Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020 21:02

Πανηλειακή απεργία για το Πάτρα - Πύργος

Γράφτηκε από την
Πανηλειακή απεργία για το Πάτρα - Πύργος

 

Πανηλειακή απεργία διαμαρτυρίας για το Πάτρα - Πύργος στις 25 Φεβρουαρίου αποφάσισε το 2ο Συμβούλιο Aιρετών Hλείας κατά τη συνεδρίασή του την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του patrisnews.com: "Τη συζήτηση συντόνισε ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος που παίρνοντας το λόγο στο ξεκίνημα τόνισε πως «πρέπει εκφράζοντας τη λαϊκή κυριαρχία, που εκφράζουμε αναμφισβήτητα, να ενδυναμώσουμε τη φωνή, να αναδείξουμε τα επιχειρήματά μας και να πούμε ότι οι πρόθυμοι είναι λίγοι και δεν εκφράζουν την κοινωνία όπως έχει αποτυπωθεί η βούλησή της. Το έργο Πάτρα – Πύργος, όπως ανακοινώθηκε, έχει τρομερή ασάφεια διαγράμματος και χρηματοδότησης. Η συνέχεια του έργου εδώ και τώρα φαίνεται ουτοπία. Τα πανεπιστήμια ξεθωριάζουν ως οραματικά στοιχεία και στη θέση τους μπαίνει μια ατέρμονη γραφειοκρατική προσέγγιση. Και σε μια περιοχή που στηρίζει τις ελπίδες της μόνο στον τουρισμό έρχεται μονομερώς μια απόφαση για ίδρυση χοτ σποτ για 2.000 μετανάστες-πρόσφυγες. Το κλίμα έχει βαρύνει πολύ και ποτέ στη ιστορία δεν κέρδισαν αυτοί που σιωπούσαν και δήλωναν υποταγή στις απόψεις και στα κελεύσματα των εξουσιών. Ολοι συμφωνούμε ότι πρέπει να αθροίσουμε δυνάμεις. Κανείς δεν διαφωνεί για την αναγκαιότητα κάποιων έργων, όπως ο δρόμος ή το πανεπιστήμιο ή η αποτροπή της δημιουργίας χοτ σποτ ως μεθόδευση δημιουργίας φυλακής ανθρώπων. Κάποιοι είχαν ως πρακτική για πολλά χρόνια να πολιτεύονται στο ημίφως ή στο παρασκήνιο, με αποτέλεσμα να είμαστε τελευταίοι στους δείκτες ανάπτυξης. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Να συνεχίσουμε με αξιοπρέπεια, με επιχειρήματα και με το κορυφαίο δημοκρατικό δικαίωμα που είναι η συμμετοχή. Με απόντα τον πολίτη στα ζητήματα που τον αφορούν δεν έγινε ποτέ τίποτα. Η κοινωνία πίστεψε σε εμάς για να φέρουμε καλύτερες μέρες σ’ αυτό τον τόπο. Στις 11 Νοεμβρίου 2019 η συγκέντρωση στο Ξυστρή είχε τεράστια επιτυχία και κάποιοι προσπάθησαν να την υπονομεύσουν. Ο μητροπολίτης Ηλείας είχε πει τότε “ήταν ανάγκη σήμερα να καλέσει ο υπουργός τους δημάρχους;”… Δεν τηρήθηκε η υπόσχεση του υπουργού να τους ξανακαλέσει. Χάθηκαν δύο εκπαιδευτικοί και -κατά σύμπτωση- έγινε άλλη συνάντηση με τον υπουργό όπου ακούστηκαν διάφορα που δεν ικανοποίησαν κανέναν. Βρήκαν κάποιοι την ευκαιρία να “πουλήσουν” ένα τέτοιο ζήτημα ζωής ή θανάτου. Δεν έχουμε δικαίωμα να αδιαφορούμε για τα θύματα. Πρέπει να υπάρξει ένταση, πρέπει να ξεσηκωθούμε. Είμαι σίγουρος ότι τότε ο πρωθυπουργός θα αντιληφθεί και θα προλάβει την αναστολή του έργου γιατί εκεί οδηγείται».

Ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος δήλωσε ότι: «Δεν έχουμε αξιοποιήσει το γεγονός ότι από το δρόμο Πάτρα - Πύργος εξυπηρετούνται Ζάκυνθος και Κεφαλλονιά και πρέπει να τους καλέσουμε στον αγώνα μας. Θέμα είναι και η διόρθωση του δρόμου έως ότου φτιαχτεί ο νέος. Ο Δήμος Πηνειού είναι αρωγός και στα θέματα για πανεπιστημιακές σχολές και κατά της δημιουργίας χοτ σποτ. Να παλέψουμε με αγωνιστική διάθεση για την ακεραιότητα των συμπολιτών μας. Να υπηρετήσουμε αυτό που ζητάει ο ηλειακός λαός».

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Ηλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος είπε πως: «Για το Πάτρα - Πύργος είναι πολλά τα εάν και δεν βλέπω να υπάρχει περίπτωση να μπουν οι νέοι παραχωρησιούχοι μέσα στο 2020. Ενώνω τις δυνάμεις μου με όλους τους άλλους αιρετούς και φορείς για να μην έχουμε φυλακισμένες ψυχές που θα δημιουργήσουν -σίγουρα- προβλήματα στο νομό μας και θεωρώ αδιανόητο να φύγει από το νομό το ΤΕΦΑΑ».

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιδας Δημήτρης Κράλλης, «άπλωσε» την ατζέντα των ζητημάτων που θα πρέπει να διαθέτει η κίνηση, αναφέροντας πως: «Το Συμβούλιο Αιρετών είναι μονόδρομος. Εργαλείο μας η γενική απεργία. Ζητάμε να συνεχιστεί το Πάτρα - Πύργος, λέμε όχι στη δομή τύπου χοτ σποτ, ναι στη φιλοξενία σε καταλύματα με διαχείριση πόρων από το κράτος και όχι από τις ΜΚΟ. Να σταλεί φάκελος διεκδίκησης στο υπουργείο για το ΤΕΦΑΑ στον Πύργο και να διεκδικήσουμε υποδομές για το Τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα. Ισχυρό, αυτόνομο νοσοκομείο στην Αμαλιάδα, ανάκληση του ΠΔ για τον Κυπαρισσιακό, Επιχειρηματικό Πάρκο ανάμεσα Ανδραβίδα - Κυλλήνη, υπογειοποίηση του ΤΟΕΒ Γαστούνης, μέριμνα για τα πυρόπληκτα δάνεια και το Ταμείο Μολυβιάτη, καθώς και ανάδειξη των λουτρών στο Λίντζι». Παράλληλα ο κ. Κράλλης εισηγήθηκε ως ημέρα κινητοποίησης να είναι η 25η Φεβρουαρίου (Τρίτη)".


NEWSLETTER