30 χρόνια φυλακή αντιμετωπίζει η “ισχυρή κυρία” της Huawei!

Εξελίξεων συνέχεια στο διαφαινόμενο θρίλερ, όπως εξελίσσεται, της σύλληψης της Οικονομικής Διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της Huawei στον Καναδά, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωση της με περιοριστικούς όρους και απαγόρευση κυκλοφορίας και εξόδου από τη χώρα. 

Η Μενγκ Γουαντζού συνελήφθη από τις Καναδικές αρχές πριν από περίπου 10 μέρες με την κατηγορία του “σπασίματος” του εμπάργκο των ΗΠΑ στο Ιράν από την εταιρεία της και στην περίπτωση που τελικά εκδοθεί στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει πιθανότητα κάθειρξης 30 χρόνων. Η σύλληψη της έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την Κινεζική κυβέρνηση η οποία αν και επίσημα κάνει διπλωματικά διαβήματα, κύκλοι και δημοσιογράφοι που πρόσκεινται σε αυτή, κάνουν λόγο ακόμα και για “πράξη πολέμου”. Είναι ενδεικτικό πως αναλυτές προτρέπουν Αμερικανούς επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη αμερικανικών εταιρειών να αποφύγουν τα ταξίδια στην Κίνα αυτή την περίοδο για το φόβο αντιποίνων. 

Οι κατηγορίες που βαραίνουν την ισχυρή κυρία της Huawei και κατά συνέπεια και την ίδια την εταιρεία είναι πως μέσω εταιρείας-φάντασμα προσπάθησε να “σπάσει” το εμπάργκο Ευρώπης και ΗΠΑ στο Ιράν, ενώ επίσης κατηγορείται πως είπε ψέματα σε τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για την σχέση της Huawei και της εταιρείας-φάντασμα, Skycom

Σε μια αντίδραση που προσπαθεί να χτυπήσει την καρδιά και την ψυχολογία της αμερικανικής οικονομίας, κινεζικό δικαστήριο επιδίκασε στην Qualcomm την δικαστική διαμάχη της με την Apple, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την “καθολική” απαγόρευση πώλησης των μοντέλων της αμερικανικής εταιρείας στην κινεζική αγορά για καταπάτηση νόμων περί ευρεσιτεχνιών. 

Η Μενγκ Γουαντζού αφέθηκε προσωρινά ελεύθερη από το Καναδικό δικαστήριο που εκδίκαση την υπόθεση της, αφού κατέβαλε εγγύηση 7,5 εκατ. δολαρίων καθώς και 5 εγγυητές ή εγγυήσεις. Επίσης η ισχυρή κυρία της Huawei θα πρέπει να παραδώσει όλα της τα ταξιδιωτικά έγγραφα από φόβο μην φύγει από τη χώρα, ενώ θα πρέπει να συνοδεύεται από ασφάλεια όταν βγαίνει από το σπίτι της. Ταυτόχρονα υποχρεώθηκε να φοράει ειδικό βραχιολάκι στον αστράγαλο που καταγράφει όλες τις κινήσεις της και για να εξασφαλίζει πως δεν θα βρίσκεται εκτός οικίας μεταξύ 11 το βράδυ με 6 το πρωί. 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας επέκρινε έντονα την απελευθέρωση της έστω και με εγγύηση, επισημαίνοντας τον τεράστιο πλούτο της οικογένειας της δηλώνοντας πως ήδη είχε κάνει μια απόπειρα να αποφύγει την σύλληψη. Ο δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου της Βρετανικής Κολομβίας επίσης αντέδρασε στο γεγονός πως συνήγορος της στην εκδίκαση ήταν ο ίδιος ο σύζυγος της καθώς δεν είναι ο ίδιος νόμιμος κάτοικος Καναδά. Ωστόσο, ο δικαστής αναγνώρισε ότι η Meng δεν έχει ποινικό μητρώο στην Κίνα ή αλλού και ότι συνελήφθη με προσωρινό ένταλμα. Οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει επίσημη αίτηση έκδοσης της στη χώρα. 

Οι συνθήκες της εγγύησης του Meng την υποχρεώνουν να παραμείνει στη Βρετανική Κολομβία και να ζήσει σε ένα από τα σπίτια της στο Βανκούβερ. Πρέπει να επιτρέπει στις εταιρείες ασφαλείας να εποπτεύουν την παρακολούθησή της για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό το σπίτι ενώ η Μ. Γουαντζού υποχρεώνεται να πληρώσει για όλο το κόστος ασφάλειας που σχετίζεται με την επιτήρησή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ