14.3 C
Serres

Ιατρικός Σύλλογος Σερρών: Κρίσιμη η κατάσταση στο Νοσοκομείο, απαράδεκτες οι δηλώσεις Ματάκου

Date:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών, στην 5η συνεδρίασή του της 20ης Ιουνίου 2019, συζήτησε την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών,

 

μετά τις αποχωρήσεις επικουρικών Ιατρών και συνταξιοδοτήσεις Διευθυντών που γίνονται το διάστημα αυτό. 

 

Η κατάσταση περιγράφεται με λεπτομέρειες σε έγγραφο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του Νοσοκομείου Σερρών (Ε.Ν.Ι.Ν.Σ.) εδώ: http://www.isserron.gr/pdf/ellipseis.pdf 

Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας στο Νοσοκομείο στις 12 Ιουνίου. 

Έγινε επιπλέον ενημέρωση από τα μέλη του Δ.Σ. και νοσοκομειακούς Ιατρούς κ.κ. Χαρίλαο Λώτη (αναισθησιολόγο και αντιπρόεδρο του Ι.Σ.Σ.) και Ευάγγελο Παπαμιχάλη (νευρολόγο και πρόεδρο της Ε.Ν.Ι.Ν.Σ.). 

Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με την αποχώρηση 20 Ιατρών μέσα στο 2019 (οι 7 από αυτούς αποχώρησαν την τελευταίο μήνα). Οι αποχωρήσεις ήταν προβλέψιμες, όμως δεν έγινε καμία ενέργεια για έγκαιρη αναπλήρωσή τους. Ταυτόχρονα, λόγω εκλογών ακυρώθηκαν οι προκηρύξεις για πρόσληψη Ιατρών του Ε.Σ.Υ., που είχαν ήδη δημοσιευθεί. Ακόμη όμως και αν τελικά προχωρήσουν αργότερα οι προκηρύξεις, έως ότου αναλάβουν καθήκοντα οι νέοι γιατροί, θα περάσει ένας χρόνος ή και περισσότερο. 

Επομένως, θα υπάρξει – και ήδη υπάρχει – σημαντικό κενό στην επάνδρωση των κρίσιμων για τη Δημόσια Υγεία του Νομού, θέσεων Ιατρών του Νοσοκομείου: Λιγότεροι συνάδελφοί μας θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στον ίδιο φόρτο εργασίας. Και αυτό θα έχει τις εξής συνέπειες: 








  • Καθυστέρηση των προγραμματισμένων χειρουργείων με πιθανή επιδείνωση της υγείας ορισμένων ασθενών και παράταση της ταλαιπωρίας όλων. 
  • Μεγαλύτερη «ουρά αναμονής» στα τακτικά εξωτερικά Ιατρεία και αντίστοιχα δυσχέρεια και καθυστέρηση των ασθενών να έχουν την εξειδικευμένη φροντίδα που χρειάζονται. 
  • Γενικότερη υποβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται, κάτω από συνθήκες άγχους και πίεσης χρόνου. 
  • Αυξημένη πιθανότητα – για τον ίδιο λόγο – ιατρικού σφάλματος και ατυχήματος με τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς (αλλά και τους γιατρούς). 
  • Έντονη καταπόνηση στο μέσο του καλοκαιριού για τους Ιατρούς που απομένουν στο Νοσοκομείο με σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες (τη στιγμή μάλιστα που κάθε χρόνο ο μέσος όρος ηλικίας τους αυξάνεται). 

Βεβαίως, είμαστε βέβαιοι, ότι οι συνάδελφοί μας θα επωμισθούν για άλλη μια φορά τον αυξημένο φόρτο εργασίας και τις αντίστοιχες ευθύνες, υφιστάμενοι, όπως προαναφέραμε, τη σωματική και ψυχική φθορά και θα εκπληρώσουν πρόθυμα το καθήκον τους απέναντι στον πληθυσμό του Νομού. Δεν πρέπει όμως κανείς – ούτε η Διοίκηση του Νοσοκομείου, ούτε η ΥΠΕ, ούτε το Υπουργείο – να βασίζεται στην ευσυνειδησία, την αντοχή και την «ανοχή» τους. 

Ζητούμε να σταματήσουν οι δηλώσεις και να κινητοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι στο μέγιστο βαθμό για: • Ανανέωση των συμβάσεων των Επικουρικών Ιατρών ως προσωρινό μέτρο για άμεση υποστήριξη της λειτουργίας του Νοσοκομείου. Ο θεσμός είχε θετικά αποτελέσματα τόσο για τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα όσο και για τους ίδιους τους Ιατρούς. 

  • Προσλήψεις μονίμων Ιατρών Ε.Σ.Υ. στις κενές οργανικές θέσεις. Χρειάζονται νέοι καταρτισμένοι και ικανοί Ιατροί, οι οποίοι δεν θα μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, αλλά θα προτιμήσουν μια αξιοπρεπή σταδιοδρομία στην υπηρεσία των Ελλήνων ασθενών, ξεκινώντας από Επιμελητές και εξελισσόμενοι με την μελέτη και την εμπειρία τους στις ανώτερες θέσεις της ιεραρχίας του συστήματος υγείας. 

Πέρα από αυτά όμως, διαβάσαμε με έκπληξη και αγανάκτηση, την ανακοίνωση την οποία δημοσίευσε η διοίκηση του Νοσοκομείου μετά τις κινητοποιήσεις των Νοσοκομειακών Ιατρών και ιδίως το τελευταίο μέρος της, στο οποίο η διοίκηση αποφαίνεται «κατά την εκτίμησή της» αλλά δίκην δικαστηρίου, ότι η στάση εργασίας ήταν παράνομη και καταχρηστική. Επίσης, επισείονται πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, η δυνατότητα να εκληφθεί η στάση εργασίας ως παραίτηση και να ζητηθούν αποζημιώσεις από τους ασθενείς! Κατηγορούνται τέλος οι Ιατροί ότι «για άλλους λόγους επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν το Νοσοκομείο». 

Είναι αυτονόητο, αλλά το διακηρύσσουμε με έμφαση προς κάθε κατεύθυνση, πως δεν είναι δυνατό να ανεχθούμε τέτοιου είδους απειλές και συκοφαντίες εις βάρος των ανθρώπων οι οποίοι με ολοένα αυξανόμενο προσωπικό κόστος συνεχίζουν να υπηρετούν ευσυνείδητα το Νοσοκομείο Σερρών, σεβόμενοι τον όρκο τους και την υποχρέωσή τους προς τον συνάνθρωπο. Ας μη διανοηθεί κανείς να πραγματοποιήσει, ούτε και να επαναλάβει τέτοιες απειλές. 

Αντίθετα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι, στο να επιλυθεί άμεσα και χωρίς διαπληκτισμούς και αντεγκλήσεις το πραγματικά υπαρκτό και σοβαρό πρόβλημα. 

Το παραπάνω ψηφίστηκε ομόφωνα. 

ΥγείαΙατρικός Σύλλογος Σερρών: Κρίσιμη η κατάσταση στο Νοσοκομείο, απαράδεκτες οι δηλώσεις Ματάκου

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Νέα μελέτη δίνει ελπίδα σε άτομα που έχουν βιώσει παιδικό τραύμα

Νέα μελέτη δίνει ελπίδα σε άτομα που έχουν βιώσει...

Αυτή είναι η βιταμίνη που χρειάζεσαι αν είσαι άνω των 50

Ένα σημαντικό όφελος προστίθεται στη μακρά λίστα με τις...

Η βιταμίνη της αντιγήρανσης και σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Η βιταμίνη της αντιγήρανσης δεν είναι άλλη από την...

Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Η αφρικανική σκόνη που επηρεάζει την Ελλάδα είναι ένα...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα