23 C
Serres

Αγία Παρασκευή Παλιοσελίου Κόνιτσας, ο ελληνικός… Πύργος της Πίζας

Date:

Η παράδοση, ο ξεριζωμός, η πίστη, ο Θεός και ο άνθρωπος, σμιλεύουν στις πλαγιές του Σμόλικα, τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Παλιοσελίου Κόνιτσας.

 

Είναι ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο, το οποίο εδώ και 80 χρόνια έχει πάρει κλίση λόγω κατολισθήσεων, αλλά παραμένει ακλόνητο σε αυτή τη θέση και αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή.

 

Το χωριό Παλιοσέλι, βρίσκεται μέσα στην «λάκκα» του Αώου πόταμου.

 

Ο επιβλητικός Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής , έμεινε όρθιος μετά την πυρπόληση του χωριού από τους Ναζί. Λίγο νωρίτερα περίπου το 1940, το οικοδόμημα λόγω κατολισθήσεων, πήρε κλίση και βρέθηκε στη θέση που είναι σήμερα. Αν και οι ειδικοί, είχαν συστήσει στον ιερέα και τους Παλιοσελίτες να μη λειτουργεί η εκκλησία, εκείνοι κράτησαν ζωντανό τον ναό μέχρι σήμερα, αψήφησαν τον κίνδυνο της κατάρρευσης, γιατί η πίστη τους στο Θεό είναι «ακλόνητη».

Ο ιερός Ναός είναι μια τρίκλινη βασιλική με νάρθηκα. Κτίστηκε με γρανίτη το 1862 από Πυρσογιαννίτες μαστόρους της πέτρας, ενώ την διακόσμησαν οι Χιονιαδίτες αγιογράφοι και ξυλογλύπτες.








 

Ένα όραμα που είχε εκείνη την εποχή ο ιερομόναχος Ιάκωβος Παπαχατζής με την οικονομική υποστήριξη των ξενιτεμένων Παλιοσελιτών, έγινε πραγματικότητα και κτίστηκε ο ναός.

 

Ο καλόγερος, σύμφωνα με την παράδοση, το 1862 είδε σε όραμα την Αγία Παρασκευή, η εικόνα της οποίας βρισκόταν σε ένα παλιό εκκλησάκι στο χωριό, να τον προτρέπει, να τον ενθαρρύνει, να οικοδομήσει τον μεγαλόπρεπο ναό.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Παλιοσελίου Ηλίας Πίσπας, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ιστορία και την παράδοση του χωριού και της κεκλιμένης εκκλησιάς.

Επί τουρκοκρατίας οι κάτοικοι του Παλιοσελίου, λόγω των δεινών που υπέφεραν έφυγαν από το χωριό και εγκαταστάθηκαν σε περιοχή της Βέροιας.

ΑΠΕ

ΕλλάδαΑγία Παρασκευή Παλιοσελίου Κόνιτσας, ο ελληνικός... Πύργος της Πίζας

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Μαθητής έπαθε ηλεκτροπληξία από γυμνό καλώδιο σε σχολείο στην Πάτρα

Ένας μαθητής της Γ’ Λυκείου, 17 ετών, υπέστη ηλεκτροπληξία...

Θανατηφόρο τροχαίο στην Εύβοια: Νεκρός ο οδηγός ΙΧ που συγκρούστηκε με λεωφορείο- φωτογραφίες

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Εύβοια....

Υπ. Παιδείας: Μεταθέσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης- Όλα τα ονόματα

Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώθηκαν οι μεταθέσεις...

Υπ. Παιδείας: Μεταθέσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης- Όλα τα ονόματα

Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνονται οι...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα