1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Εξετάζεται νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας;
Εξετάζεται νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας;

Εξετάζεται νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας;

0

Την περίπτωση να κατασκευαστεί νέα διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας φέρεται να εξετάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα, η ΡΑΕ έχει αρχίσει να επεξεργάζεται τη συγκεκριμένη σκέψη καθώς το υφιστάμενο σύστημα διασύνδεσης αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

Το έργο είχε εγκαινιαστεί το 2002 και θεωρείτο πρωτοποριακό για την εποχή του, ωστόσο στην πορεία των χρόνων παρουσιάζει σημαντικά τεχνικά προβλήματα με αποτέλεσμα να τίθεται συχνά εκτός λειτουργίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της επαναλειτουργίας του, σε διάρκεια ειδικής τελετής ανάμεσα στις δύο χώρες και τους Διαχειριστές το 2014, μετά από πολύμηνη διακοπή, αν και τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι διακοπές ήταν συχνές.

Οι ρυθμιστικές αρχές των δύο χωρών εξέτασαν το ενδεχόμενο άσκησης καταχρηστικών πρακτικών, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με τεχνικές αστοχίες του καλωδίου. Υπήρξε αισθητή βελτίωση, καθώς η ιταλική αρχή φέρεται να ολοκλήρωσε το έργο της.

Με δεδομένη την πίεση του χρόνου για τη σύζευξη των δύο αγορών ηλεκτρικής ενέργειας (Ελλάδας – Ιταλίας) στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, πηγές θέλουν τη ΡΑΕ να εξετάζει το ενδεχόμενο της κατασκευής νέας διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές το συγκεκριμένο θέμα χρήζει και της αναγκαίας πολιτικής στήριξης μεταξύ των κυβερνήσεων και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να διατυπωθούν συγκεκριμένες και μελετημένες προτάσεις.