Αρχική Μεταφορές ΒΟΑΚ: Προς αναζήτηση χρηματοδότησης

ΒΟΑΚ: Προς αναζήτηση χρηματοδότησης

0
MOTORWAYSE65 1300x731
Διαφήμιση

Μέχρι το τέλος του χρόνου, κυβερνητικό κλιμάκιο θα κατέβει στην Κρήτη και όχι απλά θα σας πει πώς θα κάνουμε τον δρόμο, το οποίο έχουμε πει και προεκλογικά, αλλά θα σας πούμε και αυτό που εσείς δεν μας είπατε ποτέ, δηλαδή από πού θα βρούμε χρηματοδότηση“, απάντησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής στην ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Χαράλαμπου Μαμουλάκη σχετικά με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τους δύο εν εξελίξει διαγωνισμούς για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ).

Η πρόταση

BOAK1

Όπως εξήγησε ο κ. Καραμανλής, το έργο θα γίνει σε δύο φάσεις. “Θα πρέπει να έχει δύο βασικά τμήματα, τα οποία όμως θα πρέπει να εξεταστούν από ειδικές τεχνικές και οικονομικές μελέτες”.

Σε πρώτη φάση, θα γίνει ο αυτοκινητόδρομος Χανιά-Άγιος Νικόλαος και σε δεύτερη το κομμάτι Κίσσαμος-Χανιά και Άγιος Νικόλαος-Σητεία με συγκεκριμένη χρηματοδότηση. “Έχουμε προτείνει χρηματοδοτικό εργαλείο που λέγεται «πληρωμές διαθεσιμότητας», που είναι ένα νέο είδος συμβάσεων παραχώρησης” επισήμανε ο υπουργός.

Τα διόδια

“Τελειώνοντας, όμως, θέλω να κάνω μία αναδρομή γιατί αναφερθήκατε -και σωστά το κάνατε αυτό- στους άλλους οδικούς άξονες. Να πούμε κάποτε την αλήθεια στον κρητικό λαό; Για ποιον λόγο δεν έχει γίνει εδώ και σαράντα χρόνια ο δρόμος; Ξέρετε για ποιον λόγο; Διότι το έργο αυτό δεν έχει εύκολη χρηματοδότηση. Γιατί στο έργο αυτό η σύμβαση παραχώρησης, που εσείς ως σύμβαση παραχώρησης προτείνετε να το κάνετε, σημαίνει διόδια, όπως σε όλον τον κόσμο” υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, διευκρινίζοντας: “Εγώ θα κατέβω στην Κρήτη και θα αποκαλύψω τι ήταν αυτό, που πραγματικά εννοούσατε, γιατί λέγατε σύμβαση παραχώρησης και μετά λέγατε ότι δεν θα βάλουμε διόδια”.

Και η χρηματοδότηση

Το έργο αυτό δεν έχει γίνει επί τόσα χρόνια γιατί δεν υπήρξε χρηματοδότηση, σημείωσε. “Επομένως πριν λέμε λόγια του αέρα η κυβέρνηση, η κάθε κυβέρνηση, οφείλει να πει πως θα χρηματοδοτηθεί το έργο. Εμείς είμαστε σε μια φάση μελετών, οικονομοτεχνικών και πολύ σύντομα θα σας πούμε ακριβώς τη λύση, από που θα χρηματοδοτηθεί το έργο, διότι αν δεν σας πούμε από που θα χρηματοδοτηθεί το έργο, απλά θα έχουμε μια αντιπαράθεση, απλά θα λέμε λόγια του αέρα, απλά θα μιλάμε για μελέτες, θα μιλάμε για χάραξη, αλλά τελικά δεν θα μιλάμε για το μείζον και για το πιο σοβαρό, πως θα χρηματοδοτηθεί το συγκεκριμένο έργο”.

Διαφήμιση