Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και με τη συμμετοχή περίπου 500 μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών τους, το τριήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένων στην Παγκόσμια Ημέρα Νερού, με τίτλο: «Υδάτινες διαδρομές …υδάτινες σκέψεις …υδάτινες μέρες».

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από 19/3 έως 21/3 σε  συνεργασία του Δήμου Έδεσσας, της ΔΠΕ Πέλλας (Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων), του ΚΕΠΕΑ Έδεσσας-Γιαννιτσών, του Δημοτικού Ωδείου Έδεσσας και όλων των Δημοτικών Σχολείων της πόλης.

Οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν, επισκέφτηκαν περιοχές της Έδεσσας με έντονη την παρουσία του νερού, παρατήρησαν, φωτογράφισαν, ζωγράφισαν,  εμπνεύστηκαν, προβληματίστηκαν.

Τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων τους συζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν ποικιλοτρόπως.

Μαθητικές ομάδες με αφορμή τις φωτογραφίες και τις ζωγραφιές τους και τον συντονισμό της κ. Ε. Φράγκου, ενημερώθηκαν για τη σχέση του νερού με την πόλη, συμμετείχαν σε βιωματικό εργαστήρι στο Παρθεναγωγείο Έδεσσας, εξέφρασαν  συναισθήματα και έστειλαν μηνύματα προστασίας για το περιβάλλον, το νερό και τα ποτάμια μας.

Την Τρίτη 19/3, μαθητές/τριες ως μικροί ενεργοί πολίτες, επισκέφτηκαν τον Δήμο και παρουσίασαν τις προτάσεις τους στον Δήμαρχο Έδεσσας. Τα παιδιά με την μοναδική τους οπτική, έθεσαν σοβαρά προβλήματα που ζητούν επίλυση στην πόλη, όπως την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε χώρους της πόλης, την προστασία και φροντίδα του Εδεσσαίου ποταμού, την καθαριότητα και την ενίσχυση του πράσινου στην πόλη μας.

Ο επίλογος γράφτηκε μελωδικά στο πάρκο των Καταρρακτών, ανάμεσα σε ένα πολύχρωμο μελίσσι παιδιών, εκπαιδευτικών και όλων των συνεργατών της εκδήλωσης. Μαθητές/τριες τραγούδησαν τραγούδια που δημιούργησαν τα ίδια τα παιδιά με τους/τις δασκάλους/ες της τάξης τους, ενώ μελοποίησαν οι μουσικοί των σχολείων τους και ο ταλαντούχος εκπαιδευτικός του ΚΕΠΕΑ Έδεσσας-Γιαννιτσών κ. Θ. Παπαιωάννου.

Τα χάλκινα του Δημοτικού Ωδείου, οι κιθάρες και τα μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά του ΚΕΠΕΑ ΕΔΕΣΣΑΣ-ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ, έδωσαν τον ρυθμό και ένωσαν τις φωνές. Με τον συντονισμό της κ. Ε. Βελή – Κοσμά,  Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Δημοτικού Ωδείου και τη συμμετοχή καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου και του Α. Σωφρόνη, αρχιμουσικού της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου, τα παιδιά όλων των σχολείων που συμμετείχαν , συγχρονίστηκαν και τραγούδησαν τραγούδια αφιερωμένα στο νερό.

Το τριήμερο άφησε το αποτύπωμά του, μπήκαν οι βάσεις για την θεσμοθέτηση της εκδήλωσης, ενώ η συνεργασία όλων έφερε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Συνεργάτες και υποστηρικτές όλων των εκδηλώσεων του τριημέρου ήταν οι Αντιδημάρχοι κ. Τσακίρης και κ. Τρυψιάνης, ενώ παραβρέθηκαν στην τελική εκδήλωση μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Έδεσσας κ. Φ. Τζουβάρα.