Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019 10:10

Πλησιάζει η ώρα για Καλαμάτα - Μεθώνη και αναβάθμιση αεροδρομίου

Γράφτηκε από τον

Με στόχο η Μεσσηνία εκτός από τουριστικός προορισμός να γίνει και τόπος διαμονής για χιλιάδες ανθρώπους από όλο τον κόσμο, η ΤΕΜΕΣ δημιουργεί 6.866 ξενοδοχειακές κλίνες και εκατοντάδες τουριστικές κατοικίες, επενδύοντας συνολικά  2,5 δισ. ευρώ - ενώ η κυβέρνηση θα κατασκευάσει το δρόμο Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη και θα παραχωρήσει σε ιδιώτη, μόνο του, το αεροδρόμιο “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”.

Αυτά τόνισαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος μιλώντας το Σάββατο στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας με θέμα «Η επίδραση των επενδύσεων στις τοπικές κοινωνίες: Το παράδειγμα της Costa Navarino».

Η υλοποίηση των επενδύσεων της ΤΕΜΕΣ, η κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη και η άμεση ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου, δημιουργούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε η Μεσσηνία να ανεβάσει οικονομική ταχύτητα.

Ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, αναφερόμενος στις νέες επενδύσεις σε Γιάλοβα, Ριζόμυλο και Κυνηγού, είπε ότι θα κατασκευαστούν 7 νέες ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 4.961 κλινών. Στη Γιάλοβα, οι δύο μονάδες 322 και 814 κλινών αναμένεται να λειτουργήσουν το  2021. Στο Ριζόμυλο, θα αναπτυχθούν 4 μονάδες συνολικής δυναμικότητας άνω των 3.000 κλινών. Στο Navarino Hills κοντά στο Κυνηγού, θα κατασκευαστούν 2 νέα ξενοδοχεία με συνολικά 875 κλίνες. Παράλληλα θα συνεχιστεί το πρόγραμμα κατασκευής και πώλησης τουριστικών κατοικιών με στόχο την προσέλκυση ατόμων από όλο τον κόσμο, που θα επιλέξουν τη Μεσσηνία για διαμονή.

Μιλώντας τόσο για τα 10 χρόνια λειτουργίας της Costa Navarino όσο και για τις νέες επενδύσεις, ο κ. Κωνσταντακόπουλος τόνισε ότι η Μεσσηνία άλλαξε χάρη στο όραμα του πατέρα του, καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, και ότι τώρα ο πήχης των προσδοκιών ανεβαίνει πιο ψηλά: «Να κάνουμε την Costa Navarino και την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας έναν τόπο-πρότυπο στη Μεσόγειο, στον οποίο πάρα πολλοί άνθρωποι θα θέλουν όχι μόνο να έρθουν για να τον επισκεφθούν, αλλά και να ζήσουν», είπε περιγράφοντας το νέο όραμα για τη Μεσσηνία.

Ψηλότερα ακόμα έθεσε τον πήχη των προσδοκιών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας: «Βάζουμε τον πήχη στη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία συνδυάζει ένα αναβαθμισμένο τουριστικό προϊόν, με την προστασία του περιβάλλοντος, με την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με τη σύνδεση με τον αγροτοδιατροφικό τομέα - κι όλα αυτά μέσα από μια λογική να γίνουμε οι καλύτεροι στον κόσμο στην προστασία του περιβάλλοντος. Εκεί πρέπει να μπει ο πήχης για την πατρίδα μας, και δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη κάθε επενδυτική πρωτοβουλία να συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία και με την τοπική οικονομία: «Δεν μιλάμε για επενδύσεις που δημιουργούν κλειστά οικοσυστήματα ευημερίας. Μιλάμε για δίκτυα τα οποία διαχέουν τον πλούτο σε επιχειρήσεις και σε εργαζόμενους, πολύ πέρα από τα όρια της συγκεκριμένης επένδυσης».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το παράδειγμα της Costa Navarino συνδέεται με πολλές ψηφίδες και προσωπικές ιστορίες, οι οποίες συνθέτουν κάτι ευρύτερο, που αποτελεί και τον κεντρικό στόχο της κυβέρνησης: «Ευκαιρίες, δουλειές, ευημερία για κάθε Ελληνα και κάθε Ελληνίδα, σε κάθε γωνιά της πατρίδας. Μακάρι η σημαντική αυτή η επένδυση να αποτελέσει φάρο και οδηγό. Η κυβέρνησή μας στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα μέσα από ένα σημαντικό πλέγμα παρεμβάσεων. Μείωση της φορολογίας, απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών, αλλά και ενεργός συνεργασία με την τοπική και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση».

 

 

Η ΕΥΡΕΙΑ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά Νίκος Γεωργόπουλος είχε παρουσιάσει μια εκτενή μελέτη για την επίδραση της επένδυσης της Costa Navarino στη μεσσηνιακή οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Costa Navarino, παρά την ύφεση, συμβάλλει άμεσα κατά 3,03% στην αύξηση του ΑΕΠ της Μεσσηνίας και 8% συνολικά, παράγοντας προϊόντα και υπηρεσίες ύψους 780 εκ. ευρώ.

Η μισθολογική δαπάνη των 1.510 εργαζομένων στην Costa Navarino αγγίζει τα 21,4 εκ. ευρώ προσφέροντας πολύτιμες ανάσες στην μεσσηνιακή οικονομία. Η Costa Navarino δαπανά ετησίως 1,6 εκ. ευρώ για προμήθειες προϊόντων, από τα οποία το 44% είναι μεσσηνιακά.

Μετά την επένδυση της Costa Navarino δημιουργήθηκαν 25 νέα ξενοδοχεία στη Μεσσηνία, με αποτέλεσμα η φέρουσα ικανότητα να αυξηθεί κατά 185%. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη λειτουργία της Costa Navarino η πληρότητα των μεσσηνιακών ξενοδοχείων αυξήθηκε κατά 9,7%.

Η ανάπτυξη του αεροδρομίου “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” συνεισφέρει στη μεσσηνιακή οικονομία 34 εκ. ευρώ, ενώ μόνο το 12,5% των επιβατών πηγαίνουν στην Costa Navarino.

Για τις θετικές επιδράσεις της Costa Navarino στην προστασία του περιβάλλοντος μίλησε ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, τονίζοντας μεταξύ άλλων τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης για τη δημιουργία του Καφέ NEO, το οποίο έχουν επισκεφθεί 1.732 φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Ο επιχειρηματίας Χρήστος Παπαδημητρίου μιλώντας για τη συμβολή της Costa Navarino στην τοπική οικονομία είπε ότι η λειτουργία της και η ανάπτυξη του αεροδρομίου λειτούργησαν καταλυτικά στην πώληση 20 εκατομμυρίων μικρών μπουκαλιών ελαιολάδου και βαλσαμικού ξιδιού σε επιβάτες πτήσεων. Ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι στην υλοποίησης της ιδέας συνέβαλε τα μέγιστα η Αegean, που δέχτηκε τα μεσσηνιακά προϊόντα στις πτήσεις της. Αναφερόμενος στις προοπτικές του μεσσηνιακού ελαιόλαδου, σημείωσε ότι το πέρασμα από το χύμα στο τυποποιημένο δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη,και ότι η εταιρεία του συμβάλλει στην απορρόφηση μεγάλης ποσότητας από την αγορά, καθώς χρησιμοποιεί μόνο έξτρα παρθένο στις μουστάρδες που παράγει.

Η Μαίρη Βανδώρου, στέλεχος της επιχείρησης “Euphoria Retreat” που λειτουργεί στο Μυστρά, είπε ότι οι περισσότεροι επισκέπτες πάνε στο ολιστικό αυτό θεραπευτικό κέντρο από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Το συγκρότημα “Euphoria” διαθέτει 45 δωμάτια γύρω από ένα 4ώροφο κτήριο spa. Η επένδυση, που ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ, είναι το προσωπικό στοίχημα της Μαρίνας Εφραίμογλου, είπε ο κ. Βανδώρου -  προσθέτοντας ότι το 90% των εργαζόμενων κατάγεται από την ευρύτερη περιοχή της Σπαρτης. Η ίδια επεσήμανε ότι η επιχείρηση δημιούργησε νέες ανάγκες για επαγγέλματα στον τουρισμό, όπως του θεραπευτή ή του γιατρού.

Η επιχειρηματίας Χριστίνα Στριμπάκου μιλώντας για τη δημιουργία της “Lia Cultivators” και τη βράβευση του ελαιόλαδου που παράγει ως του καλύτερου μονοποικιλιακού στον κόσμο, επεσήμανε την πολυεπίπεδη βοήθεια που έλαβε από τα ιδρύματα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου” και “Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια”.

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μιλτιάδης Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην συμβολή του προέδρου του "Διαζώματος" Σταύρου Μπένου και του καθηγητή Πέτρου Θέμελη στην ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου. Τόσο ο κ. Μπένος όσο και ο κ. Θέμελης παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗ

Ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, μιλώντας για τον πατέρα του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο και το όραμα της Costa Νavarino, είπε μεταξύ άλλων:

«Λίγο πριν ξεκινήσουμε τη μεγάλη εργολαβία στα ξενοδοχεία που λειτουργούν σήμερα στο Navarino Dunes (ήταν μια σειρά συμβάσεων και προμηθειών, θυμάμαι, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 350 εκ. ευρώ), ορμώμενος από τη διαφαινόμενη αρχή της κρίσης, πήρα το θάρρος και ρώτησα τον καπετάνιο μήπως θα έπρεπε να περιμένουμε λίγο… Χωρίς να σκεφτεί, μου απάντησε "βεβαίως όχι, προχωράμε όπως προγραμματίσαμε" - και συνέχισε: "Αν κάποτε ένα από τα εγγόνια μου ρωτήσει εσένα ή ένα από τα αδέλφια σου ‘εσύ τι έκανες στον πόλεμο πατέρα;’ θα τους δείξετε αυτό!".

Ο καπετάνιος όμως δεν ήταν μόνο ρομαντικός. Ηξερε πολύ καλά πως η αειφόρος ανάπτυξη έχει 3 απαραίτητους πυλώνες. Εκτός από την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, έχει και την οικονομική. Είχε βαθιά πίστη στις δυνατότητες της περιοχής μας, και έκλεισε την κουβέντα λέγοντάς μου ένα ρητό του Bill Gates: "Οι άνθρωποι συνήθως υπερεκτιμούν τι μπορούν να κάνουν σε 1 χρόνο, αλλά υποεκτιμούν τι μπορούν να κάνουν σε 10. Εγώ μπορεί να μην είμαι εδώ, αλλά εσύ θα το δεις. Μόνο μην αλλάξεις τη στρατηγική μας, και μην πας για αρπαχτές"».