Αρχική Ειδήσεις Διάγγελμα Ερντογάν: Προσευχή στην Αγία Σοφία στις 24 Ιουλίου

Διάγγελμα Ερντογάν: Προσευχή στην Αγία Σοφία στις 24 Ιουλίου

0
Διάγγελμα Ερντογάν AP IMAGES
Διάγγελμα Ερντογάν AP IMAGES όπως δημοσιεύθηκε στο iefimerida.gr
Διαφήμιση

Για προσευχή του μουσουλμανικού κόσμου, θα ανοίξει η Αγία Σοφία στις 24 Ιουλίου, σύμφωνα με το έκτακτο διάγγελμα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το διάγγελμα αποτέλεσε συνέχεια του Προεδρικού Διατάγματος που υπέγραψε νωρίτερα το απόγευμα της Παρασκευής 10 Ιουλίου, και με το οποίο καταργεί το τρέχον μουσειακό καθεστώς του ιστορικού μνημείου. Ενώ, νωρίτερα το μεσημέρι, το τουρκικό ΣτΕ είχε ανακοινώσει σχετικά την κατάργηση της Απόφασης του 1934.

Στις 24 Ιουλίου η Αγία Σοφία θα ανοίξει για προσευχή” δήλωσε κατά το έκτακτο διάγγελμα των 20.53 της Παρασκευής.

“Δεν θα υπάρχει εισιτήριο, το καταργούμε. Είναι θέμα κυριαρχίας της Τουρκίας το πώς θα χρησιμοποιηθεί η Αγία Σοφία. Θα εκληφθεί σαν παραβίαση της κυριαρχίας μας η όποια αντίδραση στην απόφαση της δικαιοσύνης μας”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τουρκίας. “Η απόφαση έχει τη στήριξη όλων των κομμάτων. Η Αγία Σοφία είναι το λάβαρο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης” συμπλήρωσε.

Ενώ, έσπευσε να προσθέσει “Όταν έρθουν οι επισκέπτες θα δουν ότι δεν ισχύουν οι φήμες και πως διατηρούμε όλη την πολιτιστική κληρονομιά του μνημείου”.

“Το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς, σε όλους τους ξένους” είπε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος. “Με την ίδια λογική να απαιτήσουμε από το Βατικανό να μετατραπεί σε μουσείο. Τα εγγόνια του Μωάμεθ θα ανοίξουν και πάλι το τζαμί της Αγίας Σοφίας. Καλορίζικη και πάλι η απόφαση του δικαστηρίου μας που την έκανε τζαμί” συμπλήρωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος, απευθυνόμενος στους Τούρκους πολίτες, υπογράμμισε πως “η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να τους αγκαλιάζει όλους με το νέο της καθεστώς, το οποίο είναι πολύ πιο ειλικρινές και πολύ πιο πρωτότυπο”.

Πηγές: ethnos.gr, newsit.gr, cnn.gr

Διαφήμιση