Υπουργείο Παιδείας: Νέο νομοσχέδιο για την ιδιωτική παιδεία στην Βουλή

Την Δευτέρα (6/7) έχουν προσκληθεί στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σε διάλογο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Νέο νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση προετοιμάζεται από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, όπως ανακοινώθηκε χθες το βράδυ σε άτυπη ενημέρωση βουλευτών και εκπροσώπων του Τύπου. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως έχει προσκαλέσει σε διάλογο τους εμπλεκόμενους φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης την Δευτέρα (6/7) προκειμένου να συζητηθούν τα βασικά ζητήματα του νέου νομοσχεδίου. 

Στο υπουργείο έχουν προσκληθεί επίσημα ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ), η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας και η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ιδιωτικών Σχολείων.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του emea,  το νομοσχέδιο είχε ξεκινήσει να καταρτίζεται μετά από εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και το τελικό προσχέδιο, πάνω στο οποίο οι εμπλεκόμενοι φορείς της ιδιωτικής παιδείας θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους για την βελτίωση επιμέρους ζητημάτων και την οριστικοποίηση συγκεκριμένων θεμάτων που χρονίζουν στην ιδιωτική εκπαίδευση της χώρας,ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τη δεύτερη νομοθετική πρωτοβουλία που ανακοινώνει το υπουργείο, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την «Αναβάθμιση του Σχολείου». Η πρώτη αφορά στην «Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση».

Έκταση συνεδρίαση της ΟΙΕΛΕ 

Σήμερα το μεσημέρι (12.30) θα διεξαχθεί έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), μετά την αιφνιδιαστική πρόσκληση της Υπουργού Παιδείας σε διάλογο σχετικά με το σχέδιο νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση και ενόψει ραγδαίων εξελίξεων στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης που θα επιφέρει η ψήφισή του.

Είναι χαρακτηριστικό πως η σύγκληση της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης από την Ομοσπονδία έγινε αργά χθες το βράδυ, μετά από πληροφορίες πως το  σχέδιο νόμου θα είναι έτοιμο μέχρι την Τρίτη (7/7), οπότε ο πραγματικός χρόνος για διάλογο με την ηγεσία του υπουργείου είναι εξαιρετικά περιορισμένος σε σχέση με προηγούμενα νομοσχέδια. Εκπρόσωποι  της ΟΙΕΛΕ έχουν ήδη δηλώσει πως θα προτείνουν να κατατεθεί πρόταση παράτασης του χρόνου διαβούλευσης στο υπουργείο, «εάν η πρόσκληση αφορά γνήσιο διάλογο»,  προκειμένου να υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις επί του νομοσχεδίου και μην αποσταλεί στην Βουλή προς ψήφιση με διαδικασίες… «fast track». 

Επίσημη ενημέρωση έχει ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας και η διοίκηση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων, που θα προσέλθει στον διάλογο με το υπουργείο και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ