Πώς θα επιστρέψετε στις προπονήσεις σας μετά από έναν τραυματισμό: 3 πράγματα που πρέπει να θυμάστε

Ένας τραυματισμός είναι το χειρότερο σενάριο για έναν αθλητή. Ειδικά αν βρίσκεται εν μέσω της προετοιμασίας για έναν σημαντικό αγώνα. Αν αντιμετωπίζετε ένα τέτοιο πρόβλημα είναι λογικό να αισθάνεστε κάπως ενοχλημένοι και αγχωμένοι που πρέπει να μείνετε εκτός προπονήσεων για κάποιο διάστημα. Αλλά πρέπει να έχετε υπομονή και να προσπαθήσετε να επανέλθετε σταδιακά.

Τι πρέπει, λοιπόν, να έχετε κατά νου αν θέλετε να αρχίσετε και πάλι τις προπονήσεις;

Ο γιατρός σας ξέρει καλύτερα

Αρχίζοντας από κάτι πολύ βασικό, πρέπει να θυμάστε ότι ο γιατρός σας γνωρίζει καλύτερα από εσάς πότε και αν πρέπει να συνεχίσετε τις προπονήσεις. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσετε με έναν φυσικοθεραπευτή ο οποίος θα δημιουργήσει ένα προσωποποιημένο πρόγραμμα αποκατάστασης με βάση τις δικές σας ανάγκες. Ένας φυσικοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τον τραυματισμό σας με ειδικές τεχνικές και σύγχρονο εξοπλισμό, όπως είναι η διαμαγνητική αντλία. Αυτό το σύγχρονο εργαλείο επιδρά άμεσα στους βιολογικούς ιστούς και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον πόνο και τα οιδήματα. Η διαμαγνητική αντλίαμπορεί να αντιμετωπίσει σειρά παθήσεων, όπως είναι τα διαστρέμματα, οι αρθρίτιδες κ.ά. Για να είστε σίγουροι πως υπάρχει πλήρης αποκατάσταση του τραυματισμού, μπορείτε να κάνετε κάποια ακτινογραφία ή ακόμα και υπέρηχο στο σπίτι για παράδειγμα μυοσκελετικού όπωε στον ώμο ή στο γόνατο, ανάλογα φυσικά με το σημείο του σώματος που έχει τραυματιστεί.

Δώστε βάση σε όσα μπορείτε να κάνετε

Δεν υπάρχει λόγος να επιμένετε σε όσα σας δυσκολεύουν μετά τον τραυματισμό σας. Το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να απογοητευτείτε. Είναι πιο σημαντικό να δώσετε μεγαλύτερη βαρύτητα σε όσα μπορείτε να κάνετε. Για παράδειγμα, αν έχετε τραυματίσει τον ώμο σας, επικεντρωθείτε περισσότερο στο να γυμνάσετε τα πόδια σας. Και όποια άλλη περιοχή του σώματός σας νιώθετε ότι μπορείτε να γυμνάσετε. Αλλά δεν πρέπει να το παρακάνετε, γιατί μπορεί να καταλήξετε να τραυματίσετε κάποια άλλη περιοχή στην οποία δίνετε μεγαλύτερη βαρύτητα. Το οποίο μας οδηγεί στο επόμενο…

Μην βιαστείτε και μην το παρακάνετε

Μην βιαστείτε να επιστρέψετε στις πιο δύσκολες ασκήσεις. Προφανώς δεν θα μπορείτε να βρεθείτε αμέσως στο ίδιο επίπεδο που ήσασταν πριν τον τραυματισμό. Θα χρειαστεί χρόνος για να επαναφέρετε τη δύναμη, την ελαστικότητα και τον συντονισμό των κινήσεών σας. Επίσης, μην το παρακάνετε με την ένταση της γυμναστικής. Ακολουθήστε τις συμβουλές του φυσικοθεραπευτή σας και ξεκινήστε από χαλαρές ασκήσεις, ώστε να μπορέσει το σώμα σας να συνηθίσει και πάλι σταδιακά την προπόνηση. Όταν συνηθίσετε τις ασκήσεις ξανά, αρχίστε σταδιακά να αυξάνετε και την ένταση.

Να θυμάστε πως πρέπει να τρώτε υγιεινά και να πίνετε πολύ νερό. Όσο καλύτερα φροντίσετε το σώμα σας και όσο λιγότερο το πιέσετε, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσετε να επανέλθετε σε μια καλή φυσική κατάσταση και να επιστρέψετε στην κανονική σας προπόνηση.