Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Φτιάχνουμε δροσιστικό τσάι Εύβοιας με μέλι και λεμόνι …για το μπαλκόνι

Φτιάχνουμε δροσιστικό τσάι Εύβοιας με μέλι και λεμόνι …για το μπαλκόνι

0
Τσάι του βουνού Ευβοίας
Τσάι του βουνού Ευβοίας - Πηγή: metomati.gr
Διαφήμιση

Η θερμοκρασία έχει αυξηθεί, μαζί με τις ανάγκες μας για ενυδάτωση, αλλά και για ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Τι να πιούμε όμως όταν καθόμαστε στο μπαλκόνι μας και θέλουμε κάτι δροσερό, με τα οφέλη που αναφέραμε, αλλά και με ωραία γεύση; Αυτό ακούει στο όνομα “τσάι του βουνού” ή πιο επίσημα, Σιδερίτης!

Ναι λοιπόν, έχει όλα τα οφέλη που αναφέραμε, συν της ισχυρής αντιγηραντικής του δράσης -γιατί ποιος δε θέλει να νοιώθει και να δείχνει νέος. Και πηγαίνοντάς το ένα βήμα παραπέρα, έχει και ο Σιδερίτης διάφορες ποικιλίες. Και ιδιαίτερα εύγευστη, είναι της Εύβοιας.

Η επιστημονική του ονομασία είναι Sideritis euboea – Σιδηρίτιδα η ευβοϊκή και τόσο στην εμφάνιση όσο και στη γεύση διαφέρει από τα υπόλοιπα βουνίσια τσάγια της Κρήτης, του Ολύμπου, του Ταΰγετου, του Αγίου Όρους και του Παρνασσού. Χρωματικά και γευστικά μοιάζει περισσότερο με τον μαλοτήρα της Κρήτης, το βλάχικο του Αγίου Όρους. Έχει όμως το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα.

Μάλιστα, περιλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων & Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας (2009) με τον χαρακτηρισμό Κινδυνεύον (ΕΝ).

Η διαδικασία είναι απλή και τα υλικά απλούστατα ενώ το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου τονωτικό με οποιαδήποτε ποικιλία επιλέξουμε, οπότε γιατί να καταναλώσουμε τα αφεψήματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο όταν υπάρχει εναλλακτική λύση; Ας δούμε λοιπόν πως να φτιάξουμε, δύο διαφορετικές εκδοχές με την ίδια διαδικασία, ακολουθώντας την συνταγή της εκπαιδεύτριας Γαστρονομίας, Γιάννας Μπαλαφούτη.

Υλικά

  • 4-5 κλωνάρια τσάι του βουνού
  • 1 λίτρο νερό
  • μισό λεμόνι ακέρωτο. Επειδή είναι δύσκολο να βρεθεί ακέρωτο αυτή την εποχή καλύτερα να χρησιμοποιήσεις μόνο το χυμό.
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι ανθέων ίσως και λίγο περισσότερο ανάλογα τα γούστα.

Βράζω το νερό. Μόνο του, χωρίς το τσάι.

  1. Στην πρέσα τσαγιού (ή σε ένα μικρό κατσαρολάκι) προσθέτω το τσάι του βουνού, το λεμόνι και το βραστό νερό. Το αφήνω σκεπασμένο για περίπου 5′.
  2. Σουρώνω σε μία γυάλινη κανάτα και προσθέτω το μέλι ανακατεύοντας καλά μέχρι να διαλυθεί.
  3. Αφήνω να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου και το μεταφέρω στο ψυγείο για να παγώσει.

Έτοιμο!

Στη δεύτερη εκδοχή του, η μόνη διαφορά είναι η προσθήκη αποξηραμένου ιβίσκου που του δίνει μια πιο λεμονάτη και ταυτόχρονα πικάντικη επίγευση. Έξτρα μπόνους με τον ιβίσκο το σούπερ κοκκινωπό, καλοκαιρινό χρώμα.

Σερβίρεται παγωμένο, κατευθείαν από το ψυγείο, με έξτρα παγάκια, λεμονόφλουδα και ότι άλλο κάνετε κέφι. Καλοκαίρι είναι άλλωστε..

Πηγή: Γιάννα Μπαλαφούτη – metomati.gr

Διαφήμιση