Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019 09:28

Συνάντηση περιφερειάρχη με σωματεία: Η μεταλιγνιτική εποχή αγωνία για τη Μεγαλόπολη

Γράφτηκε από την

Αγωνία για τη μεταλιγνιτική εποχή έχει κυριεύσει όχι μόνο τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, αλλά και ολόκληρη τη Μεγαλόπολη, καθώς η οικονομική ζωή της αρκαδικής πόλης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για την κλιματική αλλαγή στον ΟΗΕ, ανακοίνωσε ότι θα κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το 2028 - και ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 θα αποσυρθεί από την παραγωγή ενέργειας η ισχύος 300 μεγαβάτ λιγνιτική μονάδα 3 της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

Την Παρασκευή ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, παρουσία του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Μανώλη Σκαντζού και των αντιπεριφερειαρχών Αρκαδίας Χρήστου Λαμπρόπουλου και Περιβάλλοντος Ανδρέα Τσουκαλά, συναντήθηκε με εκπροσώπους των σωματείων της Μεγαλόπολης που αντιδρούν στο κλείσιμο των μονάδων του Λιγνιτικού Κέντρου της ΔΕΗ.

Ο κ. Νίκας είπε ότι ως πρώτη επιδίωξη αυτού του αγώνα πρέπει τεθεί η επανέναρξη λειτουργίας των μονάδων 3 και 4 του Λιγνιτικού Κέντρου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Οπως είναι γνωστό, η απότομη διακοπή της λειτουργίας των πιο πάνω μονάδων προέκυψε λόγω της λήξης των περιβαλλοντικών αδειών τους.

Στη συνάντηση όμως συζητήθηκαν επίσης τα ζητήματα που προκύπτουν από το οριστικό κλείσιμο των μονάδων μεταξύ 2025 και 2028, όπως η ανεργία και ο κίνδυνος οικονομικής οπισθοδρόμησης της Μεγαλόπολης.

“Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν, παρεμβαίνοντας στην κυβέρνηση ώστε να καθησυχάσουμε όλους όσοι ανησυχούν για τη διακοπή λειτουργίας, η οποία μπορεί να εκληφθεί ως προοίμιο του οριστικού κλεισίματος ενώ έχουμε ακόμα 7-8 χρόνια μπροστά μας” δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Παράλληλα ο κ. Νίκας δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια θα συνεργαστεί με τα σωματεία και τους φορείς της Μεγαλόπολης, προκειμένου να υπάρξει μια ανταπόδοση για το κλείσιμο των μονάδων: “Να γίνουν έργα, υποδομές, να υπάρξουν δραστηριότητες, που θα τα σχεδιάσουμε μαζί. Κι αυτό είναι ένα στοίχημα για όλους μας: να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, καθώς υπάρχουν τα χρήματα για τέτοια έργα. Είτε από το πρόγραμμα ΤΑΠ ΤοΚ (Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινωνιών), είτε από το λιγνιτόσημο, είτε από τα προγράμματα επενδύσεων”.

Καταλήγοντας, ο κ. Νίκας εξέφρασε και την ανησυχία του, καθώς το Περιφερειακό Συμβούλιο μόνο να γνωμοδοτήσει μπορεί - ωστόσο ξεκαθάρισε με απόλυτο τρόπο ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα “δεν θα πει ποτέ ψέματα, ούτε θα παραπλανήσει”, τόσο τους εργαζόμενους στο Λιγνιτικό Κέντρο όσο και τους φορείς της Μεγαλόπολης.