Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 08:29

Καλαμάτα: Μέσα στην άνοιξη η κύρωση του σχεδίου Κηπούπολης 

Γράφτηκε από τον

 

 

Μέσα στην άνοιξη εκτιμάται ότι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας θα υπογράψει και θα κυρώσει το σχέδιο πόλης της Κηπούπολης.

Αυτό επεσήμανε η διευθύντρια Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας, Σταυρούλα Αγρίου, ενημερώνοντάς μας για τις σημαντικές πολεοδομικές μελέτες του δήμου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και εξελίσσονται με αργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, η Βέργα το καλοκαίρι θα έχει εγκεκριμένη μελέτη, όμως στη συνέχεια θα ανατεθεί η εκπόνηση της πράξης εφαρμογής.

Ειδικότερα, η κ. Αγρίου μας ενημέρωσε:

- Για την Κηπούπολη: Η πολεοδομική μελέτη της Κηπούπολης με την πράξη εφαρμογής βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στη διαδικασία για την τελική έγκρισή της. Διορθώθηκαν οι παρατηρήσεις από την Περιφέρεια, ενώ εκκρεμούν στα επικείμενα το ύψος των περιφράξεων και κάποια άλλα διαδικαστικά. Μέσα στην άνοιξη εκτιμάται ότι ο περιφερειάρχης Π. Νίκας θα υπογράψει και θα κυρώσει το σχέδιο της Κηπούπολης.

- Για το Ασπρόχωμα: Εχει εκπονηθεί και η πράξη εφαρμογής. Τώρα εξετάζονται από τον μελετητή σε πρώτη φάση οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν από ιδιοκτήτες κατά της πράξης εφαρμογής. Θα ακολουθήσει η εξέταση των ενστάσεων από την αρμόδια επιτροπή του δήμου. Να υπενθυμίσουμε ότι το σχέδιο στο Ασπρόχωμα υλοποιείται με βάση το νόμο 4315.

-  Για τη Βέργα: Η πολεοδομική μελέτη βρίσκεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Εχει ελεγχθεί και έχουν γίνει αποδεκτές οι τελικές διορθώσεις. Στη συνέχεια θα πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον έλεγχο νομιμότητας και θα εγκριθεί με ΦΕΚ. Εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Ετσι η Βέργα θα έχει εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη με Προεδρικό Διάταγμα, όπως πρέπει. Να θυμίσουμε ότι το σχέδιο της Βέργας είχε εγκριθεί αρχικά με υπουργική απόφαση, που απορρίφθηκε λόγω αναρμοδιότητας. Η μελέτη έγινε ξανά από την αρχή με τα νέα στοιχεία που απαιτούνταν, όπως ήταν η γεωλογική μελέτη και η οριοθέτηση ρεμάτων. Ακολούθως αναμένεται να ανατεθεί η πράξη εφαρμογής. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις οικοπέδων που μπορούν να χτιστούν, χωρίς να περιμένουν την πράξη εφαρμογής.

- Για τη Μικρή Μαντίνεια: Εχει ανατεθεί η ολοκλήρωση της πολεοδομικής μελέτης μαζί με την εκπόνηση της πράξης εφαρμογής. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο μελετητή. Εδώ έχουν εγκριθεί οι μελέτες γεωλογικής καταλληλότητας και οριοθέτησης ρεμάτων.

Γ.Σ.