Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πατάει… γκάζι το εργοστάσιο απορριμμάτων

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
04 Οκτωβρίου 2017 / 08:42

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Με την έκδοση της άδειας δόμησης από την πολεοδομία του δήμου Ιωαννιτών, με ημερομηνία έναρξης στις 2 Οκτωβρίου του 2017 και λήξης στις 2 Οκτωβρίου του 2021, ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων περιφέρειας Ηπείρου.

Η πολύχρονη προσπάθεια της περιφέρειας Ηπείρου και της Αειφορικής Ηπείρου, εταιρείας μέλους του ομίλου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, καθώς και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, περνά στο επόμενο στάδιο, καθώς έχει πλέον ολοκληρωθεί το σύνολο των αδειών που απαιτούνται, προκειμένου να στηθεί το εργοτάξιο της αναδόχου εταιρίας στο Ελευθεροχώρι.
«Με την έκδοση της άδειας δόμησης, το επόμενο βήμα είναι να χτίσουμε. Έχει ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται για την έναρξη της κατασκευής του έργου. Εκκρεμούν άλλες αδειοδοτήσεις, οι οποίες, όμως, δεν επηρεάζουν την κατασκευή και θα εκδοθούν κατά τη διάρκεια αυτής», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Αειφορικής Ηπείρου Γεώργιος Αγραφιώτης, μιλώντας στον Η.Α.
Μάλιστα, οι γραφειοκρατικές και άλλες διαδικασίες προχωρούν πιο γρήγορα σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η εταιρία προχωρά ταυτόχρονα στην υλοποίηση των συμβάσεων, που αφορούν τον εξοπλισμό. Ήδη, με την υπογραφή της ΣΔΙΤ, είχαν υπογραφεί και εγκριθεί όλες οι επιμέρους συμβάσεις με τους παρόχους, οι οποίες σταδιακά –ανάλογα με την εξέλιξη του έργου- ενεργοποιούνται, προκειμένου ο εξοπλισμός να έρχεται στα Γιάννενα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
Η ανάδοχος εταιρία έχει προχωρήσει σε συμβάσεις με κορυφαίους παρόχους τεχνολογίας -γερμανικές, αυστριακές και ελβετικές εταιρίες- που θα παρέχουν επιμέρους συστήματα, όπως τις μονάδες μηχανικής διαλογής, αναερόβιας καύσης και κομποστοποίησης.
«Προχωράμε πιο γρήγορα από το χρονοδιάγραμμα. Αυτό δε σημαίνει ότι θα παραδώσουμε το έργο πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία, αλλά ότι θα έχουμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας για τις δοκιμές λειτουργίας που απαιτούνται ώστε να παραδώσουμε ένα έργο απόλυτα σωστό», σημείωσε ο κ. Αγραφιώτης.
Η Σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα μεταξύ της περιφέρειας και της «Αειφορικής Ηπείρου» υπογράφηκε στις 21 Ιουλίου, παρουσία κλιμακίου της πολιτικής ηγεσίας με επικεφαλής τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, εκπροσώπων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και της Alpha Bank, η οποία θα εξασφαλίσει μέρος της ιδιωτικής επένδυσης που θα απαιτηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι το ύψος της επένδυσης ανέρχεται συνολικά στα 52,6 εκ. ευρώ και το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση του έργου σε 18 μήνες, δηλαδή στις αρχές του 2019, οπότε θα πρέπει να έχουν επίσης ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης, τέσσερις μονάδες κομποστοποίησης και τα Πράσινα Σημεία των δήμων.
Το εργοστάσιο θα επεξεργάζεται σε ετήσια βάση 105.000 τόνους απορριμμάτων μέσω της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), θα ανακυκλώνει τουλάχιστον 17.000 τόνους χρήσιμων υλικών και θα παράγει πράσινη ενέργεια, ικανή να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών με εξοικονόμηση 12.000 τόνων CO2.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του έργου, θα δημιουργηθούν 200 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής, 90 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία και μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων εργασίας.