Αρχική Ευζωία 3 Ιουνίου: Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου

3 Ιουνίου: Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου

0
ποδήλατο
Διαφήμιση

H 3η Ιουνίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου (World Bicycle Day). Η απόφαση ελήφθη στις 12 Απριλίου 2018 από την γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού, κατόπιν μιας διεθνούς εκστρατείας από τους λάτρεις του ποδηλάτου, στην οποία πρωτοστάτησε ο Πολωνός κοινωνιολόγος και ακτιβιστής δρ Λέσεκ Σιμπίλσκι, πρώην μέλος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Πολωνίας.

Στο σχετικό ψήφισμα, τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ καλούνται να διοργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες με στόχο την ανάπτυξη μιας κουλτούρας ποδηλασίας στην κοινωνία και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του ποδηλάτου στις σύγχρονες πόλεις ως μέσου όχι μόνο φιλικού στο περιβάλλον αλλά και καθοριστικού για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζει στην πράξη τη χρήση του ποδηλάτου.

Το ποδήλατο είναι ένα απλό, προσιτό, αξιόπιστο και φιλικό προς το περιβάλλον μεταφορικό μέσο που βρίσκεται εν χρήσει για περισσότερο από δύο αιώνες. Όχι μόνο βοηθάει τους ανθρώπους σ’ έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά προάγει τον σεβασμό για το περιβάλλον και έχει θετικό αντίκτυπο στο κλίμα, που είναι ένας από τους βασικούς στόχους του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη.

Η βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα ποιότητας στις πόλεις και οι πολίτες που περπατούν ή ποδηλατούν – παρόλο που τείνουν να γίνουν πλειοψηφία, ακόμα δεν έχουν την απαραίτητη προσοχή της πολιτείας.

Παρόλο που είναι αποδεδειγμένο πως η επένδυση στη βελτίωση των υποδομών για το ποδήλατο μπορεί να σώσει ζωές, να βοηθήσει σημαντικά το περιβάλλον αλλά και να υποστηρίξει τη μείωση της φτώχειας, οι πόλεις παραμένουν προσηλωμένες σε πολιτικές περασμένων δεκαετιών.

Ποδήλατο, μια πηγή ευτυχίας

Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO – World Health Organisation) οι ασφαλείς υποδομές για το ποδήλατο αποτελούν πρωταρχικό παράγοντα για την ισότητα στην υγεία. Ειδικά για τα οικονομικά ασθενέστερα τμήματα του πληθυσμού που δεν έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικά, μηχανοκίνητα μέσα μεταφοράς, το περπάτημα και το ποδήλατο προτείνουν ένα τρόπο μετακίνησης που ταυτόχρονα βελτιώνει την υγεία, μειώνει την πιθανότητα για καρδιακές παθήσεις, κάποιους τύπους καρκίνου και διαβήτη. Παράλληλα προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες και είναι θετικό για την οικονομία.

Έχει διαπιστωθεί ότι η ποδηλασία και ειδικά οι μεγάλες διαδρομές οδηγούν στην παραγωγή ορμονών ευτυχίας. «Βρίσκεσαι έξω στη φύση, πηγαίνεις σε μέρη που διαφορετικά ίσως να μην έβλεπες και αντιλαμβάνεσαι ήχους, μυρωδιές αλλά και την ταχύτητα. Κάτι το οποίο δε γίνεται με κανένα άλλο μεταφορικό μέσο», επισημαίνει ο Ίνγκο Φρομπέζε, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής της Κολωνίας.

Τα οφέλη της ποδηλασίας όμως είναι πολλαπλά: το σημαντικότερο είναι η γυμναστική που κάνει κανείς και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να είναι αθλητικός τύπος. Ακόμη και μια μικρή διαδρομή με το ποδήλατο μπορεί να έχει αποτελέσματα. «Από το πρώτο δευτερόλεπτο αιματώνονται καλύτερα οι μύες και τα όργανα ενώ ενεργοποιείται ο μεταβολισμός και το ανοσοποιητικό σύστημα», δηλώνει ο κ. Φρομπέζε. Η ποδηλασία ενδυναμώνει τα οστά, δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις και δημιουργεί μύες γύρω από το γόνατο κάνοντάς το πιο σταθερό.

Ο περιβαλλοντικός παράγοντας είναι επίσης πολύ σημαντικός. Όποιος χρησιμοποιεί το ποδήλατο δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, καταλαμβάνει λιγότερο χώρο και δεν δημιουργεί θόρυβο. Επιπλέον το ποδήλατο δεν εκπέμπει καθόλου διοξείδιο του άνθρακα μια και κινείται αποκλειστικά και μόνο με τη μυϊκή δύναμη.

Looks like shit – But saves my live

ποδήλατο

Η χρήση κράνους για ποδηλάτες δεν είναι υποχρεωτική με αποτέλεσμα πολύ λίγοι ποδηλάτες να το χρησιμοποιούν. Στη Γερμανία για παράδειγμα μόλις το 8% των ποδηλατών, ηλικίας 17-30 ετών, φορούν κράνος όταν οδηγούν. Το υπουργείο Μεταφορών της χώρας διαπίστωσε πρόσφατα ότι το κράνος θεωρείται «μη πρακτικό, άβολο και αντιαισθητικό». Έτσι σε πρόσφατη διαφημιστική καμπάνια το υπουργείο χρησιμοποίησε ένα σλόγκαν που προκάλεσε αντιδράσεις: «Looks like shit. But saves my live.». Σε ελεύθερη μετάφραση: «Φαίνεται χάλια, αλλά μού σώζει τη ζωή».

Γιατί να γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου;
  • Το ποδήλατο αποτελεί ένα απλό, οικονομικό, αξιόπιστο, καθαρό και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς.
  • Το ποδήλατο μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο ως μέσο μετακίνησης αλλά και ως μέσο ανάπτυξης, άθλησης και αναψυχής.
  • Η χρήση του ποδηλάτου καθιστά τους πολίτες περισσότερο κοινωνικούς και προσφέρει σημαντικά καλύτερη αίσθηση του τοπικού περιβάλλοντος.
  • Το ποδήλατο αποτελεί σύμβολο βιώσιμου τρόπου μετακίνησης, ένα σύμβολο υπέρ της λιγότερης κατανάλωσης μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έχει μόνο θετική επίδραση στο κλίμα.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

ποδήλατο

  • Ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στο ποδήλατο και να το συμπεριλάβουν στα πλάνα για τη διεθνή, εθνικά και τοπικά προγράμματα.
  • Ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να βελτιώσουν την οδική ασφάλεια και να ενσωματώσουν πολιτικές βελτίωσης της βιώσιμης κινητικότητας και δημιουργίας ασφαλών υποδομών για το ποδήλατο και το περπάτημα.
  • Ενθαρρύνει τους εμπλεκόμενους φορείς να δώσουν έμφαση και να προωθήσουν τη χρήση του ποδηλάτου, της ήπιας άσκησης, να δημιουργήσουν προγράμματα εκπαίδευσης για τα παιδιά και τους νέους και να αναπτύξουν πολιτικές για τη μείωση της παχυσαρκίας και των ασθενειών που σχετίζονται με τη μείωση της άσκησης.
  • Ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν καλές πρακτικές προκειμένου να προωθήσουν τη χρήση του ποδηλάτου στην κοινωνία μέσα από τη δημιουργία δράσεων για το ποδήλατο σε εθνικό και τοπικό επίπεδο βελτιώνοντας την ποδηλατική κουλτούρα στην κοινωνία.
Τι μπορείς να κάνεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου;
  • Άσχετα με το τι θα κάνουν οι κυβερνήσεις για την παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου – στην Ελλάδα τίποτα – οι πολίτες μπορούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους ή καλύτερα στα πόδια τους!
  • Επιλέξτε σήμερα το ποδήλατο για τις μικρές ή μεγαλύτερες μετακινήσεις σας.
  • Απολαύστε μια βόλτα στη φύση ή χρησιμοποιήστε το για τη μετακίνησή σας στη δουλειά.
  • Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, πηγαίνετε το ποδήλατό σας για ένα καλό service ώστε να είναι πάντα έτοιμο και ασφαλές για χρήση.

Πηγή: sansimera.gr, dw.com, mbike.gr

Διαφήμιση