14.1 C
Serres

Κύμα “λουκέτων” σε καταστήματα ΕΛΤΑ – Τι γίνεται σε Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική (φωτο)

Date:

Καταστήματα ΕΛΤΑ στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας αναστέλλουν το τελευταίο διάστημα τη λειτουργία τους μέσα σε λίγες ώρες, με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες να πηγαίνουν στα καταστήματα και να βρίσκουν τις πόρτες κλειστές.

 

 

Μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας έκλεισαν 4 από τα 43 καταστήματα ΕΛΤΑ που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. «Ούτε η διοίκηση γνωρίζει τι ακριβώς θέλει να κάνει. Οι αναστολές λειτουργιών θα συνεχιστούν και σε άλλα καταστήματα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο», αναφέρει στο Τhesstoday.gr ο εκπρόσωπος εργαζομένων Εσωτερικής Εκμετάλλευσης στη Θεσσαλονίκη, Κώστας Γκιουλουμίδης.

Αναστολές λειτουργίας καταστημάτων ΕΛΤΑ

 

Το τελευταίο διάστημα έκλεισαν τα καταστήματα στην Εθνικής Αμύνης, στον Σιδηροδρομικό Σταθμό και το τελευταίο 24ωρο σε Τριανδρία και Βυζάντιο. «Σήμερα μετά το μεσημέρι οι συνάδελφοι στο Βυζάντιο και την Τριανδρία, έμαθαν ότι τα καταστήματα από αύριο θα είναι κλειστά, με αποτέλεσμα μέχρι αύριο να πρέπει να έχουν μαζέψει τα προσωπικά τους αντικείμενα και φυσικά να μετακινηθούν οι θυρίδες των πολιτών σε άλλα καταστήματα», τονίζει ο κ. Γκιουλουμίδης.

Εν συνεχεία, λόγω των γρήγορων αποφάσεων τα αντικείμενα που υπάρχουν στα γραφεία είναι στον «αέρα», διότι δεν υπάρχει επαρκής χώρος αποθήκευσης, ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι τέτοιες σημαντικές αποφάσεις πρέπει ν’ ανακοινώνονται από την διοίκηση ένα μήνα πριν και όχι την ίδια μέρα για να υπάρχει η σχετική ενημέρωση προς τους πολίτες, αλλά και τους υπαλλήλους.

Οι θυρίδες και όλα τα έγγραφα από την Τριανδρία θα μεταφερθούν στο κατάστημα που βρίσκεται στη Πανεπιστημιούπολη. Ένα μέρος, στο οποίο δεν υπάρχει χώρος για παρκάρισμα, με αποτέλεσμα η μόνη λύση είναι τα το επισκεφτεί κάποιος με τα πόδια.

Ωστόσο, ειδική περίπτωση ήταν τα ΕΛΤΑ της Μανουσογιαννάκη (Εθνικής Αμύνης), όπου από τους δύο κώδικες, ο ένας θα πάει στο Πανεπιστήμιο και ο άλλος στο κεντρικό κατάστημα των ΕΛΤΑ. «Το συγκεκριμένο κατάστημα έπρεπε να κλείσει εδώ και πολύ καιρό, γιατί το νοίκι ήταν πολύ υψηλό και δεν υπήρχε τόσο μεγάλη ζήτηση από τον κόσμο σε σχέση με άλλα spot της πόλης».

 

Επιπλέον, μέσα στα καταστήματα που θα κλείσουν το επόμενο διάστημα θα είναι κι αυτό της Νεάπολης που θα μεταφερθεί στην Σταυρούπολη. Μεγάλο θέμα υπάρχει με τα ωράρια των καταστημάτων, όπου της Σταυρούπολης ανοίγει τις απογευματινές ώρες μόνο, ενώ της Νεάπολης από τις 10 π.μ.

Η κατάσταση των ΕΛΤΑ στη Χαλκιδική

 

Η Χαλκιδική είναι στη πιο δεινή και απαξιωμένη κατάσταση σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Κώστα Γκιουλουμίδη.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο γραφείο που υπάρχει στην Χαλκιδική και πιο συγκεκριμένα στον Πολύγυρο την προηγούμενη Δευτέρα δεν άνοιξε της πόρτες του. Κάποτε εργάζονταν σε αυτό επτά υπάλληλοι, ενώ αυτή τη στιγμή το διαχειρίζεται μόνο ένας.

«Δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό, ενώ δεν γνωρίζουμε τις μελλοντικές εξελίξεις που θα εμφανιστούν. Στο κατάστημα της Κασσάνδρας ο φόρτος εργασίας είναι τεράστιος, ιδίως το καλοκαίρι. Ο αριθμός εργαζομένων δεν επαρκεί. Είμαστε δύο μόνιμοι, ένας διανομέας, ο προϊστάμενος, ένα άτομο στην θυρίδα και ο ταχυδρόμος που σε συνεργασία με εξωτερικό πρακτορείο εξυπηρετούμε την περιοχή της Κασσάνδρας. Επίσης, υπήρχαν δύο έκτακτοι, αλλά λόγω περικοπών προσφάτως παρέμεινε ο ένας», δηλώνει εργαζόμενη από τα ΕΛΤΑ Κασσάνδρας στη Χαλκιδική.

Στη Χαλκιδική, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 8 καταστήματα – υποκαταστήματα. Ένα, θα λειτουργεί καθημερινά για δύο ώρες την ημέρα.

Εργαζόμενοι (μόνιμοι – έκτακτοι)

 








«Tα ΕΛΤΑ χρειάζονται αναδιοργάνωση, όμως το εγχείρημα πρέπει να γίνει μ’ έναν ορθολογικό τρόπο για να λειτουργήσει. Όλα «τρέχουν» μέσα στην προχειρότητα και τίποτα δεν πάει με φυσιολογικούς ρυθμούς. Εδώ δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός… ούτε ένας πλανόδιος δεν μαζεύει τον πάγκο του τόσο γρήγορα», δηλώνουν οι συνδικαλιστές.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο εργαζομένων Εσωτερικής Εκμετάλλευσης στη Θεσσαλονίκη, αρχικά είχαν σχεδιαστεί να κλείσουν 12 καταστήματα με τζίρο 150.000 – 200.000 ευρώ τον μήνα. Οι έκτακτοι έχουν κόστος περίπου 30.000 ευρώ τον μήνα και η εξυπηρέτηση του κόσμου έβγαινε με δυσκολία. Εφόσον σταματήσουν αυτοί, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο ανυπόφορα.

 

Οι έκτακτοι συνεργάζονται με τα ΕΛΤΑ μέσω συμβάσεων που γίνονται σε επικοινωνία μέσω ξένης εταιρείας, δηλαδή δεν είναι μόνιμοι εργαζόμενοι.

Να σημειωθεί ότι από τους μόνιμους δεν έχει απολυθεί κάποιος έως τώρα. «Σχεδιασμός δεν υπάρχει, οι έκτακτοι φεύγουν, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην εξυπηρετείται σωστά και μελλοντικά να μην μας προτιμάει. Οπότε, θα υπάρξει μείωση των κερδών και αυτό θα οδηγήσει σε περικοπές του μόνιμου προσωπικού».

Από τα καταστήματα θα φύγουν συνολικά 47 έκτακτοι.

 

Μεγάλο πρόβλημα φέρεται να είναι ότι αρκετοί πελάτες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα τις επόμενες μέρες δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν σωστά, διότι δεν θα γνωρίζουν το κατάστημα που θα χρειαστεί να επισκεφτούν.

Στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ, όπου βρίσκονται έξω από το Ωραιόκαστρο εργάζονται 43 άτομα, από τα οποία 23 είναι μόνιμοι και 20 έκτακτοι που θα σταματήσουν στο άμεσο διάστημα. Ένα κέντρο διαλογής που λειτουργεί 24ωρο και θα μείνει με το μισό προσωπικό, αλλά με τον ίδιο φόρτο εργασίας.

Προτάσεις Αναδιάρθρωσης

 

H αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ είναι δεδομένη κι εφόσον δεν επιτευχθεί « θα είναι απαξίωση των ΕΛΤΑ προς τον κόσμο, ενώ ουσιαστικά θα χαθούν κέρδη, περισσότερα από αυτά που θα κερδίσει» προσθέτει ο κ. Γκιουλουμίδης.

Οι σημαντικότερες προτάσεις είναι οι εξής:

 

Τα ΕΛΤΑ να πάνε σε αναδιοργάνωση

Η διοίκηση θα πρέπει να καταλήξει σε πόσα καταστήματα χρειάζεται και αντιστοιχούν σε κάθε πόλη, περιοχή και Περιφέρεια της Ελλάδος
Ν’ αντικατασταθεί το μηχανογραφικό σύστημα των ΕΛΤΑ, όπου χρονολογείται από τα τέλη του 90’ και να φέρει μία νέα εποχή στην εξυπηρέτηση των πολιτών
Να εστιάσει γρήγορα στα καταστήματα που υπάρχει μεγάλος όγκος εργασίας για να κρατήσει τους πελάτες, παρά την κακή εξυπηρέτηση
Εν κατακλείδι

Ο κόσμος που θέλει να εξυπηρετείται από τα ΕΛΤΑ σε καθημερινή βάση είναι μεγάλος σε όγκο, διότι η επιχείρηση κρατάει δεκαετίες, αλλά κλείνοντας ο Κώστας Γκιουλουμίδης, θεωρεί ότι είναι πραγματικά άδικο αυτό που συμβαίνει προς τον κόσμο από την μία και στους εργαζόμενους από την άλλη. Επίσης, ζητάει συγγνώμη, την ανοχή και την υπομονή απ’ όλους και κλείνει με την εξής φράση: «Ο κόσμος θέλει να εξυπηρετηθεί από τα ΕΛΤΑ, τα ΕΛΤΑ δεν έχουν διάθεση να εξυπηρετήσουν τον κόσμο όπως φαίνεται».

καταστήματα ΕΛΤΑ1 καταστήματα ΕΛΤΑ2 καταστήματα ΕΛΤΑ3

Πηγή thesstoday.gr

ΕλλάδαΚύμα “λουκέτων” σε καταστήματα ΕΛΤΑ – Τι γίνεται σε Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική (φωτο)

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Φρίκη στην Καρδίτσα: Βρέθηκε ακέφαλο πτώμα ηλικιωμένης

Νεκρή εντοπίστηκε ηλικιωμένη γυναίκα, άνω των 80 ετών, στο...

Καβάλα: Συναγερμός για την εξαφάνιση 34χρονου

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές για την εξαφάνιση του...

Υπόθεση 12χρονης στον Κολωνό: Σήμερα η απόφαση του ΜΟΔ για τους 26 κατηγορούμενους

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο θα ανακοινώσει σήμερα την απόφαση...

Δίκη για την Τζωρτζίνα: Εκδίδεται σήμερα η απόφαση για την Ρούλα Πισπιρίγκου

Την απάντηση του για το αν η Ρούλα Πισπιρίγκου...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα