Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 08:09

Καλαμάτα: Ορισμός πραγματογνωμόνων για τις πλημμύρες του 2016

Γράφτηκε από την

 

Δύο διαφορετικούς πραγματογνώμονες όρισαν οι πταισματοδίκες του 21ου Προανακριτικού Τμήματος του Πταισματοδικείου Αθηνών για να διερευνήσουν τυχόν τεχνικά λάθη και παραλείψεις σε αντιπλημμυρικά έργα ή και απουσία τους, που σαν αποτέλεσμα είχαν να χαθούν ζωές ανθρώπων στις φονικές πλημμύρες το Σεπτέμβριο του 2016, στην Καλαμάτα, το Πήδημα και τη Θουρία.

Ο πρώτος διορισμός πραγματογνώμονα έγινε στις 22 Αυγούστου και είναι ένας επίκουρος καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας - Υδρογεωλογίας. Στις 12 Σεπτεμβρίου άλλη πταισματοδίκης του ίδιου τμήματος διόρισε έτερο πραγματογνώμονα έναν αναπληρωτή καθηγητή Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, στον οποίο δόθηκε προθεσμία εντός 20 ημερών από την ημέρα ορκοδοσίας του να παραδώσει το πόρισμά του, ενώ στον άλλον ένας μήνας.

Οι διορισμοί αυτοί είναι απόρροια μιας μηνυτήριας αναφοράς που είχε καταθέσει λίγο μετά τις πλημμύρες και το χαμό ανθρώπινων ζωών ο τότε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης.

 

ΤΙ ΘΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ

Οπως ορίζουν οι πταισματοδίκες, οι δύο πραγματογνώμονες θα συντάξουν τα πορίσματά τους "προκειμένου να διευκρινιστεί πού οφείλονταν τα διερευνούμενα πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές του Δήμου Καλαμάτας, Θουρίας, Πηδήματος, αν σχετίζονται με το μπάζωμα ή μη καθαρισμό και ποιων, την υλοποίηση συγκεκριμένων τεχνικών έργων, όπως ο περιφερειακός της Καλαμάτας, αυτοκινητόδρομος Κορίνθου - Καλαμάτας, με εφαρμογή ή μη σχετικών υδρολογικών μελετών, την ανεπάρκεια τεχνικών έργων απορροής των ομβρίων υδάτων και γενικότερα την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα έπρεπε να είχαν γίνει από ποιους.

Πάντως μέχρι πριν δύο χρόνια βρισκόταν ακόμα και εξεταζόταν στο γραφείο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας η μηνυτήρια αναφορά του Κώστα Μαργέλη κατά "παντός υπευθύνου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και των καποδιστριακών δήμων καθώς και εργολάβων δημοσίων έργων, στα διοικητικά όρια των οποίων σημειώθηκαν οι φονικές και καταστροφικές πλημμύρες της 7ης-9-2016".

Η παραπάνω μηνυτήρια αναφορά είχε κατατεθεί από τον Κώστα Μαργέλη τον Σεπτέμβριο του 2016 και πέρασαν 4 χρόνια για να οριστούν οι δύο πραγματογνώμονες. Ανθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν λένε με βεβαιότητα ότι αποκλείεται οι πραγματογνωμοσύνες να έχουν ολοκληρωθεί στο διάστημα το οποίο ορίστηκε -ενώ μπορεί να πάρει και χρόνια για να παραδοθούν. Και παρά τις ανθρώπινες ζωές οι οποίες χάθηκαν, ευθύνες για τυχόν λάθη και παραλείψεις δεν αποδόθηκαν ποτέ. Γι' αυτό ακριβώς οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν ότι θα έπρεπε να προχωρήσει πιο γρήγορα η προκαταρκτική εξέταση για τη μηνυτήρια αναφορά.