Αρχική Περιβάλλον Νέα Μάκρη: Γίνονται νόμιμα 10.600 αυθαίρετα τετραγωνικά με τροπολογία

Νέα Μάκρη: Γίνονται νόμιμα 10.600 αυθαίρετα τετραγωνικά με τροπολογία

0
Aυθαίρετα σε Νέα Μάκρη
Διαφήμιση

Πάνω από 10.000 αυθαίρετα τετραγωνικά γίνονται νόμιμα στη Νέα Μάκρη, ύστερα από τροπολογία που αφορά τη νομιμοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων της πρώην Αμερικάνικης Βάσης στην περιοχή, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά να επισημαίνει πως «η πολεοδομική νομιμοποίησή τους δεν θα επιφέρει οποιαδήποτε περιβαλλοντική, πολεοδομική ή οικονομική επιβάρυνση». Η συνολική οικοπεδική έκταση φτάνει τα 36.920,52 τ.μ, η συνολική κάλυψη κτιριακών εγκαταστάσεων τα 10.003,57 τ.μ. και η συνολική δόμηση τα 10.597,87 τ.μ.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία κατατέθηκε από τον υπουργό ΥΠΕΝ, Κ. Χατζηδάκη, τον υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, με τον τελευταίο να ανέφερει επίσης πως οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις στερούνται οικοδομικής αδειοδότησης, λόγω του καθεστώτος που ίσχυε για την Αμερικάνικη Βάση και δεδομένης της φύσεως της αρχικής χρήσης τους. Tόνισε πως αυτή η νομιμοποίηση είναι αναγκαία για την αξιοποίηση μη χρησιμοποιούμενων λειτουργικά δημόσιων ακινήτων, καθώς δεν μπορούν με άλλο νόμιμο τρόπο να γίνουν τα αναγκαία έργα συντήρησης και επέκτασης τους.

Οι εκτάσεις των δημόσιων ακινήτων στην πρώην Αμερικάνικη Βάση στη Νέα Μάκρη μεταβιβάστηκαν από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (Κ.Ε.Δ.) για αόριστο χρόνο και χωρίς αντάλλαγμα προς το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων θα γίνει μέσω δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», με τις σχετικές οικοδομικές άδειες να εκδίδονται ατελώς.

Αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας

Aυθαίρετα

Σύμφωνα με την τροπολογία, στην οικοπεδική έκταση, επιτρέπεται η ανακατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων και η τοποθέτηση νέων υπαίθριων κατασκευών και υπέργειων μηχανολογικών εγκαταστάσεων, για τις ανάγκες στέγασης και λειτουργίας του Κέντρου.

Συγκεκριμένα, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας σημειώνεται: «Δεδομένης αφενός της ανάγκης στέγασης του Κέντρου Ειδικών Εκπαιδεύσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και αφετέρου της καταλληλότητας της εν λόγω έκτασης για τη χρήση αυτή, με την προτεινόμενη ρύθμιση σκοπείται η άρση του υφιστάμενου νομικού κωλύματος, καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο καθίσταται εφικτή η δυνατότητα εκτέλεσης οποιωνδήποτε οικοδομικών εργασιών ανακαίνισης, ανασκευής και τροποποίησης, στα υφιστάμενα κτίσματα και στο σύνολο του περιβάλλοντος χώρου, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα υποβαθμιστούν περαιτέρω λόγω της παλαιότητας και της συνεπαγόμενης αδυναμίας χρήσης τους».

Την ίδια στιγμή σημειώνεται ότι μέσω της στέγασης και λειτουργίας του Κέντρου Εκπαιδεύσεων στη συγκεκριμένη έκταση αφενός αναβαθμίζεται μια περιοχή που επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2018, ενώ παράλληλα η δημιουργία της εν λόγω σύγχρονης δομής:

  • Θα αποτελέσει τον κρίσιμο εκπαιδευτικό πυλώνα σε θέματα διαχείρισης κρίσεων και καταστροφών
  • Θα βελτιστοποιήσει την επιχειρησιακή δράση των επαγγελματιών του Πυροσβεστικού Σώματος
  • Θα λειτουργήσει ως εκπαιδευτική εστία όλων των εμπλεκόμενων σε θέματα Πολιτικής Προστασίας φορέων έως και των πολιτών, στο πλαίσιο της κοινωνικής ευαισθητοποίησης και εξοικείωσης με τον τρόπο διαχείρισης σύνθετων κινδύνων και απειλών.

Η Τροπολογία

Η σχετική τροπολογία έχει ως εξής:

  • Χαρακτηρίζεται νομίμως υφιστάμενο κατά θέση, χρήση και δόμηση, το σύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεων και κατασκευών της πρώην Αμερικανικής Βάσης Νέας Μάκρης Αττικής, επί συνολικής οικοπεδικής έκτασης 36.920,52 τ.μ., όπως απεικονίζεται σε φωτοσμίκρυνση στο τοπογραφικό διάγραμμα του Παραρτήματος 1 και περικλείεται από τα στοιχεία Α-Β-Γ-Δ-Ε-Ζ-Η-Θ-Ι-Κ-Λ-Μ-Ν-Ξ-Ο-Π-Ρ-Σ-Τ-Υ-Φ-Χ-Ψ-Ω-ΑΙ- Β1 – Γ1 – Δ1 – Ε1 – 21 – Η1 – Θ1- Α, με συνολική κάλυψη κτιριακών εγκαταστάσεων 10.003,57 τ.μ. και συνολική δόμηση 10.597,87 τ.μ
  • Η χρήση της ως άνω οικοπεδικής έκτασης και των εν αυτής κτιριακών εγκαταστάσεων και κατασκευών αφορά στη στέγαση του Κέντρου Ειδικών Εκπαιδεύσεων Πυροσβεστικού Σώματος και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νέας Μάκρης.
  • Επί της ανωτέρω οικοπεδικής έκτασης δύναται να κατασκευάζονται ή να τοποθετούνται νέες υπαίθριες κατασκευές για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών, καθώς και υπέργειες μηχανολογικές εγκαταστάσεις για τη λειτουργία του Κέντρου. Στο πλαίσιο των επισκευών και ανακατασκευών των κτιριακών εγκαταστάσεων και κατασκευών, επιτρέπονται περιορισμένες αποκλίσεις του περιγράμματος των ως άνω κτιριακών εγκαταστάσεων με σκοπό τη διασφάλιση της αρχιτεκτονικής λειτουργικότητάς τους, χωρίς υπέρβαση της συνολικής κάλυψης της παρ. 1.
  • Οι προς έκδοση οικοδομικές άδειες εκδίδονται ατελώς από τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού – Οικοδομικού Κανονισμού και Αδειοδότησης (Δ.Α.Ο.Κ.Α.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή του οικείου φακέλου.

*Για την σημερινή εικόνα του κορονοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση