Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 09:56

Ομαλά εξελίσσεται η φετινή δακοκτονία στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
Ομαλά εξελίσσεται η φετινή δακοκτονία στη Μεσσηνία

 

Ικανοποιητικά και χωρίς προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή εξελίσσεται μέχρι τώρα η φετινή δακοκτονία στη Μεσσηνία, σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από τις δύο Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας του νομού.

Οπως τόνισαν οι διευθυντές των δύο υπηρεσιών, η φετινή χρονιά είναι διαφορετική από την περσινή που ήταν καταστροφική και όψιμη, όμως η καθοριστική περίοδος είναι μπροστά μας.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις περιοχές που δεν είχαν εργολάβους για ψεκασμούς, ενημερωθήκαμε ότι: α) Αναδείχθηκαν προσωρινοί ανάδοχοι για ψεκασμούς δακοκτονίας σε Πύλο - Πύλα και Καρποφόρα. β) Εγκρίθηκε η συνέχιση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για Αγιο Νίκωνα - Θαλάμες, καθώς και τώρα δεν υπήρξε προσφορά. γ) Για Δώριο και Λέικα υλοποιείται ανταγωνιστική διαδικασία που είναι πιο μακροχρόνια. Εχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον, γίνεται σε δύο φάσεις, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη και προχωράει η δεύτερη. δ) Για το Αμπελόφυτο ματαιώθηκε η διαδικασία και δεν θα υλοποιηθεί οργανωμένο πρόγραμμα ψεκασμού. Οπως μας είπαν από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας, πέρασε η πρώτη γενιά και τελικά το χωριό δεν ήθελε την υλοποίηση του προγράμματος. Οι κάτοικοι είναι ενημερωμένοι και ψεκάζουν μόνοι τους για τον δάκο, όπως έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος είπε ότι “εξελίσσεται ο πρώτος γενικός ψεκασμός” και παρατήρησε: “Είναι πιο όψιμη η χρονιά. Οι πληθυσμοί του δάκου στις παγίδες είναι μειωμένοι και με βάση τις ενδείξεις στις παγίδες διενεργούνται οι ψεκασμοί. Σε αρκετές περιοχές του νομού δεν έχουν γίνει ψεκασμοί λόγω χαμηλών πληθυσμών δάκου στις παγίδες”. Ο ίδιος σημείωσε ότι “η φετινή χρονιά δεν έχει καμία σχέση με την περσινή, μέχρι τώρα, έχει βοηθήσει και ο καιρός”, αλλά επεσήμανε πως “το υπόλοιπο του καλοκαιριού και ιδιαίτερα οι αρχές φθινοπώρου θα είναι καθοριστικές περίοδοι”.

Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος ενημέρωσε ότι “βρισκόμαστε στο 90% του πρώτου γενικού δολωματικού ψεκασμού, έχει τελειώσει η παραλιακή ζώνη”. Επεσήμανε πως “στην περιοχή της Χώρας γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία πρόγραμμα δακοκτονίας για την προστασία 340.000 ελαιοδέντρων με ανάδοχο τον "Νηλέα"”. Σημείωσε ότι “είναι διαφορετική χρονιά από την περσινή, όψιμη” κι εκτίμησε: “Δείχνει να είναι καλή η παραγωγή, όχι όσο την αναμένουμε. Θα πάει πάνω από 25.000 τόνους ελαιολάδου στην Τριφυλία, ενώ πέρυσι ήταν 19.000 και πρόπερσι στην πολύ καλή παραγωγή 30.000 τόνοι”. Ολοκληρώνοντας, ανέφερε πως “κατά περιοχές καταγράφεται μικρή αύξηση του δάκου αυτή την περίοδο, είναι ελεγχόμενη η κατάσταση, δεν υπάρχουν προβλήματα. Εχει βοηθήσει ο καιρός, οι ζέστες και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν την αύξηση του δάκου. Ομως δεν εφησυχάζουμε, είναι μπροστά μας η παραγωγή”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER