Τρίτη, 07 Ιουλίου 2020 08:47

Επιστολή κατοίκων σε Λεβεντάκη: Ζητούν να κλείσει άμεσα η χωματερή στο Αλιμάκι

Γράφτηκε από τον
Επιστολή κατοίκων σε Λεβεντάκη: Ζητούν να κλείσει άμεσα η χωματερή στο Αλιμάκι

 

 

Με κάθε μέσο θα αποτρέψουν τη μεταφορά και την απόθεση σκουπιδιών στη χωματερή της περιοχής του Αλιμακίου, τονίζουν κάτοικοι της περιοχής σε επιστολή τους προς το δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη, ζητώντας του να κλείσει άμεσα, ενώ παράλληλα έκαναν και αναφορά στην εισαγγελέα Κυπαρισσίας.

Με τα σκουπίδια της χωματερής ακόμη να καπνίζουν και ο ουρανός να γεμίζει καπνούς που ανάλογα τις διαθέσεις του ανέμου πάει σε διάφορα χωριά, οι κάτοικοι των Ραχών τονίζουν ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Οι Ράχες είναι το πιο κοντινό χωριό στη χωματερή, έχοντας όμως και μια επιπλέον επιβάρυνση, καθώς από εκεί περνά ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στο σκουπιδότοπο και έτσι όλα τα απορριμματοφόρα περνάνε από το χωριό τους.

Το ζήτημα πλέον γίνεται πολύπλοκο για το δήμο, καθώς δεν έχει χώρο που θα αποθέσει τα σκουπίδια και αναζητεί λύση, που θα πρέπει να βρεθεί επειγόντως, ενώ χθες τα σκουπίδια δεν μαζεύτηκαν από τους κάδους. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να συνεχιστεί εν μέσω καλοκαιριού αφού το πρόβλημα θα μεταφερθεί στους δρόμους των πόλεων, των χωριών και των τουριστικών περιοχών. Ετσι σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται επαφές με άλλους δήμους σε μια προσπάθεια να τείνουν χείρα βοηθείας μπροστά στην κατάσταση αυτή.

Χθες πάντως αντιπροσωπεία κατοίκων με την πρόεδρο της Τ.Κ. Ραχών Ντίνα Βουδούρη επισκέφθηκε το Δημαρχείο στην Κυπαρισσία, προκειμένου να συναντηθούν με το δήμαρχο κάτι που δεν κατάφεραν, λόγω υποχρεώσεών του και έτσι η συνάντηση θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Παρέδωσαν όμως σχετική επιστολή στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Κύριε δήμαρχε, συγκεντρωθήκαμε την Κυριακή 5 Ιουλίου 2020 στην πλατεία της κοινότητας Ραχών κάτοικοι του χωριού αλλά και πολίτες από την ευρύτερη περιοχή, οργισμένοι από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που υπάρχει στην περιοχή μας λόγω της ανεξέλεγκτης καύσης απορριμμάτων από την πυρκαγιά που μαίνεται στην παράνομη χωματερή στη θέση Αλιμάκι. Παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις για το κλείσιμο της χωματερής και παρότι έγιναν εργασίες αποκατάστασης, η παράνομη εναπόθεση σκουπιδιών σε χώρο ακριβώς δίπλα από την αποκατεστημένη περιοχή συνεχίζεται. Η κατάσταση είναι απελπιστική και ανησυχούμε όχι μόνο για τα αναπνευστικά προβλήματα που πολλοί ήδη αντιμετωπίζουν, αλλά και για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία μας λόγω των εκλυόμενων διοξινών από την καύση των σκουπιδιών. Επίσης οι καρκινογόνες διοξίνες υπάρχει κίνδυνος να περάσουν και στην τροφική αλυσίδα κυρίως μέσω του ελαιολάδου, του οποίου η ποιότητα υποβαθμίζεται και αποτελεί το κύριο εισόδημα για τους περισσότερους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον σε μια πιθανή αύξηση της έντασης του ανέμου οι καταστροφικές συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες.

Κύριε δήμαρχε, παρότι δεν δημιουργήσατε εσείς τη σημερινή κατάσταση, αλλά νομίζουμε ότι η διοίκηση του δήμου έχει συνέχεια, ζητάμε το άμεσο κλείσιμο της χωματερής. Οι κάτοικοι που παρέστησαν στη συνάντηση δήλωσαν ομόφωνα ότι η κατάσταση «δεν μπορεί να συνεχιστεί» και αποφάσισαν με κάθε μέσο να αποτρέψουν τη μεταφορά και την απόθεση σκουπιδιών στη χωματερή της περιοχής του Αλιμακίου. Σαν πρώτο βήμα καταθέτουμε αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κυπαρισσίας και περιμένουμε τις δικές σας ενέργειες».

Ακολούθησε αναφορά της προέδρου στην εισαγγελέα Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, που συνοδεύεται από υπογραφές κατοίκων, όπου μεταξύ άλλων τονίζουν ότι αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα στην περιοχή και ενώ έγινε αποκατάσταση της χωματερής γίνεται απόθεση σκουπιδιών σε διπλανό χώρο από τον αποκατεστημένο. Προσθέτουν ότι αποτελεί μια υγειονομική βόμβα που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων, αλλά και του περιβάλλοντος χώρου, όπως ο Αρκαδικός, από τα στραγγίδια, τα οποία έτσι καταλήγουν στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Της ζητούν δε να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER