Πέμπτη, 28 Μαϊος 2020 10:12

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για το «Μένουμε Ορθιοι - 2»,

Γράφτηκε από την
ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για το «Μένουμε Ορθιοι - 2»,

 

“Στην αδράνεια της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει το «Μένουμε Ορθιοι - 2», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζει πως “πριν από 2 μήνες o Αλέξης Τσίπρας πρωτοπαρουσίασε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Ορθιοι». Η λογική της ήταν σαφής: Να φρενάρουμε την ύφεση με ένα εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας, ώστε να αμβλυνθούν άμεσα οι καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας”. Παρατηρεί ότι “δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν αξιοποίησε αυτή την πρότασή μας, αλλά αρνήθηκε ακόμη και να συμμετάσχει σε έναν ουσιαστικό διάλογο. Σήμερα έχουμε ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο. Οι επιπτώσεις αυτής της επιλογής της κυβέρνησης είναι βέβαιο ότι θα είναι ορατές και ενδεχομένως μη αναστρέψιμες. Η ύφεση που θα καταγραφεί το 2020 θα είναι τελικά πολύ μεγάλη”.

Η Ν.Ε. εκτιμά ότι “ωστόσο, ακόμη και σήμερα, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας. Το «Μένουμε Ορθιοι - 2» είναι προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει τόσο η κρίση όσο και η άρνηση της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα να ενισχύσει την εργασία και τις επιχειρήσεις. Η διάρκειά του είναι οι τέσσερις επόμενοι μήνες. Περιλαμβάνει ένα πακέτο δημοσιονομικής επέκτασης 13,4 δισ. ευρώ, στοχευμένο όμως σε δράσεις που θα δώσουν πολλαπλασιαστική επίδραση στην πραγματική οικονομία και στήριγμα σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, επιχειρηματία”.

Η Ν.Ε. Μεσσηνίας παρουσιάζει τα βασικά μέτρα του επικαιροποιημένου προγράμματος «Μένουμε Ορθιοι - 2», που είναι: “α) Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμο προσωπικό, ικανό να στελεχώσει τόσο τα δημόσια νοσοκομεία και επαρκή αριθμό μονάδων εντατικής θεραπείας, όσο και ένα αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας. β) Στήριξη της εργασίας. Πυρήνας της πρότασης είναι η καταβολή των μισθών των εργαζομένων στο 100%, η μη αρνητική μεταβολή των σχέσεων εργασίας και αυτονόητα η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Το σύνολο των παρεμβάσεων για τη στήριξη της εργασίας ανέρχονται στα 3,7 δισ. ευρώ και αφορούν τουλάχιστον 1,7 εκ. εργαζόμενους και 200.000 επιχειρήσεις. γ) Εισόδημα έκτακτης ανάγκης. Αφορά όσους είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται ραγδαία τους τελευταίους μήνες. Το εισόδημα αυτό θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί. δ) Στήριξη επιχειρήσεων. Με δεδομένο ότι η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα είναι δύσκολη έως αδύνατη για ένα μεγάλο μέρος τους, προτείνεται: Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης που θα ενισχύει άμεσα με 2.000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί. Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Πρόκειται για πρόταση που είχαμε εξαγγείλει από πέρυσι ως κυβέρνηση και θα είχε ήδη εφαρμοστεί αν είχαμε παραμείνει.  Ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Εισαγωγή του εργαλείου των μικροχρηματοδότησεων, που ετοιμάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κι έκτοτε παραμένει στα συρτάρια της κυβέρνησης. ε) Στήριξη κλάδων και τομέων της οικονομίας που έχουν πληγεί υπέρμετρα:

Τουρισμός: Γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού με στόχο 3 εκ. συμπολίτες μας να μετακινηθούν φέτος δωρεάν και να έχουν πενθήμερη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, με το κόστος να καλύπτεται από το κράτος. Κατάργηση εκτάκτως του φόρου διαμονής.

Εστίαση: Μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο της εστίασης στο 6% (εξαιρούνται τα αλκοολούχα). Πρωτογενής παραγωγή: Για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, εκτός από την πλήρη κάλυψη των άμεσων αναγκών τους από την μη επιστρεπτέα ενίσχυση, την αναπλήρωση του μισθολογικού κόστους και από το εισόδημα έκτακτης ανάγκης, προτείνουμε επιπλέον τη στήριξη των κτηνοτρόφων με 80 εκ. και των ελαιοκαλλιεργητών με 120 εκ. και την άμεση ενεργοποίηση του μέτρου των μικροχρηματοδοτήσεων”.


NEWSLETTER