Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Δείτε τις 29 νέες τοποθεσίες στην “αγκαλιά” της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Δείτε τις 29 νέες τοποθεσίες στην “αγκαλιά” της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

0
Πιγκουίνοι
Διαφήμιση

Φέτος η UNESCO έχει προσθέσει 29 νέες πολιτιστικές τοποθεσίες στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της.
Οι τοποθεσίες περιλαμβάνουν από νησιά με άγρια ​​φύση, υδροβιότοπους, αρχαίους ναούς, μεταλλεία, παλάτια, σε μερικές από τις πιο εκπληκτικές φυσικές περιοχές του κόσμου.

Οι περιοχές αναγνωρίζονται για την πολιτιστική ή ιστορική τους σημασία. Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς ανακοίνωσε πρόσφατα τις νέες τοποθεσίες από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Αυτές είναι οι 29 νέες τοποθεσίες που προστέθηκαν στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

1. French Austral Lands and Seas, Γαλλία

Περιοχή, από μια σειρά νησιών στον Ινδικό Ωκεανό, “υποστηρίζει μία από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις πτηνών και θαλάσσιων θηλαστικών στον κόσμο”.
Ονομάζεται “όαση”στη μέση του ωκεανού, καλύπτοντας περισσότερα από 670.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Έχει τον “μεγαλύτερο πληθυσμό πιγκουίνων και των κίτρινων αλβαλοτρόφων στον κόσμο”.
Το γεγονός ότι τα νησιά είναι μακριά από τους ανθρώπους σημαίνει ότι είναι “εξαιρετικά καλά διατηρημένη η βιολογική εξέλιξη και το έδαφος μοναδικό, για επιστημονική έρευνα”.

2. Paratyand Ilha Grande, Βραζιλία

Αυτή η περιοχή περιλαμβάνει τμήμα του τροπικού δάσους της Βραζιλίας. Είναι μία από τις καλύτερα διατηρημένες παραλιακές τοποθεσίες της Βραζιλίας.
Σύμφωνα με την UNESCO, η περιοχή είναι το “σπίτι για μια εντυπωσιακή ποικιλία ειδώ τα οποία απειλούνται”, συμπεριλαμβανομένων των τζάγκουρ και ορισμένα είδη μαϊμού.
Ήταν μέρος της διαδρομής μέσω της οποίας μεταφέρθηκε ο χρυσός στην Ευρώπη. Το λιμάνι του “χρησίμευσε επίσης ως σημείο εισόδου για εμπορεύματα και αφρικανικούς σκλάβους που εργάζονταν στα ορυχεία”.

3. Bagan, Μιανμάρ

Είναι μία ιερή τοποθεσία με ναούς, μοναστήρια και μέρη προσκυνήματος με “μια εξαιρετική σειρά βουδιστικής τέχνης και αρχιτεκτονικής”.
Περιέχει επίσης αρχαιολογικά ευρήματα και γλυπτά. Η περιοχή είναι “μία θεαματική μαρτυρία του πολιτισμού Bagan”, που διήρκεσε από τον 11ο έως τον 13ο αιώνα και υπήρξε πρωτεύουσα της περιφερειακής αυτοκρατορίας.

4. Seowon, Korean Neo-Confucian Academies, Νότια Κορέα

Αποτελείται από εννέα εκπαιδευτικά ιδρύματα που ονομάζονται “seowon”.
“Η εκμάθηση, η αφοσίωση των μελετητών και η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον εκφράζονται στο σχεδιασμό τους”, ανέφερε η UNESCO.

5. Writing-on-Stone, Καναδάς

Κοντά στα σύνορα των ΗΠΑ, περιέχουν χαρακτικά που σμίλευσαν οι ντόπιοι του Blackfoot.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα χρονολογούνται από το 1800 π.Χ.. Το τοπίο θεωρείται ιερό για τους ανθρώπους του Blackfoot και οι αιώνες παραδόσεις τους διαιωνίζονται με τελετές και διαρκή σεβασμό.

6. Migratory Bird Sanctuaries along the Coast of Yellow Sea-Bohai Gulf of China, Κίνα

Ακτογραμμή κατά μήκος της ακτής της κίτρινης θάλασσας-Bohai στη Κίνα. Η UNESCO δήλωσε ότι έχει το μεγαλύτερο σύστημα λασπώδους βλάστησης. Φιλοξενεί είδη ψαριών και είναι σημαντική περιοχή για τη μετανάστευση πτηνών.

7. Erzgebirge και Krušnohoří Μεταλλευτική Περιφέρεια, Τσεχία – Γερμανία

Ήταν κάποτε η σημαντικότερη πηγή αργυρούχου μετάλλου στην Ευρώπη, με 800 χρόνια συνεχούς εξόρυξης.

8. Vatnajökull National Park, Ισλανδία

Καταλαμβάνει πάνω από το 14% της επικράτειας της Ισλανδίας και υπερβαίνει τα 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Περιέχει δύο από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ισλανδίας. Η αλληλεπίδραση μεταξύ των ηφαιστείων και του πάγου δημιουργεί “θεαματικά” χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την UNESCO.

9. Jaipur City, Ινδία

Η πόλη Τζαϊπούρ χρονολογείται από το 1727. Είναι γνωστή για την αρχιτεκτονική της και το ροζ χρώμα της.

10. Landscape for Breeding and Training of Ceremonial Carriage Horses at Kladruby nad Labem, Τσεχία

Το αυτοκρατορικό κτηνοτροφείο ιδρύθηκε το 1579 “σε μια εποχή όπου τα άλογα έπαιζαν ζωτικούς ρόλους στις μεταφορές, τη γεωργία, τη στρατιωτική υποστήριξη και την αριστοκρατική εκπροσώπηση”.
Τώρα είναι “ένας από τους κορυφαίους τόπους αναπαραγωγής ιπποειδών στην Ευρώπη”.

11. Risco Caido and the Sacred Mountains of Gran Canaria, Ισπανία

Η περιοχή περιέχει αποδεικτικά στοιχεία για την ανθρώπινη ζωή πριν από την άφιξη των Ισπανών εποίκων τον 15ο αιώνα. Οι ναοί της “θεωρούνται ότι συνδέονται με λατρεία των αστεριών και της “Μητέρας Γης”.
Διαθέτει επίσης εντυπωσιακούς ηφαιστειακούς σχηματισμούς και γκρεμούς που κόβουν την ανάσα.

12. Water Management System of Augsburg, Γερμανία

Το σύστημα διαχείρισης νερού στη γερμανική πόλη Augsburg χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, αν και έχει εξελιχθεί από τότε.
“Οι τεχνολογικές καινοτομίες που δημιουργούνται από αυτό το σύστημα διαχείρισης των υδάτων συνέβαλαν στη δημιουργία του Augsburg ως πρωτοπόρου στην υδραυλική μηχανική”, αναφέρει η UNESCO.

13. The 20th century architecture of Frank Lloyd Wright, ΗΠΑ

Οκτώ κτίρια στις ΗΠΑ που σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Frank Lloyd Wright προστέθηκαν στον κατάλογο, όπως το Herbert και Katherine Jacobs House στο Ουισκόνσιν και το Μουσείο Guggenheim στη Νέα Υόρκη.
Η UNESCO σημείωσε πως η δουλειά του Lloyd Wright δείχνει την “θόλωση των ορίων μεταξύ εξωτερικού και εσωτερικού χώρου, με μία άνευ προηγουμένου χρήση υλικών όπως χάλυβα και σκυρόδεμα”.
Το έργο του “έχει ισχυρό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη”.

14. Krzemionki Prehistoric Striped Flint Mining Region, Πολωνία

Η περιοχή “διαθέτει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προϊστορικά υπόγεια συστήματα εξόρυξης και επεξεργασίας πυριτίου που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα.”
Παρέχει πληροφορίες για τη ζωή και την εργασία σε προϊστορικούς οικισμούς και μαρτυρεί μια εξαφανισμένη πολιτιστική παράδοση.
Πρόκειται για “μια εξαιρετική μαρτυρία της σημασίας της προϊστορικής περιόδου και της εξόρυξης πετρωμάτων για την παραγωγή εργαλείων στην ανθρώπινη ιστορία”.

15. Le Colline del Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene, Ιταλία

Αυτή η περιοχή στη βορειοανατολική Ιταλία περιλαμβάνει μέρος του αμπελουργικού τοπίου της περιοχής παραγωγής οίνων Prosecco.

“Η χρήση της περιοχής από τους ανθρώπους από τον 17ο αιώνα δημιούργησε ένα μοναδικό τοπίο που έχει σχήμα σκακιέρας, αποτελούμενο από σειρές αμπέλων παράλληλων και κάθετων στις πλαγιές”, αναφέρει η UNESCO.

16. Mounded Tombs of Ancient Japan, Ιαπωνία

Η περιοχή αποτελείται από 49 τάφους της ελίτ στην αρχαία Ιαπωνία.
Οι τάφοι είναι διακοσμημένοι με πήλινες φιγούρες σε φυσικό μέγεθος, μέχρι και όπλα.

17. Plain of Jars, Λάος

Βρίσκεται στο κεντρικό Λάος έχει περισσότερα από 2.100 πέτρινα δοχεία που χρησιμοποιήθηκαν την Εποχή του Σιδήρου.

Τα δοχεία, οι πέτρινοι δίσκοι και άλλα πέτρινα αντικείμενα “είναι η πιο σημαντική απόδειξη του πολιτισμού της εποχής του σιδήρου”, σύμφωνα με την UNESCO.

18. Hyrcanian Forests, Ιράν

Η ιστορία αυτών των αρχαίων δασών στην άκρη της πόλης της Κασπίας χρονολογείται από 25 έως 50 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με την UNESCO.
Η “βιοποικιλότητα είναι αξιοσημείωτη” της περιοχής. Φιλοξενεί 180 είδη πουλιών και 58 είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένης και της περσικής λεοπάρδαλης.

19. Royal Building of Mafra, Πορτογαλία

Είναι κοντά στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας Λισαβόνα. Σχεδιάστηκε από τον βασιλιά το 1711 και διαθέτει δύο παλάτια, ένα βασιλικό παρεκκλήσι, ένα φραγκισκανικό μοναστήρι και μια βιβλιοθήκη με 36.000 τόμους.
Η UNESCO την αποκαλεί “ένα εξαιρετικό παράδειγμα ιταλικού μπαρόκ” και λέει ότι “απεικονίζει την δύναμη και την έκταση της πορτογαλικής αυτοκρατορίας” τη στιγμή που χτίστηκε.

20. Dilmun Burial Mounds, Μπαχρέιν

Η UNESCO αναγνώρισε έναν αριθμό αρχαιολογικών χώρων σε ολόκληρο το Μπαχρέιν που μαζί έχουν περίπου 11.774 νεκροταφεία που χτίστηκαν μεταξύ 2050 και 1750 π.Χ. Σύμφωνα με την UNESCO, είναι μοναδικά στον κόσμο.

21. Ancient Ferrous Metallurgy Sites, Μπουρκίνα Φάσο

Διαφορετικές περιοχές σε όλη τη Μπουρκίνα Φάσο περιέχουν φούρνους και κατοικίες που χρονολογούνται από το 800 π.Χ. Είναι “τα παλαιότερα στοιχεία της εξέλιξης της παραγωγής σιδήρου στη Μπουρκίνα Φάσο”.

22. Babylon, Ιράκ

Η περιοχή αποτελείται από τα ερείπια της πόλης της Βαβυλώνας, η οποία ήταν η πρωτεύουσα της Νεοβαβυλωνικής Αυτοκρατορίας από το 626 έως το 539 π.Χ.
Η UNESCO λέει ότι η περιοχή είναι “μοναδική μαρτυρία για μία από τις πιο σημαντικές αυτοκρατορίες του αρχαίου κόσμου”.

23. Budj Bim Cultural Landscape, Αυστραλία

Ο χώρος στην περιοχή των Αβοριγίνων, περιέχει ηφαίστεια, βάλτους και έλη. Είναι “ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα δίκτυα υδατοκαλλιέργειας στον κόσμο”.
Το δίκτυο των πλωτών οδών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παγίδευση χελιών έδωσε στον πληθυσμό οικονομική και κοινωνική βάση για έξι χιλιετίες.

24. Archaeological Ruins of Liangzhu City, Κίνα

Τα ερείπια της πόλης “είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πρώιμου αστικού πολιτισμού που εκφράζεται σε πήλινα μνημεία, πολεοδομικό σχεδιασμό, σύστημα διατήρησης του νερού και κοινωνική ιεραρχία με διαφοροποιημένες ταφές σε νεκροταφεία μέσα στην ιδιοκτησία”, σύμφωνα με την UNESCO.
Χρονολογούνται από περίπου 3300 έως 2300 χρόνια π.Χ.

25. Ombilin Coal Mining Heritage of Sawahlunto, Ινδονησία

Ο χώρος χτίστηκε μεταξύ του 19ου και του 20ού αιώνα από την αποικιακή κυβέρνηση των Κάτω Χωρών. Σκοπός ήταν να επεξεργαστεί τον άνθρακα σε μια περιοχή που δεν είχε προηγουμένως πρόσβαση.

26. Sanctuary of Bom Jesus do Monte in Braga, Πορτογαλία

Το ιερό με θέα την πορτογαλική πόλη της Μπράγκα “αναπτύχθηκε για μια περίοδο πάνω από 600 χρόνια.”

27. Churches of the Pskov School of Architecture, Ρωσία

Μια ομάδα από εκκλησίες, καθεδρικούς ναούς, μοναστήρια που χρονολογούνται από τον 12ο έως τον 16ο αιώνα στη ρωσική πόλη Pskov. Αναγνωρίζονται από την UNESCO ως δείγμα “εξέλιξης της ρωσικής αρχιτεκτονικής για πέντε αιώνες”.

28. Jodrell Bank Observatory, Ηνωμένο Βασίλειο

Η Jodrell Bank είναι “ένα από τα κορυφαία παρατηρητήρια ραδιοαστρονομίας παγκοσμίως”, αναφέρει η UNESCO.
Έχει “ουσιαστικό επιστημονικό αντίκτυπο σε πεδία όπως η μελέτη των μετεωριτών και του φεγγαριού, η κβαντική οπτική και η παρακολούθηση των διαστημικών σκαφών”.

29. Historic Centre of Sheki with the Khan’s Palace, Αζερμπαϊτζάν

Η UNESCO αναγνώρισε το κέντρο της ιστορικής πόλης της Sheki για την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική και τη θέση της κατά μήκος των “σημαντικών ιστορικών εμπορικών δρόμων”.

Διαφήμιση