Η Κίνα επέβαλε βαρύ πρόστιμο στην εταιρεία του TikTok

"Χυδαίο περιεχόμενο" και "έλλειψη σεβασμού στις αξίες του σοσιαλισμού" αναγράφει το κατηγορητήριο.

Σε μία ευρείας κλίμακας επιθεώρηση που διενέργησαν οι κινεζικές αρχές, δέκα διαφορετικές εταιρείες τεχνολογίας βρέθηκαν να έχουν παραβιάσει κανονισμούς. Συνολικά, ο έλεγχος αφορούσε 31 εταιρείες που ασχολούνται με διαδικτυακά βίντεο και περίπου το 30% από αυτές βρέθηνα να έχουν υποπέσει σε σοβαρά παραπτώματα. Η ByteDance, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το TikTok, δέχθηκε πρόστιμο εξαιτίας του Xigua, μίας άλλης πλατφόρμας βίντεο που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της.

Πιο συγκεκριμένα, οι κινεζικές αρχές επέβαλαν χρηματικές ποινές στην ByteDance για "χυδαίο περιεχόμενο". Μάλιστα, κάποιες streaming υπηρεσίες, όπως η Huya και η DouYu, εκτός από το πρόστιμο, βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν και πιο βαριές κυρώσεις – όπως το ότι τους απαγορεύτηκε να εγγράφουν νέους χρήστες για κάποιον καιρό εξαιτίας των "αξιόποινων" τακτικών τους.

 

Η είδηση έχει αρκετό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, το TikTok θυμίζει πολιορκητικό κριό Made in China έτοιμο να χτυπήσει την πόρτα του Δυτικού ίντερνετ.


H Ευρώπη και οι Η.Π.Α αποτελούν εύφορο έδαφος για το ίσως πιο ταχύτατα ανερχόμενο κοινωνικό δίκτυο του πλανήτη.


Η μητρική του εταιρεία είχε κέρδος 3 δισ. δολάρια (σε σύνολο εσόδων 17 εκ. δολάρια) 2019 όπως μας ενημερώνει το CNBC ενώ αυτήν τη στιγμή διαθέτει περίπου 500 εκ. ενεργούς χρήστες – κυρίως στην Κίνα και στην Ινδία, με την Ευρώπη και τις Η.Π.Α όμως να αποτελούν εύφορο έδαφος για το ίσως πιο ταχύτατα ανερχόμενο κοινωνικό δίκτυο του πλανήτη.

Μήπως, όμως, η πολύ γρήγορη ανάπτυξή του χρησιμοποιώντας αμφιλεγόμενες τακτικές έχει ανησυχήσει τις κινεζικές αρχές; Μέχρι στιγμής, το καμπανάκι δεν έχει χτυπήσει για το TikTok αλλά για την ByteDance. Για τα δεδομένα της Κίνας, οι κατηγορίες για "χυδαίο περιεχόμενο" και "έλλειψη σεβασμού στις αξίες του σοσιαλισμού" θυμίζουν προειδοποιητικές βολές. Αν και η αλήθεια είναι ότι πολύ δύσκολα μαντεύει κανείς το τι πραγματικά συμβαίνει στον Γίγαντα της Άπω Ανατολής. Το αν πρόκειται για προειδοποιητική βολή ή στάχτη στα μάτια των "αντιπάλων" της Κίνας, είναι κάτι που μόνο το μέλλον θα δείξει.


φωτογραφία © Kon Karampelas / Unsplash

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Monica Bellucci καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια

Η νέα φωτογράφιση μάς θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.