Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019 10:12

Μεσσηνία: Φωλιές θαλάσσιας χελώνας καρέτα στην παραλία Ζάγκα στην Κορώνη

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Φωλιές θαλάσσιας χελώνας καρέτα στην παραλία Ζάγκα στην Κορώνη

 

Οι δύο πρώτες φωλιές θαλάσσιας χελώνας καρέτα στην παραλία Ζάγκα της Κορώνης εντοπίστηκαν φέτος στις πρωινές περιπολίες της 19ης και της 20ής Ιουνίου από τους εθελοντές του Συλλόγου για τη Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων».

Δυστυχώς η πρώτη φωλιά βρέθηκε θηρευμένη από άγρια ζώα, μέσα σε ελάχιστες ώρες από την επιστροφή της μητέρας χελώνας στη θάλασσα. Την επόμενη ακριβώς μέρα βρέθηκε και προστατεύτηκε η δεύτερη φωλιά, με την τοποθέτηση ειδικού μεταλλικού πλέγματος και μπαμπού περιμετρικά.

Από τις 20 Ιουνίου λοιπόν, λίγο πιο αργά από άλλες χρονιές, ξεκίνησε επίσημα η ωοτοκία στη περιοχή της Κορώνης, της κύριας περιοχής της Μεσσηνίας στην οποία καταγράφεται σημαντική αναπαραγωγική δραστηριότητα του προστατευόμενου αυτού είδους. Σποραδική ωοτοκία καταγράφεται και σε άλλα σημεία, συνήθως στις παραλίες γύρω από το Ρωμανό στη Δυτική Μεσσηνία.

Να σημειωθεί ότι η παραλία ωοτοκίας Ζάγκα-Μεμί περιλαμβάνεται στην περιοχή Natura 2000 «Θαλάσσια περιοχή νότιας Μεσσηνίας» (GR2550010) και υπάρχουν οι παρακάτω συγκεκριμένες νομικές προβλέψεις για την προστασία της:

Οπως και σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας θαλασσίων χελωνών, δεν επιτρέπεται η κίνηση τροχοφόρων οχημάτων και το άναμμα φωτιάς κατά την περίοδο Ιουνίου- Σεπτεμβρίου. Η απομάκρυνση των επίπλων θαλάσσης κατά τις βραδινές ώρες κρίνεται απαραίτητη, ώστε να αφήνεται επαρκής διαθέσιμος χώρος για ωοτοκία, καθώς ο τεχνητός φωτισμός κατά τις βραδινές ώρες ενοχλεί τα ενήλικα θηλυκά και, το κυριότερο, αποπροσανατολίζει τους νεοσσούς. Η μείωση της φωτορύπανσης στην παραλία ωοτοκίας είναι επίσης αναγκαία. 

Σημαντικό επίσης είναι οι επισκέπτες της παραλίας να μην απομακρύνουν τα ειδικά πλέγματα και τα μπαμπού που τοποθετούνται επάνω και γύρω από τις φωλιές, ώστε να αποφευχθεί η θήρευσή της και κατά συνέπεια η καταστροφή της φωλιάς.


NEWSLETTER