Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Κακάο: Νέο ιστορικό ρεκόρ καταγράφει η τιμή του – Έρχονται μεγάλες ανατιμήσεις στις σοκολάτες

2λ ανάγνωσης
Κακάο: Νέο ιστορικό ρεκόρ καταγράφει η τιμή του – Έρχονται μεγάλες ανατιμήσεις στις σοκολάτες

Νέο ιστορικό ρεκόρ καταγράφει η τιμή του κακάοξεπερνώντας τα 11.000 δολάρια τον τόνο, στα προθεσμιακά συμβόλαια Ιουλίου. Πρόκειται για μια εκρηκτική ετήσια αύξηση της τάξης του 240% περίπου, καθώς η τιμή του κακάο την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν στα 3.200 δολάρια ο τόνος.

Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας 

Η νέα άνοδος της χρηματιστηριακής τιμής του κακάο, χθες Πέμπτη, έγινε μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης σύμφωνα με την οποία, τα προβλήματα στις καλλιέργειες στη δυτική Αφρική το πρώτο τρίμηνο ενισχύουν τις ανησυχίες για ελλείψεις στην αγορά. Αύξηση της τιμής του κακάο, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλες ανατιμήσεις σε σοκολατοειδή αλλά και πολλά ακόμη προϊόντα που περιέχουν κακάο.

Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Κακάο: Νέο ιστορικό ρεκόρ καταγράφει η τιμή του – Έρχονται μεγάλες ανατιμήσεις στις σοκολάτες

Συγκεκριμένα, χθες τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν κατά περίπου 10%, ανά τόνο, επεκτείνοντας το ράλι ανόδου από την αρχή του έτους καθώς οι μικρές σοδειές σε βασικές περιοχές καλλιέργειας έχουν επιβαρύνει το έλλειμμα.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ο αριθμός των αλεσμένων κόκκων κακάο, τους οποίους επεξεργάζεται η βιομηχανία για να μετατραπεί τελικά σε σοκολάτα, μειώθηκε κατά 2,5% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι παγκόσμιες τιμές του κακάο έχουν υπερδιπλασιαστεί φέτος καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι ελλείψεις θα συνεχιστούν. Τα χρόνια χαμηλών τιμών οδήγησαν τους αγρότες που δεν είχαν ταμειακά περιθώρια να επενδύσουν στη βελτίωση των γηρασμένων  φυτειών. Γκάνα και Ακτή Ελεφαντοστού, που παράγουν από κοινού περίπου τα δύο τρίτα των παγκόσμιων αποθεμάτων κακάο, έχουν αντιμετωπίσει διπλό πλήγμα από εστίες ασθενειών και δυσμενείς καιρικές συνθήκες, λόγω της κλιματικής αλλαγής και του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο.

Έρχονται μεγάλες ανατιμήσεις

Σύμφωνα με αναλυτές  σε γενικές γραμμές χρειάζονται 6 έως 12 μήνες προκειμένου τέτοιου είδους αυξήσεις να αντικατοπτριστούν στις τιμές λιανικής πώλησης των προϊόντων, επισημαίνοντας ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να αναμένουν μια αύξηση στις τιμές της σοκολάτας.

Και στην χώρα οι καταναλωτές αναμένεται να έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλες ανατιμήσεις στις σοκολάτες αλλά και σε άλλα προϊόντα που περιέχουν κακάο το αμέσως ερχόμενο διάστημα. Ανατιμήσεις που στην πλειονότητά τους θα ξεπερνούν το 10%. 

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *