Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020 22:22

Αμεσα λύση για τα σκουπίδια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Η φωτιά στο σκουπιδότοπο της Τριφυλίας στο Αλιμάκι ανέδειξε για μία ακόμα φορά τον τραγικό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων στους δήμους της Πελοποννήσου.

Τα σκουπίδια στοιβάζονται σε ανοιχτές χωματερές και σε κάποιες περιπτώσεις ούτε καν σκεπάζονται με χώμα, με αποτέλεσμα να καίγονται όπως έγινε τώρα στο Αλιμάκι και παλιότερα στον Αγιο Νικόλαο Πύλου. Με την καύση οι σωροί συρρικνώνονται και έτσι υπάρχει χώρος για νέες αποθέσεις προκειμένου να συνεχιστεί η τραγική διαχείριση!

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι μια πολύ παλιά ιστορία που δεν λέει δυστυχώς να λάβει τέλος. Η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, παρά τα μεγάλα λόγια και τις πρωτοποριακές δήθεν πολιτικές που εφάρμοζε, δεν κατάφερε να κάνει αυτό που έχουν κατακτήσει όλες οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας. Το χειρότερο, παρέδωσε μια ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων δρομολογημένη με τεράστια εμπόδια, τα οποία θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για να ξεπεραστούν.

Το ξεμπλοκάρισμα των διαδικασιών και η έναρξη της ολοκληρωμένης διαχείρισης, έστω με το προβληματικό αυτό σχέδιο, έχει πλέον επείγοντα χαρακτήρα.

Οι δήμοι της Μεσσηνίας βρίσκονται σε τραγική κατάσταση σε σχέση με τη διαχείριση των σκουπιδιών. Χρειάζεται να τα μεταφέρουν σε νόμιμους χώρους επεξεργασίας με οικονομικό κόστος που θα κληθούν έμμεσα ή άμεσα να καταβάλουν οι δημότες.    Εχει φτάσει η ώρα του λογαριασμού. Η όποια παράταση της υπάρχουσας κατάστασης θα πρέπει να έχει αυστηρή ημερομηνία λήξης, η οποία θα συνδέεται με την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο Πελοποννήσου.

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς απομένει για να ξεκινήσει η επεξεργασία των σκουπιδιών σε επίπεδο Περιφέρειας, αλλά είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα μια συνολική προσωρινή λύση. Τα σκουπίδια δεν μπορεί να ρίχνονται ανεξέλεγκτα όπου υπάρχει διαθέσιμος χώρος - και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καίγονται με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να αναπνέουν τοξικές ουσίες.