Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2019 11:20

Ενας φάκελος που ανοίγει την όρεξη σε όλους! Τυροπιτάρι Εύβοιας

Γράφτηκε από την

Είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των συνοδευτικών στην Εύβοια και θυμίζει, κατά κάποιο τρόπο, φάκελο διπλωμένο με το χέρι.

Η επιτυχία σύμφωνα με τους ντόπιους βασίζεται στο φύλλο, στη γέμιση αλλά και στα μυρωδικά που μπορείς να προσθέσεις. Ρίγανη, θυμάρι ή δυόσμος δίνει έξτρα γεύση κι άρωμα.

Τρώγεται για πρωινό αλλά και για επιδόρπιο. Είναι ιδανική επιλογή για παιδικά πάρτι που ακολουθείς μια πιο light εκτέλεση: ψήσιμο στο φούρνο σε βουτυρωμένη φόρμα του κέικ με αποσπώμενο πάτο.

 

 

 

Υλικά για τη ζύμη

280 γρ. αλεύρι, 10 κουταλιές της σούπας γάλα χλιαρό, 1 φακελάκι μαγιά, μισό κουταλάκι ζάχαρη και μισό αλάτι, 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο, 1 αβγό, ξύσμα από ένα λεμόνι.

Υλικά για τη γέμιση

1/3 φλ. φέτα τριμμένη , 2/3 φλ. γραβιέρα τριμμένη, 2 κουταλιές γιαούρτι, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο.

Προαιρετικά: Ρίγανη, θυμάρι ή δυόσμος.

 

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε μια λεκάνη το γάλα, και μια κουταλιά της σούπας αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα μέχρι να διπλασιαστεί σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο, το αβγό και το ξύσμα. Ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και την αφήνουμε να διπλασιαστεί για 1-2 ώρες.

Κόβουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο. Βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας γέμιση στο κέντρο της ζύμης και κλείνουμε σαν φάκελο.

Τηγανίζουμε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά από κάθε μεριά, μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

 

 

ΤΙP

* Γεμίζουμε το τυροπιτάρι με ζαμπόν και μπέικον, αλλά σε συνδυασμό πάντα με ένα κίτρινο τυρί που λιώνει και ψήνουμε στο φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και κόβουμε σε κομμάτια. Ιδανικό για παιδικά πάρτι.

 

* Γέμιση με ανάλατο τυρί: Τηγανίζουμε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Πασπαλίζουμε με μέλι, σουσάμι και κανέλα και σερβίρουμε. Ιδανικό για επιδόρπιο.