Παρασκευή, 01 Μαϊος 2020 16:19

Επισφαλείς εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου καταγγέλλει το ΚΚΕ

Γράφτηκε από την

Για επισφαλείς εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου Μάνης, για ελλείψεις γιατρών, υλικού και προσωπικού, κάνει λόγο η Αγγελική Κλώπα, στέλεχος του ΚΚΕ, αγροτική γιατρός στο Κ.Υ.

Σχολιάζοντας το πρόγραμμα εφημέρευσης γιατρών στο Κ.Υ. Αγίου Νικολάου για τον Μάιο, αναφέρει πως “16 εφημερίες θα καλύπτονται από έναν γιατρό σε ενεργή εφημερία, δηλαδή θα εκτελεί την εφημερία στο Κ.Υ., και από έναν γιατρό σε εφημερία ετοιμότητας, δηλαδή απουσία γιατρού από το Κ.Υ. και αν χρειαστεί να κληθεί και να προσέλθει στο Κ.Υ. Αυτό το μέτρο καθιστά τις εφημερίες επισφαλείς, καθώς το Κ.Υ. βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το νοσοκομείο της Καλαμάτας και η ανάγκη διακομιδής βαρέων περιστατικών στο νοσοκομείο, καθώς και η κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της περιοχής απαιτεί την παρουσία δύο ιατρών στο Κ.Υ.”.

Παρατηρεί, ακόμα, ότι “υπάρχουν κενά σε θέσεις ειδικοτήτων που είναι αναγκαίες (π.χ. παιδίατρος, κλπ). Το ασθενοφόρο του Κ.Υ. δεν είναι κατάλληλο για την διακομιδή περιστατικών, αφού ούτε τον κατάλληλο εξοπλισμό διαθέτει και το ίδιο το όχημα έχει καταγράψει πάνω από 1.500.000(!) χλμ. και συνεπώς χρειάζεται αντικατάσταση. Οι βάρδιες για οδηγό του ασθενοφόρου μένουν κενές, καθώς δεν υπάρχει το αντίστοιχο προσωπικό με αποτέλεσμα να μένει ακάλυπτη η περιοχή. Επίσης, τα δύο διαγνωστικά τμήματα που υπάρχουν στο κέντρο υγείας (βιοπαθολογίας και ακτινοδιαγνωστικό) δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης υλικού και έλλειψης προσωπικού για να τα στελεχώσει. Αυτή η εικόνα δεν είναι κάτι καινούργιο για τα ΚΥ της Μεσσηνίας και πανελλαδικά”.

Αφού μιλάει για “χρόνια προσπάθεια υποβάθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από τις κυβερνήσεις και το υπουργείο Υγείας, στην λογική του κόστους-οφέλους”, κρίνει αναγκαία άμεσα:
“Να αποσυρθεί το πρόγραμμα εφημέρευσης Μαΐου και να ληφθεί υπ’ όψιν το πρόγραμμα που προτάθηκε από τους γιατρούς του Κ.Υ., που εξασφαλίζει ότι θα εφημερεύουν δύο γιατροί σε ενεργές εφημερίες. Στελέχωση του Κ.Υ. με μόνιμο ιατρικό-νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, να προσληφθούν άμεσα οδηγοί στο Κ.Υ. Να αντικατασταθεί το παρόν ασθενοφόρο που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες σε διακομιδή των ασθενών. 5ήμερο, 6ωρο, 30ωρο, με μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την αμέσως επόμενη μέρα”.