Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020 09:02

Κ. Κούμανης: Από την Καλαμάτα στο Χονγκ Κονγκ με το φόβο του κορονοϊού

Γράφτηκε από την
Κ. Κούμανης: Από την Καλαμάτα στο Χονγκ Κονγκ με το φόβο του κορονοϊού

 

Ο Κώστας Κούμανης είναι Ελληνας με καταγωγή από την Καλαμάτα ο οποίος ζει και εργάζεται στο Χονγκ Κονγκ.

Πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την Παρασκευή, μιλήσαμε για το πώς έχει επιδράσει ο κορονοϊός στην καθημερινότητα της μεγαλούπολης των 7,4 εκατ. ανθρώπων. Ηταν γύρω στις 8 το βράδυ εκεί, και ο Κώστας μας έστελνε φωτογραφίες με τους ερημικούς δρόμους και... μερικούς γενναίους οι οποίοι περίμεναν στη σειρά το λεωφορείο, φορώντας όλοι τους μάσκες.

Τα δύο τελευταία από τα συνολικά 8 χρόνια που ζει στο  Χονγκ Κονγκ κι αφού αρχικά δούλεψε σε μια αεροπορική εταιρεία, ο Κώστας Κούμανης εργάζεται στο θεματικό πάρκο της Disneyland, που μαζί με το Ocean Park έκλεισαν από τα τέλη Ιανουαρίου για την αποτροπή εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού. Ο ίδιος εξηγεί ότι αυτό το διάστημα έχουν κλείσει πολλές δουλειές και περιμένουν να περάσει ο ιός για να ξανανοίξουν. Στη Hong Kong Disneyland συνεχίζουν να λειτουργούν μόνο τα ξενοδοχεία, όπου εργάζεται και ο Κώστας Κούμανης. Σκέφτεται πάντως, αν χειροτερέψουν τα πράγματα, να πάρει τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του και “να κατέβουμε Ελλάδα”. Ηδη δυσκολεύονται: “Δεν βρίσκουμε εύκολα χαρτικά και μάσκες”. Ειδικά τις μάσκες γιατί “είναι πολύ ακριβές και χιλιάδες κόσμος περιμένει σε ουρές κάθε μέρα, σε καταστήματα που καταφέρνουν να βρουν μάσκες”. Οσο για την τιμή τους, “παλιά είχε 7-8 ευρώ το κουτί των 50, τώρα έχει 70 ευρώ”.

Ωστόσο, αυτό που κυρίως δυσκολεύει την καθημερινότητα και τους ρυθμούς της πόλης είναι ότι “όλοι φοβόμαστε για το αύριο εδώ, ο κόσμος βγαίνει έξω για να  κάνει τα ψώνια του και νωρίς το απόγευμα φεύγει για το σπίτι, γιατί αποφεύγουν το πολύ έξω”. Ο Κώστας θέλει να ελπίζει ότι όλα θα πάνε καλά. Ομως οι αρχές του Χονγκ Κονγκ εντόπισαν το τελευταίο 48ωρο τέσσερα άτομα με συμπτώματα του ιού, ενοίκους πολυώροφου κτηρίου 35 διαμερισμάτων, που εκκενώθηκε εσπευσμένα. Οι ένοικοι των 23 από τα 35 νοικοκυριά εστάλησαν σε κέντρα καραντίνας.

 

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

Ο Κώστας Κούμανης λέει πάντως πως, αν δεν ήταν ο ιός να τους έχει φοβίσει, το Χονγκ Κονγκ προσφέρεται για να ζήσει καλά μια οικογένεια. Βρίσκει κανείς εκεί ένα καλό περιβάλλον δουλειάς και καλή αντιμετώπιση “είναι καλός κόσμος εδώ”, λέει. Βέβαια ο τρόπος ζωής δεν είναι όπως στην Ελλάδα. Οι ρυθμοί είναι γρήγοροι αλλά δεν είχε πρόβλημα στην προσαρμογή γιατί η σύζυγός του κατάγεται από το Χονγκ Κονγκ και “είχα πάρει εικόνα, ήξερα πώς είναι”. Πριν λοιπόν εγκατασταθούν μόνιμα, μετά που ο πεθερός του πέθανε και πήγαν για... λίγο, αλλά κόλλησαν, ήξερε τι δουλειές υπάρχουν και πώς λειτουργεί εκεί ο κόσμος – οπότε και η προσαρμογή δεν ήταν δύσκολη.

“Το Χονγκ Κονγκ είναι μια όμορφη και ασφαλής πόλη, για να ζήσει καλά μια οικογένεια, κι ας είχαμε αυτά τα άσχημα πράγματα μέσα σε λίγους μήνες: τον ιό και τις μάχες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας” (σ.σ. για το νομοσχέδιο που αφορούσε την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα). Κατά τ’ άλλα “όλα αυτά τα χρόνια, όλα είναι μια χαρά. Και μην ξεχνάμε είναι και εκατομμύρια κόσμος εδώ πέρα, αλλά αν έχεις μια δουλειά μεγαλώνεις τα παιδιά σου άνετα”.

Η παιδεία επίσης που παίρνουν στο σχολείο η 9χρονη κόρη του και ο 6,5 χρόνων γιος του είναι πολύ καλή και ο τρόπος ζωής τους δύσκολα θα μπορούσε να αλλάξει πλέον και να προσαρμοστούν στην κοινωνία της Καλαμάτας. Αν και ο ίδιος δεν κρύβει ότι “έχω νοσταλγήσει πάρα πολλά. Εχω νοσταλγήσει την Καλαμάτα μου...”.

Ν.Κ.


NEWSLETTER