Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 20:58

Αντικατάσταση λαμπτήρων στο δημοτικό φωτισμό της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Δήμο Καλαμάτας η αντικατάσταση λαμπτήρων συμβατικής τεχνολογίας του δημοτικού φωτισμού, με νέους τύπου LED.

Πρόκειται για το έργο“Αναβάθμιση του συστήματος οδοφωτισμού του Δήμου Καλαμάτας με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας με τη μείωση κόστους λειτουργίας”.

Ανάδοχος (μέσα από διαγωνισμό με πολλές εταιρείες και πολλές ενστάσεις) είναι η εταιρεία “Πρωτεύς” ΑΤΕΕ, ενώ η σύμβαση που έχει υπογραφεί με το δήμο αντιστοιχεί σε ποσό 5.798.710 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, μέχρι τώρα έχουν τοποθετηθεί 2.000 λαμπτήρες στην πόλη και στα χωριά, από τους 14.700 που προβλέπεται να τοποθετηθούν συνολικά μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τα χωριά όπου έχουν εγκατασταθεί νέοι λαμπτήρες το προηγούμενο διάστημα είναι ο Αγριλος και η Βελανιδιά, η Αλαγονία, ο Μαχαλάς, οι Πηγές, η Αρτεμισία, το Πλατύ, ο Ανεμόμυλος, τα Αλώνια, ο Αρις, ο Αρις, ο Αμμος, το Αριοχώρι, η Ασπροπουλιά, η Μικρομάνη, η Θουρία, η Ανθεια και η Αίπεια.

Στην Καλαμάτα αλλαγές λαμπτήρων έχουν γίνει στην περιοχή του Ιστορικού Κέντρου στις παρυφές του Κάστρου, στις Εργατικές Κατοικίες Αγίας Τριάδος, σε δύο πλατείες στην Αγία Τριάδα, στο Δυτικό Κέντρο, στην περιοχή της Ράχης κοντά στο 6ο Δημοτικό Σχολείο, πλησίον του ναού Αγίου Γεωργίου, στο Ανατολικό Κέντρο, στη Φραγκόλιμνα, στην Ανάληψη, στη Νέδοντος (πλησίον ΣΕΗΜ) και στη Νέα Είσοδο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, με την τοποθέτηση λειτουργούν αμέσως οι νέοι λαμπτήρες, ενώ όπου δεν ανάβουν, είτε είναι κατεστραμμένο το δίκτυο είτε υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να διερευνηθεί.

Αυτές τις μέρες συνεργείο του αναδόχου αντικαθιστούσε τους παλιούς λαμπτήρες με νέρυ τύπου LED στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, στη Θουρία και στη Μικρομάνη.

Ο δήμος προσδοκά ότι, μετά την αντικατάσταση του συνόλου των λαμπτήρων σε όλη σχεδόν την περιφέρειά του, θα εξοικονομηθεί πάνω από το 70% της καταναλισκόμενης σήμερα ηλεκτρικής ενέργειας. Η ανάδοχος εταιρεία θα έχει καθολικά την ευθύνη λειτουργίας και παρακολούθησης του όλου έργου επί δεκαετία, και ο δήμος θα γλυτώσει από τις δαπάνες για τη συντήρηση του δημοτικού φωτισμού.
Στη σύμβαση υπάρχει προαίρεση, η οποία αναφέρει ότι εφόσον ο δήμος μείνει ικανοποιημένος, μπορεί μονομερώς να παρατείνει για 5 ακόμη έτη τη σύμβαση για τη συντήρηση του δημοτικού φωτισμού.

Γ.Σ.