Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παγκόσμια πρωτιά της Κέρκυρας σε παραλίες προσβάσιμες από ΑμΕΑ

παραλίες ΑμΕΑ
02 Αυγούστου 2018 / 08:46
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

21 παραλίες με παροχές για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα διαθέτει πλέον το νησί

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τον χάρτη των παραλιών, στις οποίες μπορούν να χαίρονται τη θάλασσα τα άτομα με ειδικές ανάγκες, δημοσιοποίησε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ανδρέας Σκούπουρας.
Ο χάρτης έχει διοχετευθεί σε ελληνικούς και ξένους ταξιδιωτικούς οδηγούς, σε Πρεσβείες, σε ιστότοπους αναπηρικών συλλόγων και σε άλλους ενδιαφερόμενους φορείς. 
Στις παραλίες αυτές βρίσκονται εγκαταστάσεις όπως ράμπες άμεσης πρόσβασης στη θάλασσα, αναπηρικά αμφίβια αμαξίδια ή SEATRAC, τα οποία έχουν προμηθευτεί κατά καιρούς ο Δήμος Κέρκυρας, o Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμΕΑ Κέρκυρας και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενώ για την εγκατάσταση έχει προσφερθεί χρόνος και εργασία και από τους εθελοντές του «Όλοι μαζί για την Κέρκυρα».
Στον χάρτη αναφέρεται εκτός από την τοποθεσία και το είδος της εγκατάστασης, αφού κάθε αναπηρία έχει διαφορετικές ανάγκες. Οι ευκολίες που παρέχονται επίσης τους ηλικιωμένους ή τους ανθρώπους που έχουν κινητικές δυσκολίες λόγω σοβαρής ασθενείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, η Κέρκυρα σταδιακά έφθασε να έχει την πρωτιά σε πανελλαδικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο σε αυτού του είδους τις παροχές. 
«Έπονται ακόμα 6 ράμπες, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις φθαρμένες και ακόμα 6 αμαξίδια» λέει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής.
«Μέχρι το τέλος του Οκτώβρη έχουμε στόχο να τοποθετήσουμε ειδικό μηχανισμό στην πισίνα του ΕΑΚΚ για να μπαίνουν και να βγαίνουν από το νερό οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα. Επίσης θα εγκαταστήσουμε μηχανισμούς ανύψωσης στη συνεδριακή αίθουσα του Δήμου Κέρκυρας στο Φαληράκι και στο ιστορικό Δημαρχείο Σαν Τζιάκομο, παρόμοιους με τον μηχανισμό που έχει εγκατασταθεί στο Δημοτικό Θέατρο». Και επειδή εκτός από τα προβλήματα κίνησης υπάρχουν και αυτά της όρασης ,ο Ανδρέας Σκούπουρας, μίλησε στο enimerosi.com, για την υποβολή πρότασης που έχει κάνει ο δήμος για την χρηματοδότηση οργανωμένων παραλιών, που θα διαθέτουν εκτός των άλλων σύστημα ηχητικών σημάτων για την υποβοήθηση ανθρώπων με προβλήματα όρασης.
Λίγο πιο μακριά από τη θάλασσα, σχολιάζουμε την κακή κατάσταση των πεζοδρομίων στην πόλη της Κέρκυρας. «Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάθεση για κατασκευή ραμπών σε κεντρικούς δρόμους, όπως η Ιωάννου Θεοτόκη, η Πολυχρονίου Κωνσταντά και η Μητρ. Μεθοδίου μέχρι και το ύψος του νέου πεζοδρομίου που οδηγεί στα Υπεραστικά ΚΤΕΛ. Χαρτογραφούμε επίσης το Ιστορικό Κέντρο και σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε ειδική εφαρμογή για smart phones.
Ο Ανδρέας Σκούπουρας, άτομο με ειδικές ανάγκες και ο ίδιος, έχει βάλει προσωπικό «στοίχημα» να κάνει την Κέρκυρα μια φιλική για ΑμΕΑ πόλη.
Το 2019 η Κέρκυρα θα διεκδικήσει το έπαθλο της πλέον φιλικής προς τα ΑμΕΑ περιοχής της Ευρώπης, συμμετέχοντας στον διεθνή ετήσιο διαγωνισμό ΕΝΑΤ (European Network for Accessible Tourism).




Οι προσβάσιμες σε ΑμΕΑ παραλίες της Κέρκυρας 
  1. Σιδάρι
  2. Ρόδα
  3. Κασσιόπη
  4. Ύψος
  5. Δασιά
  6. Γουβιά
  7. Αλυκές Ποταμού
  8. Μον-Ρεπό
  9. Μπενίτσες
  10. Αγ. Ιωάννης Περιστερών
  11. Μωραΐτικα
  12. Λευκίμμη (Μπούκα)
  13. Μαραθιάς
  14. Αγ. Γεώργιος Αργυράδων
  15. Ίσσος
  16. Παραμόνας
  17. Γλυφάδα
  18. Παλαιοκαστρίτσα
  19. Αγ. Γεώργιος
  20. Αρίλλας
  21. Αγ. Στέφανος
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.