Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019 10:27

Ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Τον Αγιο Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών, του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, γιόρτασε χθες το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας με δοξολογία και αρτοκλασία στο ναό του Αγίου Νικολάου.

Χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ακολουθίας χειροτόνησε το διάκονο Αντώνιο Πανουσόπουλο.

Ο κ. Χρυσόστομος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητας του εορτάζοντος αγίου, στον αγώνα του για την πίστη, στον τρόπο που αντιμετώπιζε τον δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο και στο ήθος που διέκρινε το περιεχόμενο της ζωής του. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι οι άνθρωποι σήμερα βρίσκονται σε λανθασμένο δρόμο, θεωρώντας ότι η πίστη περιορίζεται μόνο στα λόγια. «Πίστις άνευ έργων νεκρά εστί», τόνισε χαρακτηριστικά. «Είναι ανάγκη να αποκτήσουμε διάθεση προσφοράς για έργα αγάπης και φιλανθρωπίας, που σε συνδυασμό με την καθαρότητα του βίου θα καταστούμε όλοι πολίτες και συμπολίτες της Βασιλείας του Θεού», και αυτό το δρόμο μας υποδεικνύει ο εορτάζων άγιος να ακολουθήσουμε.

Επίσης, ο κ. Χρυσόστομος εξέφρασε τις ευχές του για υγεία και δύναμη προς το εορτάζον προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, το οποίο, είπε, σηκώνει το βάρος για τη “λαίλαπα”, όπως τη χαρακτήρισε, που έχει καταλάβει την πατρίδα μας, “τη λαθρομετανάστευση”. Πρόσθεσε δε ότι ο αγώνας που δίνουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος εκφράζει την ανθρωπιά του ελληνικού λαού και “οι Ελληνες ξέρουν τι είναι προσφυγιά”. Συνάμα, επέρριψε ευθύνες “στους δυνατούς”, οι οποίοι μετά την κρίση που όπως υποστήριξε επέβαλαν στη χώρα με όλες τις συνέπειες αυτής, έρχονται τώρα να επιβάλλουν μια νέα κρίση (σ.σ. τη μεταναστευτική κρίση) “που αν δεν προσέξουμε θα είναι επιζήμια για την πατρίδα”, εξηγώντας στους πιστούς που είχαν γεμίσει τον εορτάζοντα ναό ότι “θα αλλοιωθεί η ιδιοπροσωπία και οι σχέσεις μας με τους συνανθρώπους μας”. Ο κ. Χρυσόστομος προέτρεψε μάλιστα τον πολιτικό κόσμο να αναζητηθεί “πολιτική λύση του θέματος”.

 

 

ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΗ

Μετά το πέρας της δοξολογίας δόθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας δεξίωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αγίου Νικολάου. Ο κεντρικός λιμενάρχης Καλαμάτας, αντιπλοίαρχος Νίκος Γιαννουλάτος, ευχήθηκε σε όλους όσοι υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα και το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και το Εμπορικό Ναυτικό, υγεία, υπομονή στα καθήκοντά τους και ό,τι καλύτερο για τη νέα χρονιά.