Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2019 09:50

Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας αυτοκινητοδρόμου: Βλέπουν και επεμβαίνουν για να προλαβαίνουν τα χειρότερα (βίντεο-φωτογραφιες)

Γράφτηκε από την
Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας αυτοκινητοδρόμου: Βλέπουν και επεμβαίνουν για να προλαβαίνουν τα χειρότερα (βίντεο-φωτογραφιες)

Είναι ένα συνηθισμένο πρωινό Δευτέρας και μαζί με τον υπεύθυνο επικοινωνίας του “Μορέα” Γιώργο Σακκά μπαίνουμε στο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο - Σπάρτη, στη Νεστάνη.

Στο κτήριο στεγάζεται η Διεύθυνση Λειτουργίας και Συντήρησης της “Μορέας Α.Ε.”, στην οποία δουλεύουν 280 άτομα προσωπικό και είναι αυτή η οποία τρέχει την καθημερινότητα του αυτοκινητόδρομου.

Στη σήραγγα του Καλογερικού όπου ο ένας κλάδος είναι αποκλεισμένος για εργασίες συντήρησης και η κυκλοφορία διεξάγεται αμφίδρομα από τον άλλο κλάδο, οι κάμερες πιάνουν ένα αυτοκίνητο σταματημένο με αλάρμ και τα άλλα να κάνουν μανούβρες. Αμεσα κινητοποιούνται όλοι οι διαθέσιμοι στο σημείο άνθρωποι του “Μορέα” πριν προκληθεί ατύχημα μέσα στη σήραγγα.

Ο Γ. Σακκάς εξηγεί ότι το αντικείμενο των εργαζομένων στη Νεστάνη είναι αυτό που λέει ο τίτλος της Διεύθυνσης: η υπεύθυνη Διεύθυνση για τη λειτουργία και τη συντήρηση του αυτοκινητόδρομου. Που σημαίνει, καταρχάς, "τη λειτουργία και τη διαχείριση των πάσης φύσεως περιστατικών, τα οποία συμβαίνουν στον αυτοκινητόδρομο, τη συντήρηση καθώς και την είσπραξη διοδίων".

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

"Η λειτουργία του αυτοκινητόδρομου είναι η καθημερινότητά μας", λέει ο υπεύθυνος επικοινωνίας και "μπορεί να περιλαμβάνει από τη διαχείριση του οποιουδήποτε συμβάντος, μια βλάβη, ένα ατύχημα, σοβαρότερο ή ελαφρότερο". Στις περιπτώσεις αυτές "καλούμε και τις υπηρεσίες που εμπλέκονται. Το ΕΚΑΒ, την Τροχαία Αυτοκινητοδρόμου, η οποία έχει δύο τμήματα, τα οποία εξυπηρετούν τον νότιο και τον βόρειο τομέα αντίστοιχα -το ένα εδρεύει στη Νεστάνη και το άλλο στη Βελιγοστή- ή και την Πυροσβεστική, ανάλογα με τη φύση και τη σοβαρότητα του περιστατικού". Αλλα, "τα διαχειριζόμαστε μόνοι μας, σε μια απλή βλάβη θα καλέσουμε την οδική βοήθεια αν δεν έχει ο οδηγός του οχήματος, ώστε να τον βγάλει στον πλησιέστερο κόμβο ή στο πλησιέστερο ασφαλές σημείο, γιατί μια βλάβη μέσα στον αυτοκινητόδρομο αποτελεί κίνδυνο για ατύχημα".

 

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας στη Νεστάνη εξυπηρετεί όλο τον αυτοκινητόδρομο. Υπάρχει βέβαια το βοηθητικό (εφεδρικό) κέντρο στην Καλαμάτα, το οποίο είναι μόνο για την περίπτωση που συμβεί κάτι πολύ σοβαρό και η Νεστάνη βρεθεί εκτός λειτουργίας, αλλά σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα λειτουργεί αυτό στη Νεστάνη.

Η διαχείριση της κυκλοφορίας και η εποπτεία του αυτοκινητόδρομου γίνεται μέσα από τις κάμερες που υπάρχουν στους ανισόπεδους κόμβους, τους σταθμούς διοδίων και τις σήραγγες. "Είναι κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας, δηλαδή μας επιτρέπουν να έχουμε μια εικόνα τού τι συμβαίνει στον αυτοκινητόδρομο. Προφανώς και δεν καλύπτουν όλο το μήκος των 205 χλμ. αλλά δίνουν μια καλή εικόνα για το τι συμβαίνει σε κομβικά σημεία του", λέει ο Γ. Σακκάς.

 

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ

Οι κάμερες "είναι τα μάτια μας, ειδικά αυτές των σηράγγων χρησιμεύουν για την αυτόματη ανίχνευση συμβάντων, δηλαδή αν ένα όχημα μείνει μέσα στη σήραγγα, θα το ανιχνεύσει το σύστημα και θα χτυπήσει ο συναγερμός για να παρέμβουμε, γιατί οι σήραγγες αποτελούν κρίσιμο σημείο –οποιοδήποτε συμβάν ή ατύχημα εντός μιας σήραγγας έχει πολύ υψηλότερο βαθμό επικινδυνότητας από ένα αντίστοιχο που θα γινόταν σε ανοιχτό αυτοκινητόδρομο", επισημαίνει ο υπεύθυνος.

Στις σήραγγες υπάρχουν και άλλα εποπτικά μέσα: εξαερισμός, ανιχνευτές καπνού, ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα, ώστε "να ανιχνεύσουμε μια πυρκαγιά ή οτιδήποτε πάει στραβά και να αποκλείσουμε εγκαίρως την κυκλοφορία". Υπάρχουν ακόμη "πυροσβεστικές φωλιές κι όλα τα προβλεπόμενα από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία, το ΠΔ και την εποπτεύουσα αρχή, τη Διοικητική Αρχή Σηράγγων”.

 

Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ

Βέβαια, ναι μεν είναι ένα βοηθητικό στοιχείο οι κάμερες, αλλά "δεν είναι αυτό που μας δίνει την πληροφορία, την πληροφορία κυρίως την παίρνουμε από τα περίπολά μας τα οποία κυκλοφορούν στον αυτοκινητόδρομο, 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα", όπως και "από τους χρήστες οι οποίοι διαπιστώνουν ένα συμβάν και μας τηλεφωνούν στο 1025, τον αριθμό έκτακτης ανάγκης, από την Τροχαία που και αυτή μπορεί να ανιχνεύσει ένα συμβάν, από τους υπαλλήλους μας στα διόδια". Οποιαδήποτε πληροφορία "συγκεντρώνεται στο Κέντρο, από όπου γίνεται η διαχείριση του συμβάντος". Ετσι, ανάλογα με τη φύση του περιστατικού, "θα δοθούν οδηγίες στο προσωπικό μας, θα ενημερωθεί κατά περίπτωση η αρχή η οποία πιθανόν να χρειάζεται να εμπλακεί, όπως το ΕΚΑΒ, η Τροχαία ή η Πυροσβεστική, για να γίνει αποτελεσματικά η διαχείριση του συμβάντος.

 

Ο ΧΩΡΟΣ

Ο Κώστας Σαβούρδος, συντονιστής στο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας, εξηγεί ότι ανάλογα την εποχή και την κίνηση στο χώρο βρίσκονται πάντα τουλάχιστον δύο άτομα. Σε μεγάλες εξόδους και σε συμβάντα μεγάλης έκτασης, μπορεί να είναι και τρεις και τέσσερις και να παρίσταται και εκπρόσωπος της Τροχαίας ή άλλης υπηρεσίας, ώστε να έχει απευθείας εικόνα της κατάστασης και να συντονίζει τις αστυνομικές ή τις τυχόν άλλες δυνάμεις.

Ο αυτοκινητόδρομος εξάλλου είναι ένα περιβάλλον στο οποίο κατά κανόνα κινούνται οχήματα με υψηλές ταχύτητες και όσο ασφαλής και αν είναι -γιατί είναι ασφαλής, καθώς έχει τις υποδομές για να διαχειριστεί ένα ενδεχόμενο ατύχημα με λιγότερο σοβαρές συνέπειες, απ' ό,τι ένα άλλου είδους δίκτυο- δεν σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή δεν μπορεί να συμβεί οτιδήποτε. Οπότε μπορεί ανά πάσα στιγμή ο χώρος να μεταβληθεί σε επιχειρησιακό κέντρο, στο οποίο σπεύδουν εκπρόσωποι και άλλων υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαχείριση ενός συμβάντος.

 

ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΝ

Οι άνθρωποι της βάρδιας βλέπουν εικόνες στα μόνιτορ των υπολογιστών και μπορούν να φέρουν όποια κάμερα θέλουν στις οθόνες τους. Υπάρχει επίσης και το σύστημα SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition), ένα σύστημα το οποίο παρακολουθεί όλο τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του αυτοκινητόδρομου -δηλαδή "αν ένας αισθητήρας χτυπήσει κάπου, θα χτυπήσει συναγερμός στο SCADA, αν ανιχνεύσει καπνό το ίδιο, αν ένα ερμάριο από ένα πυροσβεστικό ντουλάπι είναι ανοιχτό θα σημάνει ειδοποίηση, αν παραβιάσει κάποιος ένα αντλιοστάσιο ομοίως, ενημερώνει ώστε το προσωπικό να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες", εξηγεί ο Γ. Σακκάς. Επισημαίνει επίσης ότι βασικό είναι, επειδή οι κάμερες είναι πάρα πολλές για να μπορεί κάποιος να τις παρακολουθεί όλες ταυτόχρονα και δεν καλύπτουν όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου, "όποιος οδηγός δει κάτι, πρέπει να μας παίρνει ένα τηλέφωνο, γιατί είναι κρίσιμο, ακόμα και αν το έχουμε δει, να μας το επιβεβαιώσει, να μας δώσει παραπάνω πληροφορίες -ειδικά αν πρόκειται για ατυχήματα".

 

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

Το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας, πέρα από τη διαχείριση των συμβάντων είναι υπεύθυνο και για την τήρηση του προγραμματισμού των εργασιών συντήρησης, οι οποίες εξελίσσονται στον αυτοκινητόδρομο και έχει την ευθύνη για το συντονισμό των ανθρώπων οι οποίοι δουλεύουν έξω, είτε είναι εργαζόμενοι του “Μορέα” είτε είναι υπεργολάβοι. Οτι έξω βρίσκονται άνθρωποι οι οποίοι φροντίζουν για τη συντήρηση του αυτοκινητόδρομου και την ασφάλειά μας, θα πρέπει να μας κάνει ακόμα πιο προσεκτικούς. "Ο αυτοκινητόδρομος είναι πιο ασφαλές δίκτυο από οποιονδήποτε άλλο δρόμο, έχει την υποδομή να υποδεχθεί ένα ατύχημα ώστε αυτό να μην έχει πολύ σοβαρές συνέπειες, τηρουμένων των αναλογιών πάντα, αλλά σε κάθε περίπτωση εμείς οι οδηγοί πρέπει να φοράμε ζώνη, να τηρούμε τα όρια ταχύτητας και να μην σταματάμε ποτέ μέσα σε σήραγγα, για κανένα λόγο -ενώ ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες του προσωπικού της Τροχαίας και του “Μορέα”", μας προτρέπει όλους για τη δική μας ασφάλεια ο Γ. Σακκάς.


NEWSLETTER