Αρχική Μεταφορές Προαστιακός: Στις καλένδες η προέκταση προς Ραφήνα-Λαύριο

Προαστιακός: Στις καλένδες η προέκταση προς Ραφήνα-Λαύριο

0
Προαστιακός - ΜΜΜ
Διαφήμιση

Απουσιάζει από την τρέχουσα ατζέντα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το έργο της επέκτασης του Προαστιακού προς τη Ραφήνα και το Λαύριο.

Σε σχετικά έγγραφα του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, στα έργα της παρούσας Προγραμματικής Περιόδου (ΕΣΠΑ) 2014–2020 δεν έχει περιληφθεί η συγκεκριμένη παρέμβαση από την ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ.

Το έργο, ωστόσο, έχει κριθεί ως σημαντικό για τη σύνδεση με τα δύο αυτά σημαντικά αστικά κέντρα και λιμάνια.

Ανώριμα έργα

ΤΡΑΙΝΟΣΕ Προαστιακός
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI

Ως αιτία για την μη περίληψή τους στο ΕΣΠΑ θεωρείται η μελετητική τους ανωριμότητα – δηλαδή το ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η χάραξη, οι απαραίτητες μελέτες και οι αδειοδοτήσεις ούτε έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις.

Σύμφωνα με τα ίδιο έγγραφα, όπως αναφέρει το ypodomes.gr, προκύπτει ότι το μόνο που έχει γίνει από το 2009, είναι μια “Προωθημένη Αναγνωριστική μελέτη χάραξης Προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα από Κόμβο Κορωπίου–Λαύριο” (Κλίμακα 1:5000) με εξασφαλισμένη Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας στις 03-07-2013 και μία αντίστοιχη μελέτη για την επέκταση προς Ραφήνα.

Το έγγραφο τονίζει επίσης ότι “εφόσον στον καθορισμό γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού για τα έργα μεταφορών, σε συνεργασία τόσο με το Υπουργείο όσο και με την Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος ΑΕ, ιεραρχηθεί ως προτεραιότητα η εν λόγω επέκταση και εξασφαλισθούν οι αναγκαίοι πόροι για την υλοποίησή της, η ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ θα δρομολογήσει την περαιτέρω μελετητική του ωρίμανση, προκειμένου να καταστεί εφικτή η δημοπράτηση της κατασκευής”.

Διαφήμιση