20.3 C
Serres

Σέρρες: Αναβιώνει στο Νέο Σούλι το έθιμο της Δρακοκτονίας ανήμερα του Αγίου Γεωργίου

Date:

Αναβιώνει και φέτος το έθιμο της Δρακοκτονίας ανήμερα του Αγίου Γεωργίου στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο Νέο Σούλι Σερρών

Τι λέει η παράδοση

Λέγεται ότι εκεί ζούσε ένας δράκος που είχε τον έλεγχο του νερού της πηγής και ζητούσε ως θυσία για να απελευθερώσει το νερό την ομορφότερη κοπέλα του χωριού.

Όταν ο κλήρος έπεσε στη βασιλοπούλα, αυτή παρακάλεσε το Θεό για τη σωτηρία της με αποτέλεσμα να εμφανιστεί ο Άγιος Γεώργιος και να σκοτώσει τον δράκο. Κάθε χρόνο γίνεται αναπαράσταση του εθίμου.








Το δρώμενο ξεκινάει με τον πρώτο χορό γύρω από τον ναό του Προφήτη Ηλία, όπου συμμετέχουν νεαρά κορίτσια τραγουδώντας εκκλησιαστικά άσματα. Στη συνέχεια, οδηγούνται στο ναό του Αγίου Γεωργίου όπου σέρνουν το χορό οι παντρεμένες γυναίκες.

Τέλος γίνεται η αναπαράσταση της Δρακοκτονίας. Μια κοπέλα οδηγείται στη πλατεία του χωριού, όπου βρίσκεται το ομοίωμα του δράκου, υπό τη συνοδεία δύο μαυροφορεμένων νεαρών γυναικών. Ένας νέος εμφανίζεται πάνω σε λευκό άλογο σκοτώνει το δράκο και σώζει τη κοπέλα. Το δρώμενο ολοκληρώνεται με το παραδοσιακό γλέντι με χορούς και τοπικά εδέσματα.

ΠολιτισμόςΣέρρες: Αναβιώνει στο Νέο Σούλι το έθιμο της Δρακοκτονίας ανήμερα του Αγίου...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Νέα ευρήματα αποκαλύπτονται στην Αμφίπολη

Ο Τύμβος Καστά εντυπωσίασε με την αποκάλυψη των ευρημάτων...

ΣΟΝΕ: Μνημόσυνο για τον Βασίλη Καρρά στον Γεροπλάτανο Χαλκιδικής

Ιερό μνημόσυνο από την ΣΟΝΕ στην μνήμη του αειμνήστου...

Το Remezzo «ταξιδεύει» στην παλιά Θεσσαλονίκη

Έναν μοναδικό «περίπατο» σε μια Θεσσαλονίκη από το παρελθόν,...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα