Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2019 21:10

Δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αισιοδοξούμε 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αισιοδοξούμε 

Το 2019 ήταν μια χρονιά σημαντικών ανακατατάξεων. Η αλλαγή κυβέρνησης από τη μία πλευρά και οι αλλαγές σε Περιφέρεια και δήμους από την άλλη έχουν δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό τοπίο, τοπικά και κεντρικά.

Οπως είναι λογικό οι αλλαγές φέρνουν πάντα μαζί τους και έναν αέρα αισιοδοξίας. Οι πολίτες με την ψήφο τους επέβαλαν τις ανακατατάξεις και είναι απολύτως φυσιολογικό να αναμένουν μια καλύτερη προοπτική. Είμαστε ακόμα στο μήνα του μέλιτος για κυβέρνηση και τοπικές αρχές, και το κλίμα αισιοδοξίας επί του παρόντος κυριαρχεί στην πολιτική ζωή.

Ομως το καλό κλίμα και η αισιοδοξία από μόνα τους δεν αρκούν, χρειάζονται πολιτικές που θα αξιοποιούν την ευνοϊκή συγκυρία. Η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές θα πρέπει δηλαδή αυτή την περίοδο να τρέξουν σημαντικές πρωτοβουλίες, αν θέλουν να κερδίσουν το στοίχημα της αποτελεσματικότητας, βάζοντας ταυτόχρονα βάσεις για νέα επικράτηση στις επόμενες εκλογές. Η εμπειρία έχει δείξει ότι ο πρώτος ενάμισης χρόνος είναι αυτός που κρίνει τα πάντα. Είναι η φάση που παίρνονται οι μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις. Αν σπαταληθεί αυτό το πρώτο διάστημα με επικοινωνιακές τακτικές και επιφανειακές πολιτικές κινήσεις, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση, η οποία θα επικυρωθεί στις επόμενες εκλογές. Η κυβέρνηση σε ό,τι έχει να κάνει με τα τοπικά ζητήματα έχει χάσει ήδη πολύτιμο χρόνο. Δεν έχει αναπτύξει καμία πολιτική για τον αγροτικό χώρο και τον τουρισμό, ενώ τα μεγάλα έργα υποδομής είναι ακόμα στο στάδιο των εξαγγελιών. Οι μήνες περνούν και δεν φαίνεται να ξεδιπλώνεται καμιά συγκεκριμένη πολιτική.

Στον αγροτικό τομέα, η επίσκεψη Βορίδη στη Μεσσηνία τον περασμένο μήνα έδειξε ότι δεν υπάρχει κάτι νέο το οποίο μπορεί να αλλάξει τα όσα γνωρίζουμε στον αγροτικό χώρο. Η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει κάποιο σχέδιο, ακολουθεί απλώς την πεπατημένη: τυπική διαχείριση των προβλημάτων, μικροδιευθετήσεις, εξυπηρετήσεις ομάδων συμφερόντων και παραγόντων, και σπρώξιμο του πολιτικού χρόνου για να μη σκάσει τίποτα μεγάλο στα χέρια της. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν προοιωνίζεται τίποτα σημαντικό, απλώς και τα επόμενα χρόνια θα κυλήσουν τα πράγματα με τον συνήθη τρόπο στον αγροτικό τομέα. Είναι περιττό να υπογραμμίσουμε ότι μέσα από αυτή την πολιτική θα έχουμε συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και μείωση των απασχολούμενων στον συγκεκριμένο τομέα.

Νέα πολιτική δεν έχουμε όμως ούτε και στον τομέα του τουρισμού, όπου η πολιτική ηγεσία φαίνεται ότι συνεχίζει να κρύβεται όσον αφορά το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Το λόμπι των ξενοδοχείων πιέζει ασφυκτικά προκειμένου να περιοριστεί η δυνατότητα ενοικίασης κατοικιών μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Οι χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες περιμένουν όμως με το δάχτυλο στη σκανδάλη, ενώ και η οικοδομή δεν πρόκειται να πάρει μπροστά αν κλείσει αυτή η προοπτική. Η κυβέρνηση δείχνει αμήχανη και δεν μπορεί να αποφασίσει αν θα ενισχύσει τη νέα τάση που αναπτύσσεται διεθνώς με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ή θα «προστατέψει» τις ξενοδοχειακές μονάδες. Προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ του παλιού και του νέου, και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, κάνει τα πράγματα χειρότερα, δυσαρεστώντας τελικά όλες τις πλευρές. Δυναμικές πολιτικές δεν αναπτύσσονται - και όλα δείχνουν ότι και στον τουριστικό τομέα τα πράγματα θα κινηθούν όπως και στο παρελθόν, με τα ίδια αποτελέσματα σε εισόδημα και θέσεις εργασίας.

Στον τομέα των υποδομών πάμε από μήνα σε μήνα κι από αναμενόμενη εξαγγελία σε αναμενόμενη εξαγγελία! Εχουμε πολλές φορές αναφερθεί στα οδικά έργα που αφορούν την περιοχή και όλα δείχνουν ότι το παιχνίδι των καθυστερήσεων που έπαιξε με «επιτυχία» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να το παίξει και η κυβέρνηση της Ν.Δ., γι’ αυτό και ακολουθεί την ίδια τακτική. Δρόμοι δεν γίνονται με εξαγγελίες... και ως φαίνεται μπορεί να βγει η τετραετία κι ακόμα να μην έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, ούτε για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη ούτε για το Καλό Νερό - Τσακώνα.

Η νέα περιφερειακή αρχή Νίκα ψάχνει ακόμα να βρει τα πατήματά της. Το μεγάλο στοίχημα είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Το δύσκολο είναι η εκτέλεση των έργων που έχουν ενταχθεί, προκειμένου να μην μετατραπούν σε «γεφύρια της Αρτας» όπως συνέβαινε στο παρελθόν.  Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια και συστηματική παρακολούθηση για να μην έχουμε μία από τα ίδια. Οι νέες δημοτικές αρχές στην πλειοψηφία τους  πελαγοδρομούν. Δεν έχουν δείξει ακόμα στοιχεία που να επιτρέπουν αισιοδοξία για μεγάλες τομές και αναπτυξιακά άλματα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα κινηθούν σε ένα πλαίσιο μικροδιαχείρισης - σε μια δυο περιπτώσεις υπάρχουν μάλιστα και ισχυρές ενδείξεις ότι θα έχουμε οπισθοδρόμηση και μεγάλες χαμένες ευκαιρίες.

Με δυο λόγια, μπαίνουμε σε μια νέα χρονιά με αισιοδοξία μεν από την πλευρά των πολιτών, αλλά με πολλές ενδείξεις ότι τα πράγματα δεν θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Κάποιοι πιθανόν να ικανοποιούνται με οριακές βελτιώσεις. Θεωρούμε όμως ότι, στη φάση που βρίσκεται η χώρα και η περιοχή, χρειάζεται κάτι παραπάνω από μικροβελτιώσεις. Απαιτούνται άλματα και μεγάλες πρωτοβουλίες, για να αξιοποιηθεί η συγκυρία και να πάρει η χώρα και η οικονομία μπροστά. Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται.

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2019 21:13

NEWSLETTER