Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 09:59

Μικρές παρεμβάσεις και έργα σε γειτονιές της Καλαμάτας στόχος της Κοινότητας Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Μικρές παρεμβάσεις και έργα σε γειτονιές της Καλαμάτας στόχος της Κοινότητας Καλαμάτας

 

Το Συμβούλιο Κοινότητας είναι ένα θεσμικό όργανο το οποίο εκφράζει γνώμη, διατυπώνει προτάσεις και μεριμνά για την καθημερινότητα του δημότη.

Μετά την τελευταία απευθείας εκλογή και το δικαίωμα ψήφου του/της προέδρου της κοινότητας στο Δημοτικό Συμβούλιο αποκτά αναβαθμισμένο λόγο (και ρόλο) στην εκτέλεση νέων έργων και τη συντήρησή τους, τις αναπλάσεις, την αξιοποίηση τοπικών πόρων και πολλά ακόμα.

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

 

Στην Καλαμάτα, ο πρόεδρος της κοινότητας Παναγιώτης Λύρας μιλώντας στην “Ε” βάζει ψηλά στις προτεραιότητες μικρές παρεμβάσεις και έργα στις γειτονιές της πόλης. Η αρχή, λέει, θα γίνει από τις παλιότερες γειτονιές όπως είναι η Φυτειά, ο Αγ. Σίδερης και η Ράχη. Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν να κάνουν με θέματα δρόμων, φωτισμού, αλλά και καθαριότητας. Αλλωστε, όπως λέει ο ίδιος, αν περιέγραφε με τρεις λέξεις σε τι ζητάνε οι δημότες από την κοινότητα να δώσει λύση, θα ήταν: δρόμοι, φωτισμός και καθαριότητα.

 

“ΜΟΙΡΑΣΑΝ” ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο “ευπρεπισμός” της πόλης, εντός και εκτός εισαγωγικών, στοχεύει εξάλλου στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών, οι οποίοι καλούνται να αναδείξουν τα προβλήματα, σε επαφή με την κοινότητα. Μετά και την εγκατάσταση στις αρχές του μήνα του Συμβουλίου Κοινότητας στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, οι σύμβουλοι έθεσαν ως πρώτο στόχο και αποστολή τη μέριμνα για τις γειτονιές. “Η καταγραφή είναι καθημερινή, ομαδοποιήσαμε όμως τη δουλειά μας και ο κάθε σύμβουλος της κοινότητας έχει στην ευθύνη του μία ή δύο από τις γειτονιές της Καλαμάτας”, λέει ο Παν. Λύρας και εξηγεί ότι “αυτό μας βοήθησε να έχουμε καθημερινό ενδιαφέρον και ενασχόληση με τα ζητήματα κάθε γειτονιάς, αλλά και οι πολίτες, οι συνδημότες μας, να απευθύνονται σε εμάς”. Σε συνεργασία και με τον κεντρικό δήμο στη συνέχεια τα αιτήματα ομαδοποιούνται και παίρνουν προτεραιότητα.

  

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Με τη μέχρι τώρα εμπειρία από την επικοινωνία με τους δημότες διαπιστώνει ότι “υπάρχουν προβλήματα που προκύπτουν από την εκτέλεση εργασιών, αλλά και από κακοτεχνίες του παρελθόντος. Εχουμε καταγράψει πάρα πολλά τέτοια θέματα και βρισκόμαστε σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου, ώστε μετά από εργολαβίες που συνήθως βγαίνουν να γίνει μια επισκευή ή, ανάλογα και μια τεχνική μελέτη, για να διορθώνονται”. Προσθέτει μάλιστα ότι “αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό επεξεργασία μια μεγάλη εργολαβία ασφαλτοστρώσεων, αλλά και τσιμεντοστρώσεων σε όλο το εύρος της Κοινότητας Καλαμάτας”. Οσο για τις γειτονιές όπου προβλέπεται να γίνουν αμεσότερα παρεμβάσεις με μικρές εργολαβίες (κι όχι μόνο σε θέματα οδοποιίας) είναι “σε αυτές που έχουν πολλά χρόνια να γίνουν, όπως Φυτειά, Αγ. Σίδερης, Ράχη”. 

 

ΠΑΣΧΕΙ Ο ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Ο φωτισμός “είναι το πιο δύσκολο και πιο σύνθετο έργο”. Γιατί “η αντικατάσταση των λαμπών με λάμπες LED απαιτεί τεχνική παρέμβαση”, καθώς “χρειάζεται αλλαγή καλωδίωσης, γι’ αυτό και παρατηρούνται καθημερινά προβλήματα με το φωτισμό”. Εκεί λοιπόν χρειάζεται επέμβαση από τις Τεχνικές Υπηρεσίες ώστε ο εκσυγχρονισμός του δικτύου και να διευρυνθεί, αλλά και να ξεπεραστούν σύνθετα προβλήματα. Ολα αυτά λοιπόν τα ζητήματα με το φωτισμό καταγράφονται όσο πιο άμεσα γίνεται, όπως και κάθε τι το οποίο αφορά επεμβάσεις για την αποκατάσταση ζημιών στις παιδικές χαρές, όπου και εκεί έχει δοθεί έμφαση και “κάθε κοινοτικός σύμβουλος έχει αναλάβει μία – δύο παιδικές χαρές και έχει σε εβδομαδιαία βάση στην επιτήρησή του”.

 

ΠΟΛΗ ΦΙΛΙΚΗ ΓΙΑ ΑΜΕΑ;

Στην ερώτηση πόσο φιλική είναι η πόλη της Καλαμάτας για τα ΑΜΕΑ ο Παν. Λύρας απαντά ότι “δεν είναι εύκολο”. Επισημαίνει ότι “υπάρχουν τεχνικά ζητήματα” και προς το παρόν “εμείς μπορούμε να καταγράφουμε τις ανάγκες των ΑΜΕΑ για την μη ικανοποιητική πρόσβαση σε ένα δημοτικό κτήριο και να κάνουμε μια εισήγηση... Κάπως έτσι λειτουργούμε, αποσπασματικά είναι η αλήθεια, αλλά θα το καταφέρουμε ακόμα καλύτερα στο προσεχές μέλλον”. Κι επειδή, κυκλοφορία και συγκοινωνίες συμπεριλαμβάνονται στη μέριμνα της κοινότητας, ρωτάμε και για τις καταστάσεις κυκλοφοριακής αναρχίας. Ενα “πολύπλοκο αντικείμενο, εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες και πρόσωπα”, διαπιστώνει.

 

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΒΑΚ

Ως κοινότητα άλλωστε είναι σε ένα στάδιο που και με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) “εντοπίζουμε θέματα κυκλοφοριακά και κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις -η αλήθεια είναι όμως ότι δεν μπορούμε να προτείνουμε συγκεκριμένες μεθόδους, που είναι δουλειά των συγκοινωνιολόγων”. Καλεί μάλιστα “όλους τους συνδημότες να συμμετέχουν στη διαβούλευση, μέσω του ιστότοπου του Δήμου Καλαμάτας, αλλά και απευθυνόμενοι απευθείας σε εμάς”. 

 

“Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ, ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ”

Ο Παν. Λύρας τονίζει εξάλλου ότι “εμείς εκπροσωπούμε απευθείας τις προτάσεις των συνδημοτών μας, δεν εκπροσωπούμε μια πολιτική πλατφόρμα ή ένα συγκεκριμένο συνδυασμό. Προεκλογικά ενώσαμε όλους τους πολιτικούς συνδυασμούς ώστε απευθείας να μεταφέρονται οι προβληματισμοί των συνδημοτών μας στη διοίκηση, κι αυτός είναι ο ρόλος της κοινότητας να γίνει ο σύνδεσμος μεταξύ δημοτών και διοίκησης. Επιζητούμε “η Κοινότητα να είσαι εσύ, να είμαστε όλοι”. Ο δημότης ή φορέας, ο οποίος θέλει να αναδείξει ένα πρόβλημα ή να καταθέσει μια πρότασή του, “μπορεί να μας βρίσκει στα γραφεία που εγκαινιάσαμε πριν από λίγες μέρες, στην καρδιά της πόλης, στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας, στον 1ο όροφο, μέσω του email: koinotita.kalamatas@kalamata.gr και στα τηλέφωνά μας 27210 99531 και 6948–073632, κάθε απόγευμα 6-8 και πρωινά κατόπιν ραντεβού ή συνεννόησης”.     

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Παναγιώτης Λύρας δεν εκπροσωπεί μόνο το Συμβούλιο της Κοινότητας Καλαμάτας, εκπροσωπεί ως πρόεδρος της Ενωσης Προέδρων και τις 320 κοινότητες της Μεσσηνίας και μαζί με 11 ακόμη συναδέλφους του από όλη τη χώρα αιτήθηκαν από τις 20 Δεκεμβρίου συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, ώστε να θέσουν τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των κοινοτήτων και να συμβάλουν στη διαμόρφωση του νέου νομοσχεδίου για την τοπική αυτοδιοίκηση. Να υπενθυμίσουμε ότι τον Αύγουστο 2019 επήλθαν οι πρώτες αλλαγές στο τοπίο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

ΑΛΛΑΞΕ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ηδη για τις κοινότητες “άλλαξε ο προϋπολογισμός και πλέον δεν έχουμε δικό μας προϋπολογισμό –έχουμε μόνο την παγία: μια προκαταβολή που δίνεται για άμεσες επείγουσες επεμβάσεις, που έχουν σχέση με το δημοτικό φωτισμό, την οδοποιία, καθαρισμούς μικρών χώρων ή πλατειών, που απευθείας μπορεί η κοινότητα να παρέμβει”, σημειώνει και καταλήγει λέγοντας ότι “δυστυχώς, ο νέος νόμος του Θεοδωρικάκου, με το πλαίσιο που επέλεξε η σημερινή κυβέρνηση, στέρησε τη δυνατότητα να έχουμε έναν δικό μας προϋπολογισμό για μικρά έργα και παρεμβάσεις, παραμένει όμως αναβαθμισμένος ο ρόλος. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας έχει και λόγο, άποψη και ψήφο στο Δημοτικό Συμβούλιο -με την απλή αναλογική είναι πολύ σημαντικός αυτός ο ρόλος, διότι ενώνουμε τις παρατάξεις”.


NEWSLETTER