Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2019 09:51

Τα ορεινά της Καλαμάτας εκτός δακοκτονίας

Γράφτηκε από τον

Εντεκα ορεινές κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας δεν θα μετέχουν στο φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας, που θα υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας.

Αυτό επιβεβαιώθηκε προχθές το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο, που με απόφασή του αποδέχθηκε τις προτάσεις των προέδρων ή εκπροσώπων των συγκεκριμένων κοινοτήτων.

Η μη αποδοχή της συμμετοχής στο πρόγραμμα προκάλεσε την κριτική και τις επικρίσεις δημοτικών συμβούλων και συναδέλφων τους προέδρων από άλλες κοινότητες. Εντονη όμως ήταν και η κριτική, με σοβαρές αντιδράσεις, για τις αδυναμίες των διαδικασιών και του θεσμικού πλαισίου για τη δακοκτονία, εξαιτίας των οποίων σημειώθηκε μεγάλη καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή της Μεσσηνίας από το δάκο, με ολέθριες συνέπειες για τους παραγωγούς και για την τοπική οικονομία.

Στο πρόγραμμα δακοκτονίας δεν δέχθηκαν να συμμετέχουν οι τοπικές κοινότητες: Αγριλος, Βελανιδιά, Βρωμόβρυση, Σταματινού, Πολιανή, Αλαγονία, Αρτεμισία, Καρβέλι, Λαδά, Νέδουσα και Ελαιοχώρι.

Σε όλες τις άλλες κοινότητες του δήμου θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα με παγίδες και δολωματικούς ψεκασμούς.

Στις αποφάσεις - προτάσεις τους τα Τοπικά Συμβούλια σε Αρι, Αμφεια, Ανθεια, Αιθαία, Αλώνια, Αμμο, Ανεμόμυλο, Αριοχώρι, Ασπροπουλιά σημειώνουν: «Το πρόγραμμα δακοκτονίας που εκτελέστηκε κατά το έτος 2018, είχε τραγικές συνέπειες για τους παραγωγούς, διότι χάθηκε σε μερικές περιπτώσεις και το 100% της παραγωγής από δάκο. Η ποιότητα του ελαιολάδου σε όλη σχεδόν την επικράτεια της τοπικής κοινότητας ήταν με οξύτητα πάνω από ένα βαθμό. Παρακαλούμε το πρόγραμμα δακοκτονίας 2019 να εκτελεστεί πλήρως να μην έχουμε την καταστροφή της περσινής περιόδου. Τέλος, απαιτούμε να καταγραφούν οι περσινές ζημιές και να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί».

Σε Θουρία και Αντικάλαμο τα Συμβούλια επισημαίνουν: «Αποδέχεται με την προϋπόθεση να γίνεται σωστά και να υπάρχει έλεγχος από τις υπηρεσίες του δήμου, γιατί εκφράζονται από τους δημότες ότι υπάρχει μεγάλη προσβολή από δάκο στην περιοχή μας. Επίσης, να τηρούνται οι κανονισμοί σε ό,τι αφορά τις παγίδες, το ράντισμα και την ενημέρωση των πολιτών». Επιπλέον για τη Θουρία, «να γίνεται έλεγχος από εθελοντές της Τ.Κ. Θουρίας για τη δοσολογία του φαρμάκου και το ράντισμα - παγιδοθέτηση σε όλα τα κτήματα».

Στο Ελαιοχώρι το Τοπικό Συμβούλιο αναφέρει: «Δεν επιθυμούμε την εφαρμογή προγράμματος της δακοκτονίας για το έτος 2019 στην Τ.Κ. Ελαιοχωρίου (δολωματικοί από εδάφους ψεκασμοί), διότι οι παραγωγοί της περιοχής μας διαπίστωσαν ότι δεν υπήρξαν οφέλη από την εφαρμογή του προγράμματος την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο 2018 έτους».

Στα Λέικα, μετά από πρόταση συμβούλου, το Τ.Σ. προτείνει: «Αν δεν έχει επιτυχία η δακοκτονία και παρατηρηθούν παρόμοια φαινόμενα, δηλαδή μεγάλη δακοπροσβολή με συνέπεια τη δευτερογενή προσβολή του ελαιόκαρπου και την αύξηση της οξύτητας στο ελαιόλαδο ως παραγόμενο προϊόν, να μην εισπραχθεί η ειδική εισφορά για το δάκο. Η μεγάλη οξύτητα κάνει το λάδι μη εμπορεύσιμο με κατακόρυφη μείωση του εισοδήματος του παραγωγού. Επίσης, τα τρακτέρ που ψεκάζουν, θα πρέπει να φέρουν καταγραφικό με GPS, ώστε να φαίνεται η διαδρομή του. Ακόμα, αυτός που θα οριστεί υπεύθυνος για την τοπική κοινότητα, θα πρέπει να έχει γνώση του αντικειμένου ώστε να μπορεί να ελέγξει την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας και να οριστεί έμπειρος οριοδείκτης – ελεγκτής σε κάθε κοινότητα για την υπόδειξη των ορίων».

Γ.Σ.