COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑTOP ΝΕΑ

Μαίνεται η φωτιά στη Ζάκυνθο: Οι φόβοι και το μεγάλο στοίχημα

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη Ζάκυνθο, στην περιοχή μεταξύ των χωριών Κερί και Αγαλά. Το μέτωπο της φωτιάς μαινόταν ανεξέλεγκτο για πολλές ώρες εξαιτίας των ισχυρότατων ανέμων που έπνεαν στο Ιόνιο Πέλαγος, ωστόσο από τις πρώτες πρωινές ώρες η κατάσταση άρχισε να αλλάζει. Η ένταση των ανέμων έχει πέσει αισθητά, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας, στη μάχη με τις φλόγες θα ριχτούν και τα εναέρια μέσα, η συνδρομή των οποίων θεωρείται καθοριστική.
Τις βοήθειες των 171 πυροσβεστών που επιχειρούν από το έδαφος συνδράμουν από το πρωί με ρίψεις νερού δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.
«Χθες ήταν πολύ επικίνδυνη η κατάσταση. Το μέτωπο παραμένει μεγάλο, είναι 10χλμ. και περισσότερο αλλά τη νύχτα είχαμε μια μικρή αλλαγή της διευθύνσης και τώρα τα πράγματα είναι πιο ασφαλή» δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο «έχουμε μερικά σπιτια με ζημιές γιατί σταμάτησε έξω από το χωριό η φωτιά αλλά έχουμε μεγάλες καταστροφές στη φυσή καθώς η φωτιά έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα».
Από την πλευρά του ο υπαρχηγός της πυροσβεστικής, κ. Κυριακόπουλο, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «δεν είμαστε ήσυχοι ακόμα. Η πυρκαγιά είναι σε ύφεση αλλά δεν της έχουμε κάνει περίμετρο και έχουμε παρα πολλά σημεία που είναι δύσβατα για τις επίγειες δυνάμεις».
Σύμφωνα και με πηγές της Πυροσβεστικής, το πύρινο μέτωπο έφτασε στο χωριό Κερί, χωρίς ωστόσο να έχουν καταγραφεί οι ζημιές που έγιναν. Το χωριό είχε ήδη εκκενωθεί, προκειμένου να αποφευχθούν ανθρώπινες απώλειες. Ανεπίσημες αναφορές έκαναν λόγο για δύο σπίτια που παραδόθηκαν στις φλόγες και τη σκεπή ενός ξενοδοχείου, η οποία υπέστη σημαντικές ζημιές.
Σε κατάσταση ετοιμότητας είχαν τεθεί και οι κάτοικοι του χωριού Αγαλάς. Ως τόπος συγκέντρωσης των κατοίκων έχει οριστεί η λίμνη Κεριού.
Τα ενεργά μέτωπα στη διάρκεια της νύχτας ήταν τρία. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν εστιάσει στη δημιουργία μίας αντιπυρικής ζώνης περιμετρικά του χωριού Αγαλά, ώστε να μην πλησιάσει τα σπίτια. Συνολικα, στην περιοχή επιχειρούν 171 πυροσβέστες, 52 οχήματα, 2 μηχανοκίνητες και 9 πεζοπόρες ομάδες, ενώ συνδράμουν και 13 υδροφόρες και 5 μηχανήματα έργου της περιφέρειας και του ΟΤΑ.
Στην περιοχή έφτασε το απόγευμα της Κυριακής ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς για να συντονίσει επί τόπου τις απαιτούμενες επιχειρήσεις.
Στο νησί βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και η Περιφερειαρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Γιώργος Στασινόπουλος.
Η εξέλιξη στο χωριό Κερί
Στις φλόγες παραδόθηκε και δεύτερο σπίτι στο Κερί, λίγο πριν τη δύση του Ηλίου, την Κυριακή. Νωρίτερα, σύμφωνα με το ErmisNews, παρά τις τεράστιες και ηρωικές προσπάθειες των Πυροσβεστών αλλά και εθελοντών, έγινε γνωστή η πληροφορία ότι κάηκε κατοικία στην θέση Απελάτη στο Κερί Ζακύνθου. Το σπίτι ήταν κατοικήσιμο και βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο που πριν λίγη ώρα είχε εκκενωθεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι ένοικοι του είχαν απομακρυνθεί έγκαιρα.
Το μεσημέρι είχαν εκκενωθεί σπίτια και ξενοδοχείο στο Κερί, όταν με εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των υπευθύνων Πολιτικής Προστασίας, τρία λεωφορεία ΚΤΕΛ Ζακύνθου παρέλαβαν 120 άτομα περίπου, που διέμεναν στο ξενοδοχείο, και τα μεταφέρουν σε άλλο ξενοδοχείο της επιχείρησης στην περιοχή του Καλαμακίου.
Αργά το απόγευμα , έφτασαν στην περιοχή με το πλοίο της γραμμής από την Κυλλήνη εννέα οχήματα από την Πελοπόννησο, μαζί με μια ομάδα πεζοπόρο, ενώ οι δυνάμεις ενισχύθηκαν με 80 πυροσβέστες με 30 οχήματα καθώς και 35 άτομα πεζοπόρο τμήμα που μεταφέρθηκαν με μεταγωγικό αεροσκάφος από την Θεσσαλονίκη.
Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ζάκυνθο λόγω πυρκαγιάς
Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τέθηκαν σε ισχύ στη Ζάκυνθο λόγω της πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:
– Απαγόρευση κίνησης οχημάτων με κατεύθυνση την περιοχή Κερί, στην διασταύρωση Λιθακιάς της Επ. Ζακύνθου -Κερίου.
– Απαγόρευση κίνησης οχημάτων με κατεύθυνση την περιοχή του Αργαλά, στην διασταύρωση της Ε.Ο Ζακύνθου Κοιλωμένου.
– Aπαγόρευση κίνησης οχημάτων προς την λίμνη Κερίου.
Νωρίτερα, η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου και οι υπεθύνοι πολιτικής προστασίας, έπειτα και από συνεννόηση με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, διέταξαν προληπτικά την εκκένωση των πρώτων σπιτιών του χωριού Κερί.

Back to top button