Πώς οι 500 πλουσιότεροι του κόσμου έχασαν $139 δισ. σε μια μέρα

Πιο σοβαρές από ότι φαίνονται είναι οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού εκτός Κίνας και οι επτά θάνατοι στην Ιταλία πυροδότησαν φόβους στους επενδυτές ότι η επιδημία θα έχει λίαν δυσμενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, με αποτέλεσμα οι S&P 500 και Dow Jones να σημειώσουν τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας δεκαετίες (3,5% κάτω για τον Dow Jones, 3,7% κάτω για τον Nasdaq), ενώ στο Μιλάνο ο δείκτης του χρηματιστηρίου κατέγραψε βουτιά έξι μονάδων.

Ο κορωνοϊός γκρεμίζει τα Χρηματιστήρια -Επεσε 1.000 μονάδες ο Down Jones, παρασύρθηκε και το ΧΑΑ

Το χάος στα χρηματιστήρια είχε ως αποτέλεσμα να συρρικνωθούν οι περιουσίες των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη με τον πρόεδρο της Amazon Τζεφ Μπέζος να χάνει πάνω από 4,8 δισ. δολάρια. Ο Γάλλος μεγιστάνας Μπερνάρ Αρνό της LVMH έχασε αντίστοιχο ποσό, ο Διευθύνων Σύμβουλος τoυ ομίλου Inditex, Αρμάνσιο Ορτέγκα έχασε 4 δισ. δολάρια, ενώ οι υπόλοιποι που συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα έχασαν τουλάχιστον 2,3 δισ. δολάρια έκαστος.

Μεγάλες εταιρείες, όπως ο κολοσσός της τεχνολογίας Apple, έχουν προειδοποιήσει ότι η επιδημία του κορωνοϊού ενδέχεται να επηρεάσει τις αλυσίδες τροφοδοσίας τους και να προκαλέσει έλλειψη σε προϊόντα τους που διατίθενται στην αγορά. Η μειωμένη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες και το κλείσιμο εργοστασίων στην Κίνα αναμένεται να επιβαρύνει το εμπόριο και να επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ η εξάπλωση του ιού αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών ζημιών στις οικονομίες που αναπτύσσονται με πιο πολύ αργό ρυθμό από την Κίνα - ή, όπως στις περιπτώσεις της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας, ήδη κινδυνεύουν από ύφεση.

Πηγή: iefimerida.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ