Αρχική Περιβάλλον Βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας στην Γκρέτα Τούνμπεργκ και το μαθητικό κίνημα για...

Βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας στην Γκρέτα Τούνμπεργκ και το μαθητικό κίνημα για το κλίμα

0
greta2
Διαφήμιση

Την νεαρή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ και το μαθητικό κίνημα “Fridays for Future” τίμησε φέτος με το Βραβείο Πρεσβευτή/Πρέσβειρας Συνείδησης (Ambassador of Conscience), η Διεθνής Αμνηστία.

Πρόκειται για την κορυφαία τιμητική διάκριση που απονέμει η οργάνωση σε ανθρώπους που έχουν επιδείξει ηγετικά προσόντα και θάρρος να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα – ενεργώντας με βάση τη συνείδησή τους και χρησιμοποιώντας τα ταλέντα τους για να εμπνεύσουν.

Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019, στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, ενώ εκδηλώσεις διεξήχθησαν σε διάφορες πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Ένας για όλους και όλοι για έναν

greta1

Όπως εξηγεί σε σχετική ανακοίνωση η Διεθνής Αμνηστία, η Γκρέτα επιλέχθηκε λόγω των προσπαθειών της να ευαισθητοποιήσει για την κλιματική κρίση. Η απόφασή της να απουσιάζει από το σχολείο κάθε Παρασκευή, ξεκινώντας από τον Αύγουστο του 2018, και να διαδηλώνει έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο μέχρι να πειστεί να αναλάβει πιο σοβαρή δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, πυροδότησε το κίνημα Fridays for Future. Από τότε έχουν κινητοποιηθεί περισσότεροι/ες από ένα εκατομμύριο νέοι/ες σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Δεν είναι δικό μου το βραβείο, είναι το βραβείο όλων μας. Είναι εκπληκτικό να βλέπει κάποιος/ά αυτή την αναγνώριση και να καταλαβαίνει ότι όλοι/ες εμείς αγωνιζόμαστε για κάτι που έχει τεράστιο αντίκτυπο», δήλωσε η ίδια κατά την απονομή, προσθέτοντας: «Εμείς, που όλοι/ες μαζί είμαστε το κίνημα Fridays for Future, αγωνιζόμαστε για τις ζωές μας. Αλλά όχι μόνο αυτό, αγωνιζόμαστε επίσης για τα μελλοντικά παιδιά και εγγόνια μας, για τις μελλοντικές γενιές, για κάθε ένα ζωντανό ον στη γη, της οποίας τη βιόσφαιρα μοιραζόμαστε, της οποίας τη βιόσφαιρα κλέβουμε, της οποίας τη βιόσφαιρα καταστρέφουμε. Αγωνιζόμαστε για όλους και όλες».

Κλιματικές απεργίες

Ταυτόχρονα η Γκρέτα δεν παρέλειψε να επισημάνει τη σημασία της κοινωνικής δράσης υποστηρίζοντας ότι «o ακτιβισμός λειτουργεί. Άρα, αυτό που σας λέω να κάνετε τώρα, είναι να δράσετε. Γιατί κανείς και καμία δεν είναι τόσο μικρός/ή ώστε να μην κάνει τη διαφορά. Σας παροτρύνω όλους/ες να συμμετάσχετε στις παγκόσμιες κλιματικές απεργίες στις 20 και 27 Σεπτεμβρίου».

Ενεργώ με τη συνείδησή μου

greta4

«Στεκόμαστε όλοι/ες με ταπεινότητα και εμπνεόμαστε από την αποφασιστικότητα με την οποία οι ακτιβιστές/ριες της νεολαίας σε όλο τον κόσμο, μας προκαλούν όλους/ες να έρθουμε αντιμέτωποι/ες με τη πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης. Κάθε νέος/α που συμμετέχει στο κίνημα Fridays for Future ενσαρκώνει αυτό που σημαίνει «ενεργώ με βάση τη συνείδηση μου». Επιπλέον, μας υπενθυμίζουν ότι είμαστε πιο ισχυροί/ες από όσο νομίζουμε και ότι όλοι/ες εμείς έχουμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο για τη προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε σχέση με την καταστροφή του κλίματος» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας  Kumi Naidoo, ο οποίος και απένειμε φέτος το βραβείο.

“Κάθε νέος/α που συμμετέχει στο κίνημα Fridays for Future ενσαρκώνει τη σημασία του να ενεργείς με τη συνείδησή σου. Επιπλέον, μας υπενθυμίζουν ότι είμαστε πιο ισχυροί/Ες από όσο νομίζουμε και ότι όλοι/ες παίζουμε ένα σημαντικό ρόλο στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων από την καταστροφή του κλίματος” συμπλήρωσε.

Το βραβείο

Η απονομή του βραβείου Ambassador of Conscience έχει καθιερωθεί από το 2002 προκειμένου να τιμήσει άτομα και ομάδες που έχουν προωθήσει το ιδεώδες των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ενεργώντας με τη συνείδησή τους, αντιμετωπίζοντας την αδικία και χρησιμοποιώντας όλες τις ικανότητές τους για να εμπνεύσουν τους άλλους/ες. Στους/στις προηγούμενους/ες βραβευμένους/ες συγκαταλέγονται, οι Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Harry Belafonte, Ai Weiwei, ακόμη Ομάδες Νεολαίας Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, η Angélique Kidjo, το κίνημα για τα δικαιώματα των αυτόχθονων στον Καναδά, η Alicia Keys και ο Colin Kaepernick.

 

 

Διαφήμιση