Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο Άκτιο με Super Puma τρεις εκ των μεταναστών - Νοσηλεύονται στην Πρέβεζα (video)

ΕΚΒΑ
11 Ιανουαρίου 2020 / 13:05

Η επίσημη ενημέρωση από το ΕΚΑΒ για την παροχή επείγουσας προ-νοσοκομειακής φροντίδας στο συμβάν του ναυαγίου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Παξών

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Σε έκτακτη ενημέρωση για τον συντονισμό και την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας στο συμβάν του ναυαγίου στους Παξούς προχώρησε το ΕΚΑΒ λίγα λεπτά πριν τις 15:00 το απόγευμα του Σαββάτου (11/1).

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το ΕΚΑΒ:

«Σήμερα, 11/1/2020, λίγο μετά τις 9:00 το Συντονιστικό Κέντρο του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων ενημερώθηκε σχετικά με συμβάν ναυαγίου σκάφους νοτιοδυτικά των Παξών, στο οποίο επέβαιναν περίπου 50 μετανάστες.

Άμεσα ενημερώθηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ (ΕΣΚΕ) το οποίο και έθεσε σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα το Παράρτημα του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων, τους Τομείς του ΕΚΑΒ Πρέβεζας, Άρτας και Ηγουμενίτσας, την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων-Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας αλλά και τα Νοσοκομεία Πρέβεζας και Ιωαννίνων.

Παράλληλα στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας τέθηκαν σε άμεση επιχειρησιακή ετοιμότητα (stand by alert) έντεκα (11) μονάδες ασθενοφόρων, μία (1) Κινητή Ιατρική Μονάδα (ΚΙΜ) του ΕΚΑΒ καθώς και η βάση Αεροδιακομιδών στο Άκτιο.

Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ (ΕΣΚΕ), σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τους εμπλεκόμενους διασωστικούς φορείς έκτακτης ανάγκης (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, Πολεμική Αεροπορία) σχετικά με την εξέλιξη της επιχείρησης διάσωσης στη θάλασσα, έχει ενεργοποιήσει ένα άρτιο επιχειρησιακό σχέδιο διαδικασιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης με τις επιτόπιες δυνάμεις του ΕΚΑΒ (στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας) το οποίο προβλέπει την εφαρμογή συγκεκριμένου συστήματος διαλογής, φροντίδας (παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας) και διακομιδής τραυματιών (Triage) προς τους κατάλληλους Υγειονομικούς Σχηματισμούς.

Κατόπιν των παραπάνω και μέχρι τις 14:45 (11/1/2020) ελικόπτερο έρευνας-διάσωσης Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας έχει μεταφέρει στη βάση Αεροδιακομιδών στο Άκτιο δύο (2) άνδρες ηλικίας περίπου 40-50 ετών και μία (1) γυναίκα ηλικίας περίπου 20-25 ετών, από όπου και διεκομίσθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, την Πολεμική Αεροπορία και το ΕΚΑΒ είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση προς τα ΜΜΕ».


Αναμένονται κι άλλοι τραυματίες, αλλά και σοροί νεκρών στο Νοσοκομείο Πρέβεζας


Σύμφωνα με πληροφορίες του prevezatoday.gr αναμένεται σε λίγο να μεταφερθούν στο νοσοκομείο Πρέβεζας 9 πτώματα, αλλά και 15 τραυματίες.

Ήδη ο Δήμος Πρέβεζας έχει μεριμνήσει να μεταφερθούν σε μέρος φιλοξενίας στον Δήμο Ζαλόγγου.