25.4 C
Serres

Οι τιμές που «χτυπάει» το ελαιόλαδο -Τι προβλέπουν οι παραγωγοί

Date:

Πεντάευρω “χτύπησε” η τιμή του κρητικού ελαιολάδου στον νομό Ρεθύμνου, πρόκειται όμως για βιολογικής παραγωγής και δόθηκε από ιδιώτη έμπορο του δήμου Ρεθύμνου.

 

 

 

Συγκεκριμένα, η τιμή στην οποία πληρώθηκε ο παραγωγός το φρέσκο λάδι του στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ήταν τα 4,80 ευρώ το κιλό στις 7 γραμμές, δηλαδή 5 ευρώ το κιλό, αν ήταν στην οξύτητα 0,3.

 

Στην τιμή των 2,90 ευρώ το κιλό για την οξύτητα των τριών γραμμών επιχείρησε να αγοράσει φρέσκο λάδι, πάλι στον δήμο Ρεθύμνου, προ ημερών ένας άλλος ιδιώτης, αλλά ο ελαιοπαραγωγός απάντησε ότι δεν έχει σκοπό να πουλήσει στην τιμή αυτή το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδό του, χαρακτηρίζοντάς την ως εξευτελιστική!

 

Τις πρώτες αυτές τιμές για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας, ενώ έχει δοθεί και μια τιμή 4,80 ευρώ το κιλό, πάλι σε βιολογικό ελαιόλαδο, σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, σύμφωνα με πληροφορία του προέδρου της ΕΑΣΗ Ανδρέα Στρατάκη.

 

 

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατσανέβα, πιο ενδεικτικές και σαφώς περισσότερες τιμές αναμένονται για τις επόμενες μέρες, μετά την 1η του Νοέμβρη.

 

«Ο κόσμος αρχίζει σιγά-σιγά και ραβδίζει. Μέσα στη νέα εβδομάδα περιμένουμε να έχουμε μεγαλύτερες ποσότητες και τις πρώτες τιμές στον νομό Ρεθύμνου ως προς το συμβατικό ελαιόλαδο», είπε στην εφημερίδα μας ο συνδικαλιστής.

 

Στο μεταξύ, αυτές οι πρώτες τιμές που ο ίδιος αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” είναι και οι πρώτες σε επίπεδο Κρήτης. Σε ό,τι αφορά τις ποιότητες, ο ίδιος δεν έχει ακούσει – όπως μας είπε – να έχουν παραχθεί οξύτητες που να είναι μικρότερες των 7 γραμμών, λόγω της φετινής καταστροφικής δακοπροσβολής, σε συνδυασμό βέβαια και με τις αρνητικές για την ελαιοκαλλιέργεια καιρικές συνθήκες.

 

 








«Η αλήθεια είναι ότι τώρα που πήραν και την επιδότηση μπορούν να αποφύγουν προσωρινά να τιμολογήσουν λάδι, όταν δε συμφωνούν με τις τιμές που τους προσφέρουν οι έμποροι ελαιολάδου», τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας.

 

Στα 4 ευρώ σε πανελλαδικό επίπεδο

 

Μέχρι στιγμής, κοντά στα 4 ευρώ πωλούνται οι πρώτες ποσότητες σε περιοχές της Λακωνίας και της Αργολίδας.

 

Τα προβλήματα του καιρού και η αυξημένη παρουσία του δάκου, μαζί με άλλες ασθένειες της ελιάς, φέρνουν μειωμένη παραγωγή στο σύνολο της χώρας, με την εικόνα να ποικίλλει κατά τόπους, ενώ υπαρκτή είναι και η ανησυχία για την ποιότητα του ελαιολάδου, λόγω της αυξημένης δακοπροσβολής.

 

Σε ό,τι αφορά το πρώιμο αγουρέλαιο των Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, αυτό ξεκίνησε στην τιμή των 4,30 ευρώ το κιλό. Τιμή, δηλαδή, μειωμένη κατά 6,5%, σε σχέση με πέρυσι, που ήταν 4,60 ευρώ.

 

Σύμφωνα, εξάλλου, με χθεσινές πληροφορίες, η τιμή του φρέσκου μαυρολίσιου ελαιολάδου στη Μεσσηνία ανέρχεται στα 2,90 ευρώ το κιλό, ενώ δεν ξεπερνάει τα 2,70 ευρώ. Τη μεγαλύτερη τιμή στο φρέσκο συμβατικό ελαιόλαδο τη δίνει το τελευταίο διάστημα – σύμφωνα με πληροφορίες – ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιμέρων της Κοζάνης, που ξεκίνησε από τα 5 ευρώ το κιλό. Μάλιστα, πραγματοποιεί εξαγωγές και στη Γερμανία.

 

[aftodioikisi.gr]

 

 

 

ΟικονομίαΟι τιμές που «χτυπάει» το ελαιόλαδο -Τι προβλέπουν οι παραγωγοί

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

ΑΑΔΕ: Μπαράζ με 136.673 e–mails σε επαγγελματίες κι επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών – POS

Ενημερωτικά e-mail σε 136.673 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν...

Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης

Δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης καλύπτεται, στο πλαίσιο του προγράμματος:...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα