6η Πανελλήνια Διημερίδα ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ Κλασικού Αθλητισμού

Το 3ο Γυμνάσιο Χαλκίδας διοργάνωσε για άλλη μια χρονιά διήμερη εκδρομή Πολιτισμού και Αθλητισμού, αυτή τη φορά στην Αρχαία Ολυμπία και στην Αρχαία Μεσσήνη, με μαθητές και μαθήτριες της Α’ Γυμνασίου.

Αφορμή ήταν η Ολυμπιακή Χρονιά που διανύουμε καθώς και οι αγώνες στην Αρχαία Μεσσήνη, στα πλαίσια του μαθήματος Φυσικής Αγωγής.

Στο πρώτο μέρος της εκδρομής μας τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και να θαυμάσουν τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας , όπου 2 ημέρες νωρίτερα, είχε γίνει η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, καθώς και το Μουσείο. Μέσα από μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση που μας έκαναν οι ξεναγοί μας, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την Ιστορία του αρχαιολογικού χώρου και κατανόησαν το Ολυμπιακό Πνεύμα, την Ολυμπιακή Εκεχειρία και γενικά τα Ολυμπιακά Ιδεώδη.

Πρωί πρωί την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε για την αρχαία Μεσσήνη καθώς οι μαθητές μας συμμετείχαν στην 6η Ημερίδα Κλασικού Αθλητισμού στο Αρχαίο Στάδιο της περιοχής. Τόσο το Στάδιο όσο και το Γυμνάσιο ανήκουν στα πλέον εντυπωσιακά, από άποψη διατήρησης, οικοδομικά συγκροτήματα της Αρχαίας Μεσσήνης.

Η διεξαγωγή αγώνων κλασικού αθλητισμού έχει ως σκοπό την αναβίωση αρχαίων Ολυμπιακών αγωνισμάτων.

Το πρόγραμμα των αγώνων περιλάμβανε δρομικά αγωνίσματα, Στάδιο και Δίαυλο δρόμο, ρίψη λίθου, ακοντίου και άλμα σε μήκος άνευ φοράς.

Η εκκίνηση στα αγωνίσματα των δρόμων έγινε με το σύστημα της ύσπληγας ( μηχανισμός εκκίνησης των αθλητών στους αρχαίους αγώνες).

Το σχολείο μας συμμετείχε με 42 μαθητές- αθλητές ανάμεσα σε 300 αγωνιζόμενους από Γυμνάσια από όλη την Ελλάδα.

Παρόλο που τα παιδιά μας ήταν ηλικιακά από τους μικρότερους αθλητές, κατάφεραν ωστόσο να κατακτήσουν 1 μετάλλιο και να περάσουν σε έναν τελικό. Χάλκινο μετάλλιο πήρε η μαθήτρια Σιγάλα Αναστασία στη ρίψη λίθου ενώ στον τελικό του Στάδιου Δρόμου πήρε μέρος ο μαθητής μας Παρασκευάς Δημήτρης . Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η καλλιέργεια του πνεύματος ευγενούς άμιλλας, όπως αυτό αναδείχθηκε στην Αρχαία Ελλάδα και μάλιστα στον φυσικό του χώρο.

Έτσι μέσα από αυτούς τους αγώνες αναδεικνύεται η σπουδαιότητα της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου μας σε συνάρτηση με το αθλητικό ιδεώδες,με τον τρόπο που διαμορφώθηκε στην αρχαιότητα.

Απώτερος στόχος είναι να ενταχθούν τέτοιου είδους διαχρονικές αντιλήψεις-αξίες στον σύγχρονο τρόπο ζωής καθώς και να μυηθούν τα παιδιά στα μυστικά του υγιούς αθλητισμού.

Οι καθηγητές που συνόδευσαν ήταν οι: Μάλλιαρη Ιωάννα, Μητσάκη Κλεοπάτρα, Κεσκίνη Ειρήνη , Πέτρου Αλέξανδρος και η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Μακρή Ευτυχία που είχε την επιμέλεια των αγώνων.