Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2020 12:08

Από το Ναύπλιο άρχισε τις επαφές της με τους δήμους η πρόεδρος της «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου

Γράφτηκε από την
Από το Ναύπλιο άρχισε τις επαφές της με τους δήμους η πρόεδρος της «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου

Από το Ναύπλιο, μια πόλη που "κάθε σημείο της έχει αναφορά στην Επανάσταση" του 1821, άρχισε τις επαφές της με τους δήμους, η πρόεδρος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" Γιάννα Αγγελοπούλου.

Σε ομιλία της, στο εμβληματικό «Βουλευτικό» του Ναυπλίου, όπου από το 1825 έως το 1826 στεγάστηκε η Βουλή των Ελλήνων, μίλησε το βράδυ της Παρασκευής, σε εκδήλωση παρουσίασης του Προγράμματος της Επιτροπής για τα 200 χρόνια του σύγχρονου ελληνικού κράτους, που διοργάνωσε ο Δήμος Ναυπλίου.

«Η επιλογή μας να αρχίσουμε τις επαφές μας με τους δήμους από το Ναύπλιο σχετίζεται σίγουρα με το γεγονός ότι εδώ ο ιστορικός χρόνος αναφορικά με την επανάσταση υπήρξε εξαιρετικά πυκνός και ότι οι πρωταγωνιστές της επανάστασης άφησαν εδώ ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους», επεσήμανε στην έναρξη της ομιλίας της η κυρία Αγγελοπούλου και προσέθεσε ότι «η επιλογή του Ναυπλίου έχει να κάνει και με το γεγονός ότι στη δημοτική αρχή υπήρχαν ήδη ώριμες σκέψεις και προτάσεις που άφηναν ανοικτό, ευρύ πεδίο συνεργασίας με την Επιτροπή».

Η κα Αγγελοπούλου απευθυνόμενη στους πολίτες στην κατάμεστη αίθουσα έδωσε έμφαση στην ευκαιρία αναστοχασμού που δίνει η επέτειος των 200 χρόνων. «Ως Επιτροπή», είπε η κυρία Αγγελοπούλου, «θέλουμε με τις εκδηλώσεις που θα γίνουν να αναδειχθεί όχι μόνο το ιστορικό γεγονός της επανάστασης αλλά και το τι έγινε μετά. Πώς προχωρήσαμε. Να περιγράψουμε στον εαυτό μας και στους άλλους "ποιοι είμαστε", "πώς είναι η Ελλάδα σήμερα", να τιμήσουμε ανθρώπους των οποίων η παρουσία μας σημάδεψε. Ανθρώπους που στήριξαν τον τόπο τους ως ευεργέτες, που έκαναν την Ελλάδα γνωστή ως αθλητές, που έγραψαν το όνομα τους στα βιβλία της επιστήμης ή στον βωμό της τέχνης. Και τέτοιοι υπάρχουν πολλοί και κάθε πόλη έχει τους δικούς της».

Σημείωσε, βεβαίως, ότι «αυτό δε σημαίνει πως η ίδια η επανάσταση και τα γεγονότα που σημάδεψαν τη γέννηση του κράτους μας θα μείνει εκτός των δράσεων και των εκδηλώσεων που θα γίνουν το 2021». Κάθε άλλο, καθώς, όπως δείχνει και το παράδειγμα του Ναυπλίου, «κάθε σημείο της πόλης έχει αναφορά στην Ιστορία αυτή». Στο πλαίσιο αυτό, στήριξε την πρόταση που κατέθεσε ο δήμαρχος, Δημήτρης Κωστούρος, να γίνει η ίδια η πόλη ένα μεγάλο ιστορικό πάρκο με χρήση των νέων τεχνολογιών, ώστε να αποτελέσει ένα τυπικό παράδειγμα για το πώς η ανάδειξη της ιστορίας της πόλης είναι ταυτόχρονα ένα παράθυρο προς το μέλλον. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η πρόεδρος της Επιτροπής στο παράρτημα του ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστημίου Xάρβαρντ, το οποίο είναι εγκατεστημένο στο Ναύπλιο, και στην ανάγκη ενίσχυσης των ευκαιριών που προσφέρει στα παιδιά της πόλης. Στόχο στον οποίο προσφέρθηκε να βοηθήσει και η ίδια προσωπικά, λόγω των στενών δεσμών που διατηρεί με το κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Για την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», σύμφωνα με την κυρία Αγγελοπούλου «η επέτειος των διακοσίων χρόνων, είναι μια ευκαιρία να διατυπώσουμε την επιθυμία μας για το αύριο». «Και αυτή η κουβέντα αφορά κάθε κοινότητα, είτε αυτή είναι ΟΤΑ, είτε κάποια επαγγελματική ένωση, είτε κάποιο σωματείο. Γιατί πολλά από αυτά που επιθυμούμε προκειμένου η χώρα μας να έχει τη θέση που της αρμόζει, ξεκινάνε από εμάς» είπε χαρακτηριστικά. «Το δικαίωμα στον δημόσιο χώρο, το δικαίωμα να φτάσεις στο σπίτι σου με ασφάλεια χωρίς να σε σκοτώσει κάποιο αυτοκίνητο, ή να μπορείς να περπατήσεις στο πεζοδρόμιο, το δικαίωμα στη ζωή όταν χρειάζεσαι αίμα, ή μυελό των οστών, το δικαίωμα στην καθαρή θάλασσα, στο φυσικό τοπίο χωρίς χωματερές, όλα αυτά, δεν νοείται να περιμένουμε από "τον άλλον" να μας τα εξασφαλίσει» τόνισε η κυρία Αγγελοπούλου. «Είναι δικαιώματα που θα τα κατοχυρώσει η κοινότητα, αποφασίζοντας επί της ουσίας τι είδους χώρα, πόλη, γειτονιά θέλουμε να έχουμε. Και το 2021 είναι ιδανική χρονιά για να γίνει αυτή η συζήτηση και να ξεκινήσουν πολλά από αυτά που θα αποφασίσουμε ότι θέλουμε».

Σε κάθε πρόταση που θα κινηθεί στο πνεύμα που περιγράφεται παραπάνω, η Επιτροπή θα σταθεί συμπαραστάτης κι αρωγός με τις δυνάμεις που διαθέτει. Κι αυτό, διότι, όπως με έμφαση κατέστησε σαφές η κυρία Αγγελοπούλου «οι πόροι της επιτροπής, τόσο για τη λειτουργία της όσο και για την υποστήριξη των εκδηλώσεων που θα γίνουν, προέρχονται αποκλειστικά από χορηγίες και τα όποια έσοδα προκύψουν, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου. Αν και κάποιοι καλοθελητές παριστάνουν ότι το αγνοούν». «Η Επιτροπή περιμένει τις προτάσεις όλων μέσα από την ιστοσελίδα της Επιτροπής (www.greece2021.gr) και ελπίζουμε ότι η συλλογή πόρων θα μας επιτρέψει να υποστηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες από αυτές» κατέληξε στην ομιλία της η κυρία Αγγελοπούλου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της "Ελλάδα 2021", στην ομιλία, του ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος τόνισε ότι «200 χρόνια επαναπαύεται στις δάφνες των προγόνων του κι αφού απολογηθεί γι' αυτό θέλει να δημιουργήσει πάνω σ' αυτές τις δάφνες για να παραδώσει με νέους όρους στη νέα γενιά την ιστορία, τις προσωπικότητες του τόπου τους με το βλέμμα στο μέλλον». «Το 2021» συνέχισε ο κ. Κωστούρος, «είναι μια τεράστια ευκαιρία- τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν το 2004 με την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, προσπάθεια της οποίας ηγήθηκε η κ. Αγγελοπούλου- να ενωθούμε, να συστρατευθούμε για να πετύχουμε την Ελλάδα που θέλουμε».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος, οι βουλευτές του νομού Γιάννης Ανδριανός (ΝΔ), Γιάννης Γκιόλας (ΣΥΡΙΖΑ), Ανδρέας Πουλάς (ΚΙΝΑΛ), τα μέλη της Εφορείας Τιμής που συνεστήθη στο Ναύπλιο για τη διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων κ.κ. Στέλιος Περράκης, Γιάννης Πανούσης, Γιάννης Βακαρέλης, Γιάννης Πετρόπουλος, Ιωάννα Παπαντωνίου, Γιάννης Μεταξάς, Κώστας Μαυριάς, Γιάννης Μανιάτης, Αλέξανδρος Μπότσος, Δημήτρης Χαραλάμπης και πλήθος κόσμου.

Νωρίτερα, το απόγευμα την κυρία Αγγελοπούλου υποδέχτηκαν στο Δημαρχείο ο δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο και τα μέλη της Εφορείας Τιμής του Ναυπλίου. Επίσης η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ξεναγήθηκε στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Μουσείο από την διάσημη ενδυματολόγο και Πρόεδρο του ΔΣ του κ. Ιωάννα Παπαντωνίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER