1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Θα επαναλειτουργήσουν άμεσα οι μονάδες 3 και 4 στη Μεγαλόπολη
Θα επαναλειτουργήσουν άμεσα οι μονάδες 3 και 4 στη Μεγαλόπολη

Θα επαναλειτουργήσουν άμεσα οι μονάδες 3 και 4 στη Μεγαλόπολη

0

Την αποκατάσταση λειτουργίας των μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης συζητούν τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για ακύρωση της ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων των δύο μονάδων.

To πρόβλημα αυτό εκτιμάται ότι θα λυθεί εντός των επόμενων 15 ημερών, διάστημα ιδιαίτερα σύντομο για να επαναλειτουργήσουν οι δύο μονάδες.

Θυμίζουμε ότι οι αποφάσεις 1606/2019 και 1607/2019 του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώνουν τις αποφάσεις ανανέωσης περιβαλλοντικών όρων των λιγνιτικών ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α και Μεγαλόπολης Β, κατόπιν σχετικών αιτήσεων ακύρωσης που είχαν κατατεθεί το 2017 από τις WWF Ελλάς, Greenpeace και Client Earth.

Οι ανανεωμένες ΑΕΠΟ προέβλεπαν όριο εκπομπών διοξειδίου του θείου και οξειδίων του αζώτου υψηλότερα από τα προβλεπόμενα από τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ όρια, ενώ και η ανανέωσή τους έγινε 7 χρόνια αφότου είχαν λήξει οι προηγούμενες.

Υπενθυμίζεται πως, για την ακύρωση των αποφάσεων ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων των δύο μονάδων, είχαν προσφύγει το 2017 στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και Client Earth.

Πάντως, με δεδομένο ότι το «σβήσιμο» των δύο μονάδων θα είναι πρόσκαιρο, η αναστολή της λειτουργίας τους δεν πρόκειται να προκαλέσει πρόβλημα με την ασφάλεια της τροφοδοσίας. Επίσης, εκτιμάται ότι δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στις τιμές της εγχώριας χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.