Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020 18:29

Ο δρόμος αφορά την ανάπτυξη και την πρόσβαση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Στα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης συζητείται, επιτέλους, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος, η βελτίωση και αναβάθμιση του υφιστάμενου δρόμου με παρακάμψεις της Μεσσήνης και της Βελίκας.

Πρόκειται για το πιο σημαντικό έργο της Μεσσηνίας και αναφέρομαι σ’ όλο τον οδικό άξονα έως την Πύλο και τη Μεθώνη.

Είναι ένα έργο που αφορά τη μισή και πλέον Μεσσηνία από την Τριφυλία έως την ανατολική Πυλία, από τους Γαργαλιάνους και τη Χώρα μέχρι τη Φοινικούντα, την Κορώνη και το Πεταλίδι. Αφορά τη βελτίωση της πρόσβασης, την ασφαλή κυκλοφορία, τη σύνδεση όλης αυτής της Μεσσηνίας με τον αυτοκινητόδρομο του “Μορέα” και το διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”. Αφορά ελκυστικές και με προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης περιοχές του τόπου μας.

Σήμερα, το 2020, είναι ντροπή να υπάρχουν οι στροφές του Ριζόμυλου και του Νερόμυλου και ο δρόμος να περνάει μέσα από τη Μεσσήνη και τη Βελίκα.

Το έργο αυτό θα βελτιώσει και την πρόσβαση προς τα χωριά των Δημοτικών Ενοτήτων Αριστομένη, Βουφράδος και Παπαφλέσσα. Θα τα φέρει πιο κοντά στην Καλαμάτα, στον αυτοκινητόδρομο και το αεροδρόμιο. Είναι και κοινωνικοί οι λόγοι της υλοποίησης του έργου.

Το συγκεκριμένο έργο δεν είναι για την Καλαμάτα και τη Μεσσήνη. Γιατί οι δύο πόλεις είναι μέσα ή δίπλα στον αυτοκινητόδρομο και το αεροδρόμιο. Δεν έχουν ζήτημα πρόσβασης.

Για την ανάπτυξη όλου του ελκυστικού παραλιακού μετώπου, από τη Δυτική Παραλία στην Μπούκα και μέχρι την Ανάληψη και τη Βελίκα, οι δύο δήμοι οφείλουν να ασχοληθούν και να αξιοποιήσουν τα Γενικά Πολεοδομικά τους Σχέδια, να προωθήσουν και να εφαρμόσουν τις πολεοδομικές μελέτες που έχουν βαλτώσει, σαν τον βάλτο της περιοχής. Ενας δημοτικός δρόμος σαν την Κρήτης χρειάζεται στη Δυτική Παραλία και στην Μπούκα, με σχέδιο και οργάνωση, με ξεκαθαρισμένες χρήσεις γης, με διανοιγμένους τους δρόμους που απαιτούνται.

Τέλος, για να στείλει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και στα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης, θεωρώ ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει και έχει επιλέξει τη βελτίωση - αναβάθμιση του υφιστάμενου δρόμου. Και οφείλει, με το ενδιαφέρον και την πίεση αρχών και φορέων της Μεσσηνίας, να προωθήσει και να επιταχύνει τις διαδικασίες του διαγωνισμού. Γιατί υπάρχουν ανοιχτά κρίσιμα μέτωπα μέχρι την επιλογή αναδόχου και την έναρξη του έργου.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020 13:04