Αρχική Καταστροφές Αλβανία: Εθνικό πένθος στη γείτονα – Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων του...

Αλβανία: Εθνικό πένθος στη γείτονα – Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων του σεισμού

0
Earthquake strikes Albania
Emergency personnel work near a damaged building in Thumane, after an earthquake shook Albania, November 26, 2019. REUTERS/Florian Goga
Διαφήμιση

Σκηνή από αρχαία τραγωδία χαρακτήρισε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας τα όσα είδε κατά την επίσκεψή του στην γειτονική Αλβανία μετά τη σεισμική δόνηση.

Κατασκευές που κατέρρευσαν, φωνές εγκλωβισμένων ανθρώπων κάτω από τα συντρίμμια, σκοτάδι από τη διακοπή ηλεκτροδότησης, άνθρωποι που αναζητούν βοήθεια και στέγη, συνθέτουν ένα σκηνικό που θυμίζει αρχαία τραγωδία, λίγα μόλις χιλιόμετρα βόρεια των Τιράνων, γράφει στη σχετική ανακοίνωση.

“Η ιδιόρρυθμη ακολουθία που όλοι περιμέναμε να λήξει, εξελίχθηκε σε έναν πολύ μεγάλο σεισμό που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να στηρίξουμε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών της ΕΜΑΚ που επιχειρούν στα ερείπια 5όροφων πολυκατοικιών και κάτω από επικρεμάμενους τόνους από μπετόν. Στη συνέχεια κύριος στόχος μας είναι να υποβοηθήσουμε τις τοπικές αρχές στη διαχείριση της κρίσης. Ταυτόχρονα, τα επιστημονικά και τεχνικά πορίσματα που προκύπτουν έχουν βαρύνουσα σημασία για τη διαμόρφωση νέων αντισεισμικών κανονισμών” καταλήγει ο κ. Λέκκας.

Καμία σχέση με τον σεισμό στο Μυρτώο Πέλαγος

Ο καθηγητής τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ του χθεσινού σεισμού στην Αλβανία και αυτού που σήμερα εκδηλώθηκε στο Μυρτώο Πέλαγος, δεδομένου ότι Αλβανία και Ελλάδα ανήκουν σε δύο διαφορετικά τεκτονικά συστήματα.

Τραγικός απολογισμός

SEISMOS 2

Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε η σημερινή στην Αλβανία, ενώ ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει διαρκώς. Πριν από λίγο ανακοινώθηκε πως έφτασαν τους 30, ενώ τα σωστικά συνεργεία διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους για να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν, κυρίως στην παραθαλάσσια τουριστική πόλη του Δυρραχίου, καθώς και στη Θουμάνε, βόρεια της πρωτεύουσας.

«Χάσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά σώσαμε επίσης πολλές», είπε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα. «Δυστυχώς, ο απολογισμός των απωλειών δεν είναι ο οριστικός», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, περίπου 600 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους με ελαφρά τραύματα, εισήχθησαν και νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία.

Συνεχίζονται οι έρευνες

807751 20191126035241 3 41

Στρατιωτικοί, αστυνομικοί και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας συνέχιζαν χθες όλη την ημέρα τις έρευνες στα συντρίμμια σε πόλεις κοντά στο επίκεντρο της καταστροφικής σεισμικής δόνησης, κοντά στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική.

Βοήθεια έστειλαν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες – ήδη επιχειρούν ομάδες των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Κροατία, ενώ αναμένονται περίπου 100 Γάλλοι στρατιωτικοί και πολίτες ειδικευμένοι σε επιχειρήσεις διάσωσης που κινητοποίησε το Παρίσι. Ειδικούς έστειλαν επίσης η Σερβία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία. Με τον Πρόεδρο της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα και τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο συναντήθηκε και ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.

Στέγαση των σεισμόπληκτων

Η αλβανική κυβέρνηση προχωρά σε συμφωνίες με ξενοδοχειακές μονάδες στο Δυρράχιο, τον Αυλώνα και την Κακαβιά για τη στέγαση των πολιτών. “Είναι αδύνατο να μείνετε έξω τον χειμώνα, στην ύπαιθρο ή σε σκηνές” είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, προσθέτοντας ότι “γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με δομές φιλοξενίας στο Δυρράχιο, τον Αυλώνα και την Κακαβιά”, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι οικογένειες που επλήγησαν από τον σεισμό να έχουν στέγαση.

Πλήγμα στην οικονομία

albania earthquake 59827jpg 72a85 thumb large

Επισημαίνεται επίσης η τεράστια ζημιά που προκάλεσε ο σεισμός στην οικονομία της Αλβανίας, καθώς στον άξονα Τιράνων-Δυρραχίου, που κατ εξοχήν επλήγη από την δόνηση, συγκεντρώνεται ο κύριος όγκος του πληθυσμού της χώρας, αλλά και των οικονομικών δραστηριοτήτων της (τουρισμός, βιοτεχνίες, κ.λ.π).

Η Ελλάδα συμπαρίσταται

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Στ. Πέτσας εξέφρασε για μια ακόμη φορά τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον αλβανικό λαό που δοκιμάζεται από τις συνέπειες του χθεσινού καταστροφικού σεισμού. Όπως είπε, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ βρίσκεται ήδη από χθες το μεσημέρι στη γειτονική μας χώρα και επιχειρεί για τη διάσωση ζωών. «Έχουμε ανασύρει 4 άτομα, μεταξύ των οποίων δυστυχώς δύο θύματα. Η 1η ΕΜΑΚ Αθηνών στην πόλη Θούμανε ανέσυρε ζωντανή γυναίκα 45 ετών, ενώ η 5η ΕΜΑΚ των Ιωαννίνων στο Δυρράχιο απεγκλώβισε ζωντανό άνδρα 24 ετών. Οι προσπάθειές μας σε συνεργασία με τις αλβανικές αρχές και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, συνεχίζονται», κατέληξε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε το βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης:

Διαφήμιση