1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. ΕΣΗΑΠΕ & ΕΛΕΤΑΕΝ: Η τερατώδης γραφειοκρατεία εμποδίζει επενδύσεις ύψους 8 δισ.
ΕΣΗΑΠΕ & ΕΛΕΤΑΕΝ: Η τερατώδης γραφειοκρατεία εμποδίζει επενδύσεις ύψους 8 δισ.

ΕΣΗΑΠΕ & ΕΛΕΤΑΕΝ: Η τερατώδης γραφειοκρατεία εμποδίζει επενδύσεις ύψους 8 δισ.

0

Ο πρόεδρος του  ΕΣΗΑΠΕ, Γιώργος Περιστέρης, και ο πρόεδρος του ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος, κρούουν τον κώδωνα του κκινδύνου, αφού η τεράστια γραφειοκρατία απειλεί επενδύσεις ύψους 8 δισ. στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Της Φαίδρας Μαυρογιώργη (faidra@energyin.gr)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας στις 15η Ιουνίου, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στελέχη της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας μίλησαν σε δημοσιογράφους αναλύοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των αιολικών και κατ΄επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά μαζί και η Ελλάδα στρέφουν το βλέμμα τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Ελλάδα φαίνεται ότι έχει μείνει αρκετά πίσω όσον αφορά τους στόχους για την Ενέργεια και το Κλίμα. Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, μέχρι το 2020 στην ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα μας πρέπει να συμμετέχουν οι ΑΠΕ με ποσοστό 40%. Ωστόσο τη χρονιά που πέρασε το ποσοστό των ΑΠΕ ανήλθε μόλις στο 28%, γεγονός που προμηνύει ότι αν δεν γίνουν μεγάλα έργα ΑΠΕ, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να φτάσει το στόχο της. «Χρειάζονται μεγάλα έργα και όχι πολλά μικρά από 100 MW το καθένα» σχολίασε ο κ. Περιστέρης.

Ένα ακόμη ζήτημα που ταλαιπωρεί τις επενδύσεις ΑΠΕ είναι η γραφειοκρατεία. «Η γραφειοκρατία, παρά τα βήματα που έχουν γίνει, ακόμα καθυστερεί σε σημαντικό βαθμό την υλοποίηση επενδύσεων στις ΑΠΕ. Από την δική μας εμπειρία ως επενδυτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουμε διαπιστώσει στην πράξη ότι ο χρόνος κι η προσπάθεια που απαιτείται για την υλοποίηση μιας επένδυσης σε ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τις άλλες χώρες δραστηριοποίησης μας» επεσήμανε ο κ. Περιστέρης και συνέχισε «οι τερατώδης γραφειοκρατεία εμποδίζει την ανάπτυξη των ΑΠΕ». Σύμφωνα με τον ίδιο μία άδεια για αιολικό πάρκο μπορεί να χρειαστεί και 12 χρόνια για να εγκριθεί, τη στιγμή που μία άδεια για ένα σταθμό λιγνίτη θέλει μόλις 2 χρόνια.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Σωκράτης Κωνσταντινίδης, χαρακτήρισε «Οδύσσεια» το θέμα της διαδικασίας αδειοδότησης, καθώς χρειάζεται η άδεια να περάσει από 29 υπηρεσίες για να δοθεί έγκριση. Από την πλευρά του ο κ. Λαδάκος επεσήμανε πως η γραφειοκρατία από το 2015 έχει αυξηθεί πάρα πολύ και τόνισε πως χρειάζεται να αλλαξει το νομικό πλαίσιο. «Να γίνουν πιο γρήγορες οι διαδικασίες. Κουραστήκαμε να καταθέτουμε ολοκληρωμένες προτάσεις για να βελτιωθεί το πρόβλημα της γραφειοκρατίας» σχολίασε.

ΕΣΗΑΠΕ και ΕΛΕΤΑΕΝ επισημαίνουν την ανάγκη ταυτόχρονης υλοποίησης επενδύσεων σε τρεις τομείς: Μαζικές επενδύσεις στις ΑΠΕ – Επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας με χρήση τεχνολογιών αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας όπως η αντλησοταμίευση – Επενδύσεις στη ηλεκτρική διασύνδεση. «Μόνο η ταυτόχρονη προώθηση και των τριών αυτών κατηγοριών επενδύσεων θα μας επιτρέψει να πετύχουμε τους εθνικούς στόχους για την διείσδυση των ΑΠΕ, με τεράστια οφέλη, οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά. Οι τρεις αυτές κατηγορίες αποτελούν ένα ενιαίο και συμπληρωματικό σύνολο, το οποίο αθροιστικά μπορεί να ξεπεράσει τα επόμενα πέντε χρόνια τα 8 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, αθροίζοντας στο ΑΕΠ 1,5% πρόσθετη ανάπτυξη στη διάρκεια της αντίστοιχης περιόδου και δημιουργώντας τις βάσεις για να γίνει η Ελλάδα στη δεκαετία του 2030 για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της καθαρός εξαγωγέας ενέργειας και «μπαταρία» του ευρωπαϊκού νότου, που είναι στο σύνολό του σχεδόν μεγάλος εισαγωγέας ενέργειας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Περιστέρης.

Κλείνοντας ο κ. Περιστέρης ανέφερε: «Ελπίζουμε ότι μετά τις εκλογές, όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, θα βάλει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της την προώθηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ, Αποθήκευση και Διασυνδέσεις. Το λέω αυτό, γιατί δυστυχώς, μέχρι σήμερα η ελληνική πολιτεία, παρά τις επιμέρους προσπάθειες, δεν έχει ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες κι απαιτήσεις των καιρών».